ELU25 ⟩ Juku-Kalle Raid: Narva tank, viisnurgaga vene peenise sümbol (2)

Narva tank Foto: Konstantin Sednev/Postimees Grupp
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Tegelikult on täiesti ajuvaba, et Narva jõe kaldal seisab siiani oma jäigastunud toruga Tallinna poole keeratud nõukogude tank. Juku-Kalle Raid uurib, mida see tank narvakate jaoks tähendab ja mida tähendab tank venelaste jaoks üldiselt.

Narva tank on tänase Eesti absoluutse haldussuutmatuse häbiplekk. See kolakas annab täie kindlusega märku, et Nõukogude Liit okupeeris väikese Eesti ja osundab tegelikult, et kui siin Eestis väga ülbeks minnakse, siis võib ju üritust korrata.

Ja siis – selle jama taustal – ronivad kusagilt seinapragudest nagu prussakad lagedale mingid tegelased, kes tähistavad Narva "vabastamist" nõukogude vägede poolt. No tõesti.

Lilli viiakse kõikjale nõuka sümbolite juurde, mida leidub Narva ümbruses ikka õige rohkesti.

Tanki kõva toru sümboliseerib nende jaoks vankumatult jäigastunud Vene peenist, millele on tätoveeritud viisnurk. Aga seega muidugi brutaalset maskuliinset ja toorest jõudu, maailma, kus maksab vaid vägivald.

Kes tanki vahtida tahab, ostku pilet.

Tegelikult tuleks sihukene pull ära lõpetada, tank vanarauda transportida või anda vähemalt üle mingile muuseumile. Miks mitte Sinimägede muuseumile, mis just sõjatemaatika tutvustamisega tegeleb. Sinimägede juurde on Narva tankiarmastajatel väga morn koguneda, see asub mitukümmend kilomeetrit linnast väljas, on ainult kella kuueni lahti ja peale selle peab muuseumis pileti soetama. See on samuti seotud raskustega: ilmselt ei vajuta pooled tanki juurde palverännakute tegijatest endale kätt taskusse, et tõsta sealt välja kümnekas pileti nimel. Pileti olemasolu jahutab nõukogude inimeste entusiasmi alati tublisti.

Tegelikult pole see üldse tähtis, kui palju narvakad oma tanki armastavad. Ja nad armastavad. See on sihukene koht, kus käiakse seltskondade kaupa koos viibimas, käivad kooliõpilased, noored vindised loikamid ja käivad pruutpaarid oma pulmakülalistega. Tanki kõva toru sümboliseerib nende jaoks vankumatult jäigastunud Vene peenist, millele on tätoveeritud viisnurk. Aga seega muidugi brutaalset maskuliinset ja toorest jõudu, maailma, kus maksab vaid vägivald.

Ning lisaks usutakse Narva lähistel veel, et kui tanki toru külge mõni lint siduda, siis tähendab see, et abieluõnn ei rauge, seksi ning laste vähesust karta pole. Reeglina on selleks "ohvrilindiks" muidugi koloraadomardika elik Georgi lint, aga eksisteerib ka üllatavamaid hetki: olen oma silmaga näinud seltskonda, kes sidus tanki toru külge vaheldumisi georgi linte ja sinimustvalgeid linte. Kuidas need kaks seltskonna peakestesse küll korraga ära mahtusid, mina öelda ei oska.

Ise see kolakas minema ei sõida

Tank elab oma elu niikaua kui tal seda teha lastakse. Ja mida kauem lastakse, seda raskem on sellest monstrumist lahti saada. Ühiskondlik kisma selle ümber äratab ebatervet huvi ning soovi tankikaitsele viskuda. Me ju mäletame, mis juhtus Pronkssõduri juures. Enne mässavate venelaste horde oli aega 15 aastat see loll kuju minema viia. 1990ndatel ei käinud selle ees peale kolme ja poole purjakil sõjakangelase mitte kedagi. Kuni Venemaa teema väga osavalt üles tõstis ning massidesse süstis.

Nii et ei ole siin mingit pikka juttu. Sõber Katri Raik, tõsta see kolakas posti otsast alla ja lase Sillamäele viia.

Tank tähendab paljude venelaste jaoks eelkõige võitmatust, sõjakust, mingid surematud polgud ronivad meelde. Tank tähendab ka sõjamehelikku jõhkrust, sihukese riistaga nagu see tanki toru ei taha keegi vastu pead saada.

Usutavasti on mentaalseteks tankistideks kasvatatud suur osa Narva inimesi. Kui haaran riiulist 1949. aasta "Pioneerijuhi käsiraamatu", siis seal pühendatakse tankidele ja tankistidele väga palju kasvatuslikku ruumi. Kirjanik Ilja Ehrenburg pidas silmas just tanki kui vägistamist sümboliseerivat aparaati, kui kutsus üles nõukogude sõdureid võtma Saksa naisi nagu neile seaduslikult kuuluvat sõjasaaki.

Putini Venemaal pole tuhkagi muutunud. Päris sagedasti vilksatab netiavarustel pilte, kus loll ema on oma tite toppinud tanki kujutavasse lapsevankrisse ja patseerib pargis ringi näoga, et just tema tatt vallutab kord kogu lääne ning seab ajaloolise õigluse jälle jalule.

Nii et ei ole siin mingit pikka juttu. Sõber ja Narva linnapea Katri Raik, tõsta see kolakas posti otsast alla ja lase Sillamäele viia. Ja kui ikka üldse ära viia ei julge, võiks selle vähemalt roosaks või lillaks värvida, mis jahutaks tema vastu kindlasti tundeid. Kõiki neid, kes seda takistama peaks tulema, tuleb aga võtta Eesti riigi vastu agiteerijatena. Vastasel korral jääbki püsima mõtteviis, et "meist, venelastest, ei saa keegi jagu."

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles