Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

VILLASED SOKID JA KAMPSUNID? Ka Soome plaanib sügisel energiat säästma hakata ning organiseerib uut teabekampaaniat

Copy
Villased sokid.
Villased sokid. Foto: Kristjan Teedema

Paljudes Euroopa riikides on Venemaa algatatud rünnakust tingitud energiakriisi tõttu võetud meetmeid energiatarbimise vähendamiseks. Nüüd on ka Soomes energia säästmiseks kavandamisel kodanikele suunatud teabekampaania.

Soome töö- ja majandusministeerium käivitas riigi säästva arengu ettevõtte Motiva kavandatava kampaania. Eesmärk on jagada kodanikega teavet energiasäästumeetodite kohta.

Näiteks Saksamaal on mitmes linnas püütud vähendada avaliku ruumi energiatarbimist, säästumeetmeid on kasutusele võetud ka Prantsusmaal.

Kampaania elluviimises osalev Motiva ekspert Päivi Suur-Uski ütleb, et energiasäästukampaania idee sündis juba kevadel. «Peagi otsustati, et kampaaniaga ei tasu alustada vastu suve, vaid see planeeriti sügisesse, mil energiasääst on aktuaalne.»

Täpsem info kampaania kohta avaldatakse augusti lõpus. Suur-Uski sõnul on kindel, et majapidamistes on kõige olulisem vähendada kütte ja sooja vee kasutamist.

«Midagi uut ja revolutsioonilist ei tule, aga vanu meetodeid tuleb lihtsalt veidi julgemalt kasutada,» lisab Suur-Uski.

Kampaania soovitustesse planeeritakse näiteks kodus toatemperatuuri alandamist ja sooja duši all käimise lühendamist. Toatemperatuuri ühe kraadi võrra langetamine vähendab küttekulusid viis protsenti ning pesemiseks kulub peaaegu kogu kodudes olev soe vesi. Kodumajapidamiste energiatarbimisest läheb 61 protsenti kütteks ja 16 protsenti vee soojendamiseks, vahendab Helsingin Sanomat.

Motiva sõnul on energiakasutusmeetodeid muutes võimalik kodumajapidamiste energiatarbimist 10–20 protsenti vähendada. Energiasäästukampaanial pole aga sihtsummat, kui palju soomlased energiat säästma peaksid.

«Muudame oma hoiakuid selles suunas, et peame olema senisest targemad. Tuleks kasutada villaseid sokke ja kampsuneid,» räägib Suur-Uski.

Suur-Uski sõnul saab end traditsiooniliselt ette valmistada ka küttepuid varudes ja kontrollides enne kütteperioodi, kas kodu küttesüsteemid on korras. «Lisaks on käes aeg parandada akende ja uste tihendid.»

Suur-Uski toob välja, et energiakasutuses on riikide vahel erinevusi. Näiteks Soomes hoitakse kodusid soojas ka siis, kui kedagi kodus pole, erinevalt näiteks Kesk-Euroopast.

«Kodus oleks võimalik temperatuuri veelgi täpsemalt reguleerida, näiteks kodus mitte viibides saaks soojust rohkem alla lasta,» annab Suur-Uski nõu.

Soomes on energia säästmine mõttekas, eriti sügisel ja talvel, sest energiat kulub siis rohkem.

Ülejäänud Euroopas säästumeetmeid juba rakendatakse. Näiteks Prantsusmaal kästi konditsioneeriga kauplustel välisuksed suletuna hoida, et energia tuulde ei lendaks. 

Tagasi üles