Lätis ekselnud morsk jõudis Soome, kas järgmiseks Tallinn?

Chrislin Metsanurm
, Elu24 suvereporter
Copy
Morsk
Morsk Foto: Johan Nilsson/SCANPIX

Reedel, 15. juulil Haminasse eksinud morsk on sotsiaalmeedia kihama löönud, sest ujudes jäi isend kalameeste võrku kinni ja keeras paadi kummuli. «Morsa sattumine Läänemerre on ebatavaline, sest morsk peaks olema Põhja-Jäämere-poolses ääres,» sõnas Eesti zooloog Mati Kaal.

Haminat külastanud morsk ujus Kotka linnaosas Suulisniemis Soomes kalameeste võrku ega pääsenud sealt enam välja. Isend oli juhtunust niivõrd stressis, et vabastamiskatse ajal üritas ta kaluri paati pääseda, mistõttu ajas selle kummuli. Rannavalve patrull päästis kaluri kiirelt veest ning seejärel hakkasid kummuli oleva paadi päästetööd.

«Võrk oli nii väike, et morsk ei saanud end seal vigastada. Loom tundus olevat stressis, mida näitab paadi ümberminek,» sõnas rannavalve. Morsk võis sattuda toitu otsides võrku, sest veterinaari sõnul sööb ta põhjaloomasid, näiteks rannakarpe. Rannavalve loodab, et morsale antakse rahu, kui teda märgatakse.

Zooloog Mati Kaal sõnab, et kui 4. juulil Lätis nähtud morsk jäi ellu, siis arvatavasti on tegemist sama loomaga. On võimalik, et see on sama isend, keda on nähtud Poolas, Saksamaal ja Lätis. «Morsk jääb meie vetes nälga, meri on mage ja lõpuks sureb loom ära. See on hädajuhus, et loom Taani väinadest on kogemata sisse tulnud,» sõnas Kaal. Inimestele ohtu ta ei kujuta, kui välja arvata see, et loom kaalub mitusada kilo ja kaldal talle lähenedes võib ta lihtsalt peale vajuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles