Suri eestlastele juba nõukogude ajal tuttavaks saanud Soome näitleja Vesa-Matti Loiri

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Vesa-Matti Loiri
Vesa-Matti Loiri Foto: Pilt videost.

Soome armastatuim näitleja Vesa-Matti Loiri on meie seast lahkunud. Rohkem kui 20 filmis Uuno Turhapurot kehastanud näitleja võitis eestlaste südamed 80ndatel Soome televisiooni kaudu. 

Kolmapäeval, 10. augustil suri Helsingi haiglas pika haiguse tõttu kurnatuna näitleja ja muusik Vesa-Matti Loiri. Infot kinnitab Iltalehtile Loiri kauaaegne sõber Pete Eklund.

«Loiri teadis oma edasist saatust alates jaanuaris saadud trööstitust diagnoosist ning oli täiesti valmis oma teekonna lõpuks. Enda sõnul oli ta isegi entusiastlikult uudishimulik selle suhtes, mis pärast kõike seda edasi saab,» räägib Eklund.

1945. aastal sündinud meelelahutuslegend sai selle aasta jaanuaris 77-aastaseks. Pika ja mitmekülgse karjääri jooksul jättis ta jälje näitleja, laulja ja isegi andeka sportlasena.

Loiri oli seitsmeaastane, kui tal lubati koos isaga Helsingi olümpiamängude jalgpallifinaali vaadata. Jugoslaavia väravavahi tõrjed veensid poissi, et temast saab samuti väravavaht. Sportlikku poissi köitis ka muusika ning ta laulis koos vennaga poistekoori Cantores Minores B-rühmas. Kooliajal sai ta jõulukingiks ihaldatud klarneti asemel aga hoopiski plokkflöödi.

Filmirežissöör Mikko Niskanen leidis Loiri oma filmi «Pojat» (1962) noortemuusikalist. Filmis kehastas ta Jake'i, kes lõpustseenis südantlõhestavalt ema rongile järele jookseb. Loiri oli filmi valmimise ajal vaid 17-aastane ning debüütroll tõi talle isegi auhinna.

Niskanen veenis Loirit Soome teatrikooli kandideerima. Pärast sisseastumiskatseid saadeti ta aastaks koju suureks kasvama, kuid Loiri läks hoopis sõjaväkke. Alles pärast seda astus ta teatrikooli sisse ja õppis seal aastatel 1963–1966.

Helsingi linnateater palkas Loiri otse teatrikoolist ning aastatel 1971–1977 mängis ta Turu linnateatris.

Loiri tegi teatris läbimurde 21-aastaselt «Lapua ooperis». Aeg oli politiseeritud, kuid väljaspool oma rolle ei huvitanud Loirit sõjakus, teda huvitas vaimsus ja vaimumaailm. Ta ütles, et avastas endas šamanistlikke jooni juba väikese poisina. Hilisemas elus tulid unenäod, kehast lahkumine ja piiripealsed kogemused.

Pikka aega oli Loiri elus näitlemise kõrval ka sport. Ta võitis neli Soome meistritiitlit veepallis ja ühe käsipallis. Samuti oli ta andekas piljardis. Tema lemmikspordialadeks olid poks ja jalgpall. 1970. aastate alguses hakkas aga näitlejakarjäär nõudma nii palju aega, et jalgpall jäi seljataha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles