Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

HOIATAV LUGU Snapchati suhtluskeskkonnas rannafestivali piletid ostnud mees jäi pika ninaga

Copy
Beach Grind muusikafestivali teine päev
Beach Grind muusikafestivali teine päev Foto: Rauno Liivand

Teiste eraisikute käest pileteid ostes tuleks olla väga ettevaatlik. Valgamaalane, kes Snapchati keskkonnas festivali piletid ostis, sai kontserdile saabudes teada, et ta on langenud pettuse ohvriks ning ostetud piletid on võltsitud. 

Politsei sai teate, et üks Valgamaa elanik ostis veebis eraisikult majutuse, VIP-laua ja 9 piletit Pärnus toimuvale muusikafestivalile, kuid piletipunktis selgus, et kõigil piletitel oli sama QR-kood ning majutust talle samuti ei võimaldatud. Tekkinud kahju on 835 eurot. Alustatud on kriminaalmenetlust.

Tegemist oli festivaliga Beach Grind, mis toimus 8.–9. juulil Pärnu rannapargis ning kus esinesid muuhulgas Tommy Cash, 5MIINUST, NUBLU ja mitmed teised tuntud artistid. Petta saanud noormees ostis piletid Snapchati keskkonnast, mis on noorte seas populaarne suhtlusplatvorm. 

Pilt Snapchat'i äpist.
Pilt Snapchat'i äpist. Foto: Dado Ruvic, Scanpix

Miski polnud nii nagu müüja lubas 

Elu24 pöördus Lõuna Ringkonnaprokuratuuri poole, et uurida, kas selle juhtumi osas on teada rohkem informatsiooni. 

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri prokurör Ainar Koik rääkis Elu24-le, et Snapchati keskkonnas pakuti 21-aastasele mehele võimalust osta piletid, majutus ja VIP laud festivalile Beach Grind. «Suhtluses pakkujaga sai kannatanu infot, kui palju millegi eest maksta tuleb ja kannatanu tasus vastavalt juhistele. Pärnusse kohapeale saabudes selgus, et majutuseks antud aadressil asus teistsugune hoone, piletid olid ühe päris pileti põhjal võltsitud ning VIP laua võimalust festivalil üldsegi ei ole.»

«Kannatanu sai aru, et teda on petetud ja võttis ühendust korraldajaga, kes võimaldas tal soodsamalt festivalile siiski pääseda. Info toimunud kelmuse kohta jõudis ka politseini ja asjaolude selgitamiseks ning kahtlustatava tuvastamiseks alustati kriminaalmenetlust.»

Beach Grind festival.
Beach Grind festival. Foto: Rauno Liivand

Millised märgid müüja juures peaksid ettevaatlikuks tegema?

Prokurör Ainar Koik selgitab, et internetis ja erinevates sotsiaalmeedia- ning suhtlusplatvormidel tuleb asjade ostmisel ja müümisel olla väga ettevaatlik.

«Kelmid tegutsevad mitmete teada ja tuntud skeemidega, mille ohvriks paraku endiselt palju inimesi langeb. Küll aga tegutseb ka selliseid kuritegeliku kasu otsijaid, kes mõtlevad välja sootuks erinevaid võimalusi, kuidas inimestelt valede abil võimalikult palju raha välja petta,» ütleb Koik.

«Kelmid tegutsevad mitmete teada ja tuntud skeemidega, mille ohvriks paraku endiselt palju inimesi langeb.»

«Kui keegi pakub ootamatult midagi müüa, rõhub väga odavale hinnale ja käib alatasa peale, et ost tuleb sooritada kiiresti, sest näiteks huvilisi on palju või tal tuleb varsti ära sõita, siis oleks kindlam tehing ära jätta või müüjaga reaalselt kokku saada. Kaupa vastu võttes, eriti kui tegemist on piletitega, tuleb enne ostmist veenduda, et tegemist on päris ja lubatud toodetega. Paraku ei pruugi ka osav silm põgusa vaatluse korral võltsitud piletit tuvastada ja e-poest ostetud pileti puhul võib müüjal endal koopia alles jääda – kelm võib seda kasutada teisteltki raha välja petmiseks või hoopis ise enne enda heauskseid kliente sellega kontserdile siseneda.»

Kindlam on osta pilet ametlikust kohast. «Seetõttu tasub piletite ostmisel eelistada ametlikke teenusepakkujaid. Kui selleks võimalus puudub või on soov ikkagi järelturult osta, tuleb ohumärkide suhtes eriti valvas olla,» nendib Koik. 

Tagasi üles