Endise paari tühine vaidlus mootorratta üle läks kalliks maksma

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Mootorratas. Foto on illustreeriv.
Mootorratas. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Oma nüüdseks endisele naisele kooselu ajal mootorratta kinkinud soomlane peab maksma kinni suures summas kohtukulusid, sest ei tahtnud peale lahutust kiusu pärast naisele ratast üle anda.

Ilta-Sanomat kirjutab, et Soome mehele on eksnaise kiusamine kalliks maksma läinud. Nimelt kinkis ta kooselu ajal naisele mootorratta, mille turuväärtus oli tol hetkel 3000 eurot. Peale mitu aastat järjest tehtud remonditöid tõusis selle hind aga 9500 euroni.

Kuigi ratas oli naise nimel, jäi see peale lahutust mehe kuuri alla seisma, kuniks naine otsustas selle oma uuele kallimale vaid 500 euroga maha müüa. Eksmees keeldus aga ratast talle üle andmast ning seetõttu algas suur tüli.

Mootorratta uus omanik andis oma kallima endise mehe kiusu eest kohtusse ning nõudis ratta kättesaamist. Kohtuvaidlus kestis lausa poolteist aastat ning lõppes eksmehele ligikaudu 30 000 euro väärtuses kulude hüvitamisega.

Soomlanna uus kallim esitas toona kohtusse 9500-eurose nõude ning kuna ta tasus ka mootorratta kindlustuse eest, küsis ta sellele lisaks veel 1600 eurot.

Eksmees aga vaidlustas nõude ja nõudis hagi tühistamist.

Oma seisukohta põhjendas ta ratta remondi ja osade ostmisega. Hobi ja igapäevatöö tõttu on mehel nimelt teadmised mootorrataste remondist. Ta meenutas, et ostis ratta oma naisele, kuid naine ei tasunud remondikulusid ning seetõttu pidas ta oma õiguseks ratas endale jätta, kuigi see oli ikka naise nimel. Mehe sõnul ei olnud ta mootorratast kunagi oma endisele elukaaslasele üle andnud, mistõttu hoidis ta seda enda valdustes. 

Kohus kuulas ka naise tunnistajana üle ning too ütles, et mees oli omal ajal küll ratast parandanud, ent kuna toona ei leppinud nad kulude suhtes midagi kokku, oletas ta, et töö on tasuta.

Ringkonnakohus otsustas, et mootorratta omanik on siiski naise uus kallim, ning kohustas eksmeest ratta 30 päeva jooksul uuele omanikule üle andma. Kui ta seda ei tee, peab ta tasuma 9500 eurot. Kindlustusmaksete hüvitamise nõude jättis ringkonnakohus rahuldamata.

Kohtukulude kohta tegi kohus otsuse, mille kohaselt oleksid mõlemad pooled pidanud oma kohtukulud tasuma ise. Eksmees ei olnud aga ringkonnakohtu otsusega rahul ja sai loa kaevata see edasi Helsingi apellatsioonikohtusse. Ringkonnakohtu otsuse põhisisuga oli apellatsioonikohus nõus.

Apellatsioonikohtu hinnangul ei suutnud mees aga tõendada, et oli eksabikaasaga koos oldud aastate jooksul temaga kokku leppinud mootorratta remondi eest tasumises.

Apellatsioonikohus jõudis ringkonnakohtuga samale järeldusele ja nentis, et naise eksabikaasa peab 30 päeva jooksul ratta uuele omanikule üle andma või tasuma mootorratta väärtuse.

Kohtukulude suhtes tegi apellatsioonikohus siiski olulisi muudatusi, kuna põhivaidluse ehk ratta tagastamise nõude võitis mootorratta uus omanik.

Vaidluse kohtukulude kogusumma tõusis ligikaudu 43 400 euroni. Kostja peab tasuma enda kohtukulud ja 10 000 eurot hageja õigusabikulude katteks, kokku 33 300 eurot. Hageja kuludeks jääb umbes 10 100 eurot.

Apellatsioonikohtu otsust on võimalik edasi kaevata riigikohtusse, kui see annab loa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles