American Beauty Car Show külastaja: liikumispuuetega inimestega pole üritusel väga arvestatud

Elu24
Copy
American Beauty Car Show on rahvusvaheline ameerika autodele ja kultuurile suunatud üritus.
American Beauty Car Show on rahvusvaheline ameerika autodele ja kultuurile suunatud üritus. Foto: Madis Sinivee

Liikumispuudega inimene pahandab, et Haapsalus aastaid korraldatud üritusel American Beauty Car Show pole vähemustega arvestatud. «Neil puudub meie jaoks sooduspilet ning infogi veidi puudulik.»

Möödunud nädalavahetusel toimus Haapsalus American Beauty Car Show, mille esimest päeva külastas ka Elu24. 

Tänaseks on meie toimetusele laekunud kurvameelne kiri liikumispuudega inimeselt, kelle sõnul on ürituse korraldajad unustanud temasarnaste inimestega arvestada. «Esimene jahmatus oli siis, kui avastasin, et pileteid saab osta vaid sularahas, mida mul ei olnud. Esimene SEB automaat asus aga üle kilomeetri maad kesklinna poole,» rääkis noormees, kes seetõttu mõtles, et ei saagi üritusele minna.

Noormehe õnneks oli üks tema tuttavatest nõus talle sularaha tooma ning tal õnnestus üritusest siiski osa võtta. «Mind tegi kurvaks asjaolu, et puuetega inimestele polnud isegi mitte soodushinda tehtud, pidin täispileti ostma,» on ta ka piletihinna süsteemis pettunud.

«Mul ei ole jaksu kogu üritusest osa saada ning seetõttu lootsin vaid mõnda bändigi kuulata ja lava lähedal asuvaid autosid uudistada,» lisas ta. Ta oleks oodanud, et puudega inimestele oleks olnud vähemalt lastega sama piletihind.

American Beauty Car Show' piletiinfo.
American Beauty Car Show' piletiinfo. Foto: Kuvatõmmis kodulehelt

Ka Elu24 reporter juhtus väravas pealt nägema üht juhtumit, kus liikumispuudega inimest ei märgatud.

Nimelt on Haapsalu lossihoovi peasissepääsul kaks väravat. Suur värav, millest viib läbi munakivitee, on ratastooliga läbimiseks suhteliselt keeruline. Teine on aga veidike väiksem värav, millest läbi viiv tee on kenasti plaaditud ja abivahendiga läbitav.

Kui üritus algas, olid mõlemad väravad avatud, kuid hiljem oli väike värav millegipärast suletud. Üks abivahendiga liikuv noormees soovis välja saada ning püüdis endast turvameeskonnale märku anda, kuid see ei õnnestunud.

Nii tõttaski Elu24 reporter talle appi, püüdes ka ise turvameeskonnaga suhelda, kuid tulutult. «Koputasin naisterahvast turvatöötajale lausa õlale ja palusin tähelepanu, kuid minu poole isegi ei pööratud ennast. Siis avastasin, et väike värav on kõigest haagis, ning lasin ise noormehe väravast välja. Ei täheldanud, et turvatöötajad oleks minu tegevust märganud,» kirjeldab reporter toimunut.

Uurisime ürituse korraldajalt, miks ei ole vähemustega arvestatud ning kas edaspidi on võimalik teha muudatusi.

Korraldaja Moonika Vahar vastas meile järgmiselt: «Kahju kuulda, et ühe juhtumi põhjal teete järelduse, justkui ei oleks ratastooliga inimesed meie üritusele oodatud. Loomulikult on oodatud ja ratastooliga inimesed on üritust ka igal aastal külastanud. Teie kirjeldatud juhtum on kahetsusväärne, kindlasti arutame Meeskond Securityga läbi, kuidas antud olukord sai juhtuda. Anname endast parima, et edaspidi selliseid situatsioone vältida.»

«Erivajadusega inimene peab sageli tegema suuremat eeltööd, et üritusele minnes ootamatusi vältida. Kui aga ürituse eelinfo on kasin, on ka ebameeldivused kiired saabuma,» kommenteerib Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu endine tegevjuht ning praegu sotsiaalministeeriumis võrdsuspoliitikate osakonnas nõunikuna töötav Lili Tiri.

Ürituse korraldajale annab ta aga hea meelega mõned nõuanded, mis aitavad ligipääsetavuse erinevaid tahke veidi enam mõista ja empaatiavõimet teadliku ürituse korraldamise kaudu välja näidata:

• Korralda üritus kõigile ligipääsetavas kohas ja mõtle läbi, kuidas saaksid teie valitud kohas hakkama liikumispuudega inimesed karkudega, käimisraamiga või ratastooliga, kuidas liiguvad inimesed, kellel on nägemis-, kuulmis- või intellektipuue.

• Kui üritusel on pilet, mõtle läbi, kas erivajadusega inimene maksab täispileti või sooduspileti, kas tema isiklikule abistajale on võimalik osta nullpilet. Kui ei ole sellist võimalust, siis ürituse erivajadusega huviline on sunnitud ostma kaks piletit – isiklik abistaja ei tule üritust nautima, vaid erivajadusega inimest abistama.

• Kasuta nägemis- ja kuulmispuudega inimestele info edastamiseks sobivat viisi.

• Abi ürituse ligipääsetavaks muutmisel saab puuetega inimeste katusorganisatsioonidelt (näiteks Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit, Eesti Pimedate Liit, Eesti Kurtide Liit jne).

• Ürituse personal peaks oskama erivajadustega osalejatele abi pakkuda.

• Erivajadusega inimene võib sündmusel osaleda koos juht- või abikoeraga.

• Ligipääsetavus tähendab lihtsat ja selget keelt. Kontrolli ka, kas sinu veebileht või mobiilirakendus on kõigile ligipääsetav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles