Setomaa valla kommunikatsioonispetsialist ja sootska Rein Järvelill kirjeldab esimest naabrivalve moodustamist Setomaal, kus piirialasel territooriumil on vaja silmad igati lahti hoida.

Audjassaare küla elaniku Guido Kapi eestvedamisel asutati 8. augustil külla naabrivalve, mis on Kagu-Eestis küllaltki eriline. Eesti veepiiri veerel Lämmijärve ääres asuva küla valvamisele peab kaasa aitama ise, olles toeks politseile ning piirivalvele. Setomaal ei tähenda naabrivalve naabri järgi valvamist, vaid pigem ennetustööd, et preventiivselt oleks kogu piirkond turvaline. «Piiriäärses naabrivalve sektoris on mõistlik jälgida mitte vaid murutrimmerite kadumist, vaid piiriäärset liikumist laiemalt. Varastamine võib olla probleem, aga piiriäärne elu on keerulisem kui sisemaal,» ütleb Rein Järvelill, Setomaa valla kommunikatsioonispetsialist ja sootska.

Naabrivalve sektori eesmärk ongi ühiselt hoida oma kodukoha heakorda ja turvalisust. Ent piiriäärne ala ei saa loota vaid riiklikele struktuuridele, siin peab ka ise käed külge panema.

Naabrivalve sektori edukaks toimimiseks sõlmisid vastava koostöölepingu politsei- ja piirivalveameti, Setomaa vallavalitsuse ja MTÜ Eesti Naabrivalve esindajad ning Audjassaare poolsaare naabrivalve sektori külarahva esindaja Guido Kapp.

Setomaa vallavalitsuse jaoks on oluline, et kogu vald oleks võimalikult turvaline, kodud kaitstud ning oleks rahulik.

Kõike seda ei saa tagada ainult riik, vaid kohalikud võivad alati abiks olla. Üldine turvalisus on praegu kõrgendatud teema ning siinkohal saab tähelepanelik piirielanik tervele Eestile alati appi tulla. Eesti piiri on rikutud korduvalt; kohalike külaelanike lokaalne abi piirivalvele aitab kindlasti parandada kogu Eesti julgeolekut.

«Soovime väga, et Setomaa oleks jätkusuutlik, jõukas ning võimekas vald, kus elavad õnnelikud ja rahulolevad inimesed, millest räägib ka meie valla visioon,» kommenteerib Järvelill.

Kommentaarid
Copy