Vilja Toomast tähistab 60. sünnipäeva: kõik on täpselt nii, nagu oleksin soovinud

Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy
Vilja Toomast
Vilja Toomast Foto: Erakogu

«Olen abikaasaga kahekesi ja võtan vastu õnnitlusi,» sõnab sünnipäevalaps Vilja Toomast, kes saab esmaspäeval 60-aastaseks.

«Sünnipäevahommik on hästi rahulikult läinud. Olen abikaasaga kahekesi ja võtan vastu õnnitlusi,» sõnab sünnipäevalaps Vilja Toomast Elu24-le. «Täpselt nii, nagu oleksin soovinud – ei pea kuskile kiirustama ega toimetustega tegelema.»

Kuidas naine end tähtsa päeva hommikul tunneb? «Hästi tunnen end, ei ole millegi üle kurta,» vastab ta reipal häälel. «Mul on soov veel riigikogus tööd teha ja eks siis vaatab edasi, kaua jaksab. Pärast seda tahaks maha rahuneda ja elu nautida,» lisab Vilja, mis on ta eesmärgid ja lootused järgmisteks aastateks.

Sünnipäevaks pole tal aga midagi suurt planeeritud ning seda ka põhjusega. «Õhtupoolikul lähme korra restorani sööma, sest ega me pidutseda ju ei tohi veel.» Nimelt siirati 15. mail Vilja abikaasale Taimo Toomastile uued kopsud.

Vilja ja Taimo Toomast
Vilja ja Taimo Toomast Foto: Madis Sinivee

«See on suur ime, et leiti sobiv kops, sest seda juhtub haruharva. Mul oli kaks kuud kuni pool aastat jäänud,» rääkis ooperilaulja ja pedagoog Taimo Toomast saates «Ringvaade». Kuigi esialgu öeldi, et ta peab pärast kopsude siirdamist jääma kolmeks kuuks haiglasse, oli Taimo kuu aega hiljem juba kodus. «See oli mullegi üllatuseks, et nii kiirelt jalgadele tõusin,» nentis ta ja lisas, et motivatsiooni andsid nii füsioterapeudid kui mõte koju saamisest.

Aastaid ravimatu kopsuhaigusega võidelnud Taimo tunnistas, et viimase aasta üritustel mõtles ta alatihti, et see võib jääda tema viimaseks korraks. «Mõtlesin, et äkki on viimane kord või viimased jõulud. Aga tahe võidelda oli nii suur.» Kõige selle juures valutas mees veel südant lähedaste pärast, kes seda võitlust pidid kõrvalt nägema.

«Valus on vaadata, kuidas kallis inimene hääbub iga päevaga,» kinnitas abikaasa Vilja. «Aga ei olnud aega emotsioonitseda, sest pidi lihtsalt hakkama saama ja kohati kahe eest mõningaid asju tegutsema.»

Loe pikemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles