«Ärge palun pange tähele, kui ma nutma hakkan,» ütleb 63-aastane Anne pisarsilmil.

Aasta aega ängistuses elanud Anne, kes pea aasta tagasi pidi matma oma lapselapse Patricku, ütleb, et veel õnnetusega samal päeval niitis lapselaps tema hoovis muru ning Patricku tüdruksõber Jane-Ly korjas aias marju. Mõne tunni pärast olid mõlemad noored surnud.

Peagi on traagilisest õnnetusest möödas aasta. 30. augustil 2021 raputas Eestit kahe noore – 17-aastase Patricku ja tema tüdruksõbra, 15-aastase Jane-Ly traagiline surm. Ülenurmest mõni kilomeeter Roiu poole põrkasid nad mootorrattaga sõites kokku BMW maasturiga.

Nüüd, pea aasta hiljem, kohtume Patricku vanaema Annega Tartus pargipingil, et meenutada tema lapselast Patrickut ja viimase tüdruksõpra Jane-Ly'd, kes pidid liiga noorelt siit ilmast lahkuma.

Vanaema meenutab Patrickut, oma vanimat lapselast, heldimusega. «Ta õpetas mulle IT-d, arvutis asju tegema,» räägib Anne, kerge naeratus näol ja i-Pad süles. Lisaks oli poiss oli suur motohuviline, ostis mootorratta, putitas selle üles ja saatis veel vanaemale pilte oma uhkest sinisest mootorrattast. Sellistel hetkedel Anne oma meenutustes aga tardub ja ütleb: «ärge palun pange tähele, kui ma nutma hakkan.» Heldimusega vaatab ta mootorrattaid, mis nüüd teel vastu tulevad. «Eriti, kui need on sinised, nagu Patrickul oli.»

15-aastaselt läks Patrick suhtesse Jane-Lyga. Noored käisid koos Tartu Hansa koolis. Möödunud aasta sügisel pidi Jane-Ly minema 9. klassi, Patrick aga pidi minema gümnaasiumis 11. klassi Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumis.

«See kõik oli nii ilus, me toetasime kahel käel. Nad hoidsid üksteist nii väga.» Vanaema kirjeldab Jane-Ly'd kui väga armsat ja hoolivat tüdrukut, kes oli juba justkui pereliige. Oldi väga lähedased. Anne räägib seitse päeva enne õnnetust tehti kolmekesi – tema, Jane-Ly ja Patrick – üks vahva väljasõit. Jällegi tuleb naisel klomp kurku, kui ta meenutab seda kui möödunud suve kauneimat päeva. «Ja siis ma mõtlen, et neil oli ainult seitse päeva elada jäänud...»

Tol samal õnnetuse päevalgi käisid noored vanaemal külas.

Kommentaarid
Copy