OTSUSTATUD ⟩ 2023. aasta Eurovisioon toimub Suurbritannias

Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy
Eurovisiooni võistlusel teise koha pälvinud Suurbritannia esindaja Sam Ryder
Eurovisiooni võistlusel teise koha pälvinud Suurbritannia esindaja Sam Ryder Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) ja Briti ringhääling BBC kinnitavad, et 2023. aasta Eurovisiooni lauluvõistlus toimub Suurbritannias. 

Pärast seda, kui Ukraina vaidlustas otsuse 2023. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse korraldajamaa tühistamise kohta, oldi kindel, et lauluvõistlus Ukrainas ikkagi ei toimu, vahendas eurovisionworld.com.

25. juunil Eurovisiooni lauluvõistluse ametlikul veebilehel värskendatud info kohaselt on Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) lõplikult otsustanud, et Ukrainas vältava sõja tõttu ei ole 2023. aasta lauluvõistlust võimalik Ukrainas korraldada.

Eelkõige on langetatud otsuse taga EBU kohustus tagada kõigi üritusel töötavate ja osalevate inimeste ohutus ja turvalisus, mille planeerimisega korraldajariigis tuleb alustada esimesel võimalusel.

«Eurovisiooni lauluvõistluse korraldamisega on seotud vähemalt 10 000 inimest ning pealtvaatajateks oodatakse veel vähemalt 30 000 fänni üle maailma. Nende heaolu on meie peamine mure,» rõhutas EBU oma teates.

Suur õhurünnakute risk

Ohuhinnangus käsitleti mitmeid riske, mis võiksid mõjutada nii suure sündmuse planeerimist. Sealhulgas märgiti ära tõsine õhurünnakute oht, mille tagajärjeks võib olla suur inimohvrite hulk.

Järelduste tegemisel ja otsuse langetamisel võeti aluseks seegi, et praeguse seisuga ei toimu Ukrainas 2023. aastal ühtegi rahvusvahelist suurkontserti. Läbirääkimisi järgmise aasta korraldajamaa kohta alustas EBU Suurbritanniaga, kuna just Suurbritannia saavutas maikuus Torinos toimunud lauluvõistlusel teise koha.

Nüüd kinnitab EBU ja BBC, et asi on otsustatud ning järgmine Eurovisiooni lauluvõistlus toimub just Suurbritannias. 

Järgmisel nädalal võivad Eurovisiooni korraldada soovivad Suurbritannia linnad end üles anda. «Oleme erakordselt tänulikud, et BBC on nõustunud 2023. aasta Eurovisiooni lauluvõistlust Suurbritannias lavale tooma,» ütles lauluvõistluse tegevjuht Martin Österdahl. Österdahl toonitab, et BBC on juba neli korda teiste võitjamaade asemel võõrustajakohused enda peale võtnud.

Ukraina ei olnud rahul

«Ukraina ei nõustu EBU otsuse olemusega, kuna meiega ei arutatud kõiki võimalusi,» protesteerisid ukrainlased Ukraina riikliku uudisteagentuuri Ukrinform vahendusel ning nõudsid täiendavaid läbirääkimisi kõigi osaliste nõudmistele vastava lahenduse leidmiseks.

«Nõuame [EBU-lt] otsuse muutmist, sest usume, et suudame täita kõiki võetud kohustusi, nagu oleme korduvalt EBU-le rõhutanud,» seisis avalduses, millele olid alla kirjutanud Ukraina kultuuri- ja infopoliitikaminister Oleksandr Tkatšenko, rahvusringhäälingu (UA: PBC) nõukogu esimees Mõkola Tšernotõtskõi ning Eurovisiooni lauluvõistluse võitjad Ruslana (2004), Jamala (2016) ja Oleh Psjuk Kalush Orchestrast (2022).

Üks Eurovisiooni edukamaid riike

2022. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse Torinos võitis Ukraina esindaja Kalush Orchestra looga «Stefania» ülekaalukalt 631 punktiga. Teise koha saavutanud Suurbritannia sai 466 punkti ning kolmandale kohale platseerunud Hispaania 459 punkti.

Ukraina on Eurovisiooni lauluvõistluse ajaloo üks edukamaid riike, olles osalenud 17 korda ja jõudnud 16 korral ka finaali.

Ukraina on Eurovisiooni lauluvõistluse võitnud kolmel korral. 2004. aastal pani võistluse kinni Ruslana lauluga «Wild Dances», 2016. aastal võitis Jamala looga «1944» ning neile lisandus 2022. aastal võitnud Kalush Orchestra lauluga «Stefania».

Kahel järjestikusel korral ehk aastatel 2007 ja 2008 saavutas Ukraina lauluvõistlusel teise koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles