ELU25 ⟩ Juku-Kalle Raid: lugupeetud naine, ära peksa neegrikuningat! (5)

Juku-Kalle Raid ja Aapo Ilves. Foto: Pilt videost
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Juku-Kalle Raid luges EPL-ist ühe Elo Võrgu lugu sellest, kus too sõitleb ühte Jüri Vipsi, ühte Estonia teatrit ja ühte neegrikuningat. Miks? Ikka selle sõna pärast. Ajuvabadusega minnakse niisiis üha rohkem liiale.

Ma ei teadnudki varem, kes või mis on üks Jüri Vips, enne kui ta kusagil «neeger» ütles ja ühest Red Bulli tiimist välja visati ja siis jälle sinna sisse tagasi visati. Olen nõus oma rumalust tunnistama, aga see vormeli-asi pole nagu üldse minu asi, küllap leidub meie paljukannatanud Eestimaal teisigi selliseid, keda arulage imeliku autoga ringiratast kimamine täiesti külmaks jätab.

Komsomoli-tüüpi naine

Õnneks elab Eestis tublisid inimesi, kes on kursis kõigega ja – vähe sellest! – teavad ka, kuidas asjad käima peaksid.

Üks sihuke on üks Elo Võrk, kellest ma teadsin sama vähe kui ühest Jüri Vipsist. Mis siis ikka, harimatus seegi. Elo tõttas ise appi ja tutvustas ennast ühes EPL-i artiklis, kus piki päid ning jalgu said Vips neegri pärast, Red Bull Vipsi pärast, sest oli silmakirjalik ja vastik tiim, kuna Vipsi tagasi võttis.

Siis nüpeldas lugupeetud naine Estonia teatrit ja nõudis vastust, et millal kõrvaldatakse «Pipi» etendusest sõna neegrikuningas.

Ma ei tea, kui vinge naine see Võrk on, et Estonialt vastust nõuab, aga ma väga loodan, et sihuke komsomolitöötajat meenutav aktivist ei saa vastust ei Estonia teatrilt ega ka kelleltki teiselt.

Kui keegi vabandab, löö ikkagi

Teeme vahekokkuvõtte: Vips vabandas umbes kümme korda väga alandlikult. Ju tundis ennast süüd ja kahetseski. Nüüd võiks piirduda, naisterahvas (ei tea, kas preili või proua) Elo Võrk! Millest te aru ei saanud? Vips ütles: vabandust-vabandust-vabandust-vabandust jne. Okei?

Võib aru saada, et Võrgu jaoks on sõna «neeger» kasutamine õudne ja punkt. Elik nagu ta ise kirjutab: «Meil on nulltolerants ahistamise ja diskrimineerimise vastu: kedagi ei tohi diskrimineerida tema soo, rassi, usulise veendumuse, vanuse, puude või mistahes muu tunnuse pärast. Ka mikroagressioon, sõnaline solvang või nali näiteks kellegi rassi või seksuaalse orientatsiooni kohta on käitumine, mida ei aktsepteerita. Sõna „neeger» on rassistlik. Punkt!"

Tegelikult on vastik vaadata, kuidas igasugused pioneerijuhid ei suuda oma sügelevaid näppe isegi tippkultuurist eemale hoida

Aga Võrk, ära siis diskrimineeri Vipsi, kes on asjast aru saanud või Estonia teatrit, kes TSITEERIB maailmakuulsat lastekirjanikku Astrid Lindgrenit. See, et rootslased on jobud ja klassikat ümber kirjutavad, ei anna mingit alust samasuguste totrustega tegeleda.

Põletame klassika?

Ma väga kardan, et entusiastist Elo Võrk pole kuulnud mitte midagi Mark Twainist (muidu ta teaks, et pool »Huckelberry Finni« saaks kohe maha tõmmata) või Nobeli laureaadist William Faulknerist, kelle »Yoknapatawpha« saagast ei jääks üldse miskit järele ja see tuleks ilmselt tervenisti hävitada ning tühistada.

Mõelge ise, Faulkner kirjeldab, Jordani jõge otsivate neegrimasside HAISU. Viivitamatult see peatükk maailma kultuuriruumist välja lõigata.

Maailm oleks märksa parem paik, kui lollakad aktivistid loeks rohkem raamatuid, mitte ei ajaks taga ainsat tuttavat sõna, olgu selleks või »neeger«.

Tegelikult on vastik vaadata, kuidas igasugused Võrgu-taolised pioneerijuhid ei suuda oma sügelevaid näppe isegi tippkultuurist eemale hoida, olgu siis selle autosõitjaga kuidas on. Maailm oleks märksa parem paik, kui lollakalt aktiivsed elovõrgud loeks rohkem raamatuid ning katsuks aru saada, millest need räägivad, mis on maailma uba, mis on elu ja kes oleme me ise. Mitte ajama kärbsepiitsaga klassikast ainsat talle tuttavat sõna taga, olgu selleks või »neeger«.

Igal juhul, pühendasime nüüd Aapo Ilvesega Elo Võrgule laulu »Kui enam«. Bändi nimi on muuseas »Askuri Volvo«. Askur Alas on islandi saagade uurija (mis, Elo Võrk, on kah veel valvsa pilguga üle vaatamata, minu meelest alandatakse seal naisi), Volvo on rootslaste auto, ma loodan, et me ei diskrimineeri kumbagi.

Lõpetuseks laseme kõnelda veel Elol endal: »Seda lugu kirjutades ootan ka Estonia teatrist vastust küsimusele, miks kasutatakse Pipi etenduses endiselt sõna „neegrikuningas«. Halloo, me elame 2022. aastal!»

Õige, auväärne aktivist. Nii väga tahaks, et aastal 2022 ei peksaks igasugused lugupeetud naised õnnetut väljamõeldud neegrikuningat ega korraldaks kultuuris oma äranägemise järgi inkvisitsiooni.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles