ENNEOLEMATU Kumu REIV 2022 loob kunstimuuseumi ruumidesse paralleeluniversumi

Elu24
Copy
Kumu Reiv 2021
Kumu Reiv 2021 Foto: Madis Veltman

Juba kolmandat korda toimuv Kumu REIV on sel aastal võtnud suuna kargest põhjast palavasse lõunasse ehk Maroko modernse, ent salapärase muusikakultuuri radadele. Eesti ning Maroko artistide koostöös tuuakse publikuni nii muusika, nüüdistants kui performance-kunst.

Eelmisel aastal keskendus Kumu REIV reivikultuuri põlvnemisele ning ühes näitusega «Terve öö üleval. Reivikultuur lähivaatlusel» kaevuti selle poliitilisse potentsiaali ja poeetilisse terviklikkusesse. Tänavu tutvustatakse publikule aga Maroko subkultuuride esindajaid, kes kutsuvad muusikaarmastajaid kogema nii muusikas esinevat ebamugavust kui ühteliitmist, mis toimub vaatamata kõigele, mida ise meid eristavaks peame.

Maroko vast kõige tuntuimas linnas Casablancas tegutsev plaadifirma Casa Voyager toob Tallinnasse kaks väga erilist ja eripalgelist artisti. Kosh on juba kümme aastat erinevate žanrite ning helitöötlemisvõimalustega eksperimenteerinud, kuid õppis USAs veedetud aastate järel armastama selliste üllatajate nagu psühhedeelia ja Detroiti tekno kooslust.

Teine reivil üles astuv Maroko artist on praegu Brüsselis tegutsev vinüülivõlur OCB, keda tuntakse tema energiast ja elurõõmust pakatava muusika järgi. OCB ei häbene kuulajat ka provotseerida ning kutsuda teda kaasa seiklema seni tundmatutel radadel, et lasta uuel endast läbi voolata ning avastada nii endas kui meid ümbritsevas veel seni kogematut.

Lisaks saab reivil kuulda tervet plejaadi kohalikest eksperimenteerijatest, näiteks Halal Clubi, kuhu kuuluvad underground-kogunemiste austajatele tuttavad Tarik Labrighli, Rasmus Neljandi ja Pasha xxxx. Kõik kolm on tuntud eufooriliste, teinekord tujukate ja sageli pööraste DJ-settide poolest, mis augustikuu ühel ööl Eesti Kunstimuuseumi ruumides elama pannakse.

Niisamuti võtavad Kumus koha sisse muusikaprodutsent ja live-artist Dharma Doom, kaootilistest, ent kodustest linnamaastikest inspireeruv Fakedjjj ning Born to Bang, kes viib kuulaja rännakule trip-hop'ist darkwave’ini.

Performance-osa on sel aastal loonud Keithy Kuuspu, kes paneb kunstimuuseumi ruumides maanduma kosmoselaeva, mis saabub inimeste sekka dimensioonidevahelisusest, et luua kõigi kohaolijatega ühendus läbi kollektiivse fantaasiavälja.

Seekordselt reivilt ei puudu ka koreograafiline padjarituaal, millesse on end peitnud nii moekunst, liikumine kui muusika. Selle eest vastutavad moeloojad Karl Joonas Alamaa, Lisette Sivard ja Andreas Kübar, koreograaf Henri Hütt ning helitausta on loonud KIWA. Rituaalist oodatakse osa võtma ka kõiki muuseumipeo külalisi.

Kumu REIV 2022 toimub 19. augustil algusega kell 21.00 Eesti Kunstimuuseumis aadressil A. Weizenbergi 34, Tallinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles