ULMELINE HIND Sotsiaalmeedias kutsutakse üles protestile: tunniks ajaks elekter välja! (12)

Elu24
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter / Postimees

17. augustil teeb elektri hind absoluutse rekordi. See on aga pannud inimesi ühinema sotsiaalmeedias leviva protestiga. «Päris hea mõte, saabki sügavkülma sulatada,» nentis üks.

Kolmapäeval tõuseb keskmine elektri hind Eestis 42 protsendi võrra. See tähendab, et kella 18 ja 19 vahel maksab elekter neli eurot kilovatt-tund ehk megavatt-tunni eest tuleb tasuda 4000 eurot. Tegu on absoluutse rekordiga.

Nii on Facebookis ringlema läinud eriskummaline üleskutse. «ÜLESKUTSE homme, 17.08 protesti märgiks kella 18–19 vahemikus elektrit mitte tarbida!» kirjutab endine Riigi Kinnisvara ASi juht Urmas Somelar Facebookis. «Ei riigijuhid ega riiklike energiafirmade juhid pole midagi mõistlikku senini ette võtta osanud selle Nord Pooli nonsensi lõpetamiseks,» selgitas ta.

Nii soovitab Somelar, kel vähegi võimalik, sel ajavahemikul elektrit mitte tarbida. «Lülitage oma tarbimine peakaitsest välja. Kui see pole võimalik, lülitage kõik teised seadmed peale absoluutselt vajalike välja. Las edukad riigi- ja energiasektori juhid lasevad endale selle meile müüa planeeritud ja mittetarbimisel ülejääva särtsu tagumikku, et edaspidi energilisemalt tegutseda selle lolluse lõpetamisel.»

Kõigest paar tundi hiljem oli üleskutsel juba pea tuhat jagamist. «Teeme ära!» kommenteerivad mitmed postituse all.

Nii mõnigi lasi loovusel lennata. «Päris hea mõte, saabki sügavkülma sulatada,» nentis üks. Sama meelt oli teinegi: «Tunniks pole kellelgi probleem külmkapp välja võtta. Ilus ilm, oleme õues ja naudime rannailma – kvaliteetaeg perega.»

On ka neid, kes seda ettevõtmist mõistlikuks ei pea. «Tõmmake boiler ka välja. Pärast hea jälle üles kütta,» ironiseeriti kommentaariumis. «Mis see aitab, kui enamusel läheb börsipakett tunnipõhiseks alles esimesest septembrist, sinnani makstakse päeva keskmist,» märkis teine. «Selle tsirkuse asemel tehke parem fikseeritud pakett omale.»

Henn Sarv nentis aga Facbookis, et eraisikutest jääb väheks – seisma peaks panema nii trammi- kui trolliliikluse ning sulgema kauplused. «Tunnine katkestus on mõne majapidamise jaoks ju nii tavaline ja üleelatav.»

Postimehele selgitas elektribörsi Nord Pool Spot Baltikumi juht Ingrid Arus, et 4000-eurose elektrihinna tekitas olukord, kus regiooni võimsustest ja ühenduskaablitest ei piisanud, et nõudlus ära katta. «Sellel tunnil, kui hind kerkib tasemele 4000 eurot megavatt-tunnist, ei õnnestunud soovitud nõudlust pakkumisega katta. See tähendab, et börsilt sooviti osta rohkem, kui oli turul müüa,» ütles Arus.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles