Soome Tervise ja Heaolu Instituut: isegi üks kuum päev võib olla tervisele ohutegur

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Kuumuse vastu aitab nii ujumine kui ka vee joomine.
Kuumuse vastu aitab nii ujumine kui ka vee joomine. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Helsingin Sanomat vahendab, et Soome Tervise ja Heaolu Instituudi (THL) sõnul on teatud riskirühma inimestele ohtlik isegi üks kuum päev, kuigi üldiselt pole liigne palavus kellelegi hea.

Soomes on tulemas kuum päev ning sama võib ees oodata ka Eestis. THL-i teadlase Virpi Kollanuse sõnul on isegi selle lühikese aja mõju tervisele näha väga kiiresti.

Nii Soomes kui ka Eestis võib temperatuur tõusta kolmapäeval 30 kraadi juurde, kui Suurbritanniast jõuab Soome Euroopat kõrvetav kuumalaine. Viimastel päevadel on Suurbritannias olnud erakordselt kõrge temperatuur ja teisipäeval mõõdeti Kagu-Inglismaal riigi kuumarekord 39,1 kraadi.

Eriti koormab kuumus eakaid ja pikaajaliste haiguste põdejaid. THL-i andmetel kuuluvad nende haiguste hulka näiteks südame-veresoonkonna haigused, diabeet ning vaimse tervise häired.

THL-i teadlane Kollanus on spetsialiseerunud kuumalaine tervisemõjudele ning ütleb, et vanuserühmade alusel vaadeldes mõjutab kuumalaine eelkõige üle 75-aastaseid inimesi.

Kuumaperiood ei pea olema väga pikk, et tekitada terviseriske. Soome saabuv kuumus kestab ilmselt ühe päeva.

«Ka üksainus palav päev võib tervisehädasid tekitada. Riski suurus sõltub asjaoludest ja teie enda tervislikust seisundist. Kuumuse mõju on näha väga kiiresti, juba samal päeval või mõne päeva pärast,» räägib Kollanus.

Kogu elanikkonna tasandil on teadlase sõnul aga raske hinnata, kuidas üksikud kuumad päevad mõjutavad näiteks suremust. THL-i uuringutes on hinnatud neljapäevaste ja pikemate kuumalainete mõju ning on selgunud, et suremus hakkab tõusma, kui ööpäeva keskmine temperatuur ületab 20 kraadi. Uuringutes on leitud, et neli päeva või kauem kestva kuumalaine ajal suureneb päevane suremus Soomes keskmiselt 10 protsenti.

Riskirühma kuuluvad ka väikesed lapsed, kuid tavaliselt hoolitsevad vanemad selle eest, et kuuma ilma põhjustatud tervisemurede ja vedelikupuuduse tõenäosus oleks neil väike.

«Vanusega termoregulatsioon nõrgeneb ja põhihaigused sagenevad. Põhihaigus võib olla ka varjatud,» lisas Kollanus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles