VIDEO ⟩ Kas Timuri needus oli teise maailmasõja ühe verisema lahingu põhjuseks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Mongoli päritolu väepealiku ja suurriigi looja Timuri (1336–1405) ratsamonument Usbekistani pealinnas Taškendis
Mongoli päritolu väepealiku ja suurriigi looja Timuri (1336–1405) ratsamonument Usbekistani pealinnas Taškendis Foto: shutterstock.com

Kui Nõukogude Liidu liider Jossif Stalin andis arheoloogidele Tashmuhammed Kari-Njazovile ja Mihhail Gerassimovile ülesandeks minna Usbekistani Samarkandi ja avada sõdalase Timuri hauakamber, ei teadnud nad, milleni see tulevikus viib. Siiani on Venemaal ja Usbekistanis laialt levinud arvamus, et arheoloogide tegevus vabastas Timuri needuse, mis pani Natsi-Saksamaa liidrit Adolf Hitlerit rikkuma 23. augustil 1939 sõlmitud mittekallaletungilepingut ja ründama NSV Liitu. Aga mis paneb inimesi seda uskuma? Ja kes oli Timur?

Timur sündis aastal 1336 tänapäeva Usbekistani suuruselt teisest linnast Samarkandist lõunas asuvas Kešis. Timur väitis, et on Tumanai-khaani järeltulija, mis tähendaks, et ta oli meesliini pidi suguluses kurikuulsa Tšingis-khaaniga (1162–1227), kirjutab ancient.origins.net.

Mongoli juurtega Timur sai juba teismelisena raske lahinguhaava, mille tõttu ta lonkas paremat jalga, ning ta kaotas ka kaks parema käe sõrme. Sellest ka ta hüüdnimi Lonkur-Timur. Ta oli tugeva iseloomuga ja vigastused ei takistanud tal oma ambitsioone ellu viimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles