ELU25 ⟩ Juku-Kalle Raid: Georgi lindi ajaloolisest tähendusest putinistidele ja Maxima töötajatele (8)

Kaks georgi lindi sõpradest kartulimardikat tegemas uusi georgi lindi sõpru Foto: Internet
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Narvas elab lisaks lemmiktankile ka rida stabiilseid keeniusi. Näiteks kohaliku Maxima töötajad, kes keeldusid eemaldamast Georgi lindiga postkaarte. Juku-Kalle Raid räägib selle lindi ajaloost. "Koloraado mardika" lindi nimi tuleneb lindi sarnasusest koloraado elik kartulimardika mustoranžile värvusele.

Maxima Eesti töötajaskond on tihti absoluutselt umbkeelne, mis tähendab, et peale vene – elik nende arust ainsa kõlbuliku rahvastevahelise suhtlemise keele ei oska eelmainitud ühtegi muud keelt. Sealhulgas Eesti riigikeelt, mis imelikul kombel ei olegi vene keel. Niisiis ei imestaks ma üldse, kui lisaks Georgi lindiga postkaartidele, mis tuvastati Narva Kreenholmi Maximast, võiks mõnest Maximast leida ka Putini pildiga postkaarte. Küll aga paneb imestama meie riiklik suutmatus: Georgi lint on Eestis on sümbolina keelatud. Aga minu teada pole Maximale, kus algul keelduti kaarte ülbelt ära koristamast, keegi üldse mingit trahvi teinud.

Loeng Maxima professoritele

Kulla Maxima põmmpead ja teised putinistid! Georgi lindi ajalugu on märksa kirevam kui te arvata oskate. Peatume sellel siis põgusalt.

Pühale Georgile (ka Püha Jüri) pühendatud rüütliordud tekkisid juba esimeste ristisõdade käigus ning olid keskajal laialt levinud üle Euroopa. Venemaal võeti Georgi orden kasutusele Vene-Türgi sõdade ajal ning sellega autasustati türklaste vastu silma paistnud ohvitsere.

Keisrinna Katariina II näpunäidetel asutatud Püha Georgi Suurkannataja ja Võitja ordeni deviis oli "Teenistuse ja vapruse eest!" Oranž ja must värv sümboliseerivad aga tuld ja püssirohtu.

Sealjuures – Georgi ordeniga autasustati ainult neid, kes paistsid mõnes lahingus eriliselt silma. Ordeniga autasustati ainult ohvitsere ning ainult sõjaliste teenete eest.

Seega on tänane koloraadomardika lintidega vehkiv seltskond samastanud end kangelaslike tsaariarmee ohvitseridega. Ilmselt teevad siis seda ka Maxima tädid.

Suurte kaotuste lint

Ajaloolane Mati Kröönström on kirjutanud, et sageli seisnes Georgi ordeni vääriline kangelastegu selles, et ohvitser tõusis vaenlase tuld trotsides püsti ning viis roodu või pataljoni täägirünnakule. Seejuures pidi ta ilmtingimata asuma oma üksuse eesotsas. Sellise rünnakuga kaasnevad kaotused olid tavaliselt väga suured. Vahel pälvisid ohvitserid autasu ka siis, kui rünnak ebaõnnestus ja sellega kaasnesid suured kaotused.

Seega on tänane koloraadomardika lintidega vehkiv seltskond samastanud end kangelaslike tsaariarmee ohvitseridega. Ilmselt teevad seda ka Maxima tädi-kangelased.

"Omapärane oli Georgi ordeniga autasustamise kord", räägib Kröönström, "1782. aastal asutati Peterburis Georgi duuma, mille ülesanne oli ordeni kavaleriks pürgivate ohvitseride taotluste läbi vaatamine. Duumasse pidi kuuluma vähemalt seitse Georgi kavaleri, võimalust mööda erinevatest väeliikidest. Otsused langetati lihthäälteenamusega. Seega oli Georgi tsaaririigi ordenitest ainus, millega autasustamise üle otsustasid teised selle ordeni kavalerid."

Muuseas – Georgi ordenit ei võetud kunagi rinnast ning seda võis kanda ka tsiviilriietuse juures. Nii näivad arvavat ka ennast ise lindiga autasustanud putinistide hordid ja Maxima tädid, kes kannavad linti ükskõik kuna ja millega.

Georgi lindiga vehkimine olnuks neil aegadel tsivilistidel võimatu, näiteks I Maailmasõjas, kus ordeniga autasustati vaid kõige vapramaid. Selles mõttes nagu täna Eestis: see ei olnud lihtsalt lubatud.

Stalinistide värvid

Ent kõik keerati pea peale bolševike poolt. 1917. aastal kaotati sõjaväes auastmed ja Georgi nimelised autasud. Mis aga juhtus kunagiste Georgi kavaleridega, on siililegi selge: vangilaagrid ja mahalaskmised.

Vabandage väga, kas ma võin Maximas rahulikult ka haakristiga lipu heisata? Tundub, et küll.

Georgi värvid võttis uuesti kasutusele Stalin 1943. aastal, kel oli kange kihk sarnaneda Peeter I, aga veel rohkem Ivan Julmaga – teisisõnu ainuvalitsejast tsaariga. Peale selle taastas Stalin suhted ka Õigeusu kirikuga ning üritas kasutada mida iganes, et elanikkonda sakslaste vastu ühendada. Nüüd kõlbas uuesti ka Georgi lint. Isegi nõukogude kuulsuse ordeni lint tehti oranž-mustana, otseselt Georgi lindi järgi.

Tegelikult on lindi kasutamine kommarite poolt skisofreeniline: just Georgi lindi kavalerid (kindlasti enamus neist) võitlesid kodusõjas bolševike vastu ning ei tahtnud "töörahva võimust" ega Leninist midagi kuulda. Ning nüüd ühtäkki võttis Stalin lindi värvid endale. Georgi värvidesse rüütati medal võidu eest Saksamaa üle ning seda kasutati nõukogude kaardiväediviiside sümboolikas.

See propagandasse lülitatud lint peab näitama Vene imperialistlikku ühtsust. Ja näitabki. Siiamaani, seda teab täiesti kindlasti ka Maxima udupeen kassiir.

Putin taastas Georgi ordeni 2000. aastal. Linti aga hakati Venemaal kasutama konkreetselt vastukaaluks 2005. aasta Ukraina oranžile revolutsioonile. See pidi näitama Vene imperialistlikku ühtsust.

Ja näitabki. Siiamaani, seda teab täiesti kindlasti ka Maxima udupeen kassiir.

Seda enam: midagi on tõsiselt mäda, kui sellise sümboolikaga lehvitamise eest mitte tuhkagi ei juhtu. Vabandage väga, kas ma võin Maximas rahulikult ka haakristiga lipu heisata? Tundub, et küll. Ning see klienditeenindaja, kes teatas rõõmsalt, et Putin laseb Eestisse varsti raketi, peaks kindlasti üle kuulatama.

Politsei? Kas teil seal keegi midagi teeb ka?

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles