KUIDAS ELEKTRI PEALT SÄÄSTA? ⟩ Mida harvem külmkapi kallal käid, seda parem! (1)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Tabalukuga külmik. Pilt on illustreeriv!
Tabalukuga külmik. Pilt on illustreeriv! Foto: Sille Annuk

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium jagab oma kodulehel nippe, kuidas elektrienergiat säästa. Palju saavad ära teha ka nutitajad.

Tänu kasvavatele elektrihindadele on tulnud säästmine aina enam päevakorda ning inimesed on hakanud teadlikumalt elektrit tarbima.

Tuleb aga välja, et väga palju saavad ära teha ka nutiseadmete kasutajad. Arvasid, et kui aku täis, siis telefon rohkem elektrit ei võta? Võtab ikka küll. 

«Kui hoida telefonilaadijat terve aasta jooksul seinas, siis kulub ligikaudu 0,25 kWh elektrit. Kui Eestis oleks näiteks 500 tuhat sellist laadijat aastaringselt seinas, kuluks elektrit koguses, millega saaks katta vähemalt seitsmeteistkümne kolmetoalise korteri küttevajaduse. Energiakulu on seda märkimisväärsem, kui võtta arvesse ka kõiki muid seadmeid, mis pistikus aastaringselt seisavad,» kirjutab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Just seetõttu soovitataksegi vooluvõrgust välja võtta seadmed, mida tegelikult ei kasutata.

Kuigi tervisliku toitumise spetsialistid seda ei soovita, olevat mikrolaineahjus toidu soojendamine odavam kui tavalises elektriahjus või elektripliidil.

Tuleb välja, et ka külmkapi ust ei tasu väga tihti kulutada, sest ka see võtvat rohkem energiat. Lisaks ei tasu sooja toitu külmikusse panna, vaid tuleks enne oodata selle jahtumist.

Täpsemalt saad energiasäästu nippidest lugeda siit!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles