Helen Adamsoni baklažaanipitsa on tõeliselt tervislik amps

Raadio Elmar
Copy
Helen Adamson.
Helen Adamson. Foto: Erakogu

Saatejuht ja muusik Helen Adamson avaldas raadio Elmar hommikuprogrammis ühe erilise retsepti. Nimelt saime teada, mil moel ta valmistab oma suveköögis eriti head baklažaanipitsat. Ja mis peamine – see valik on meeltmööda kõikidele kaalujälgijatele. Kuula ja loe inspireerivaid soovitusi SIIN!

«Toit on elu väga oluline osa. Mu enda isiklikus plaanis – toit ja toitumine on mulle elus ajapikku järjest tähtsamaks saanud. Pööran sellele teemale päris palju tähelepanu, eriti kui võrrelda varasema perioodiga. Aga ilmselt on see nii paljude inimeste elus,» tunnistas Helen Adamson.

Muusik märkis, et muudab oma toitumisplaani ilmastiku ja hooaegade järgi. «Eks see on ju päris loogiline, et menüü aastaringselt veidi muutub. Kui on kuumad ilmad, siis ka isud on teistlaadi. Kuid üldjuhul, rasket toitu söön ma vähem ja värskeid tooteid palju rohkem,» rääkis ta.

«Nüüd elan Lõuna-Eestis ja saan tihti metsas käia. Olen palju metsmaasikaid korjanud, üleüldse armastan ka teisi marju süüa. Söön palju seda, mis tuleb meile otse loodusest. Selline söök toidab kõige enam ja ka energia on sel suurepärane. Aga eks palju oleneb aastaaegadest,» sõnas ta.

Adamson rääkis raadio Elmar hommikuprogrammis ka imemaitsvast baklažaanipitsast, mille retsepti avastas paar aastat tagasi. «Asusin seda katsetama koroonapandeemia alguses. Esimest korda valmistasin tavalise taignaga. Idee autoriks on Sandra Roost. Veidike hiljem otsustasin enda eelistusest lähtuvalt algset retsepti muuta,» lisas ta.

«Tomatikastmel on siin kindlasti oluline roll. Ostan tavaliselt mahedat päritolu purustatud tomateid. Sinna lisan küüslauku, pitsamaitseainet, oliiviõli, soola ja pipart. Kastet tuleb keeta kuni kakskümmend minutit, see jääb tõeliselt maitsekas. Võiks öelda, et see on siis Itaalia stiilis pitsakastme tegemine,» õpetas Adamson. 

Adamson eelistab pitsakattena taimseid valikuid. «Panen sinna kappareid, kirsstomateid, päikesekuivatatud tomateid ja punast sibulat – seda vastavalt tujule. Sinna sobib juurde ka mozzarella. Kes on vegan, saab selle juustu millegi muu vastu välja vahetada. Kõik see läheb baklažaani peale,» sõnas ta.

«Tainast ma ei kasuta, sest ma ei söö gluteeni. Kogu asi saab eriti suvine, kerge ja väga maitsev. Hamba all pole sul klassikaline tainas ja seetõttu on maitse veidi teistlaadi. Kuid seda on ikka palju lihtsam teha! Pitsataigen nõuab ju tavaliselt mitmeid koostisosi, palju ettevalmistust ja ooteaega – nüüd jääb kõik see osa ära,» rääkis ta.

Adamson soovitab baklažaani panna ahju eelküpsema. «Baklažaan pane ahju seitsmeks minutiks kahesaja kraadi juurde. Seejärel läheb kate peale ja veel kahekümneks minutiks ahju,» rääkis ta.

«Soovitan selle pitsaretsepti ära katsetada, sest see on mõnusalt kerge. See on palju paremini seeditav kui klassikaline pitsa. Ei tekita toidukooma tunnet, mida tavaliselt gluteeni sisaldavad toidud tihti teevad. Hästi palju sõltub küpsusastmest – mõni tahab krõbedat ja teine pooltoorest. Kõik on oma maitse küsimus. Tee nii, et endale meeldib. Mina raputan kõige peale ka head värsket rukolat,» lisas ta.

Adamson märkis, et seda toitu ei pea pakkuma vaid taimetoitlastele. «Mu elukaaslane sööb liha, kuid tema krõbistab seda pitsat suure hea meelega! Ja veel enam, seda ei pea pakkuma vaid täiskasvanutele... ka lastele võib see olla ju suurepärane toidukord. Itaalias võetakse pitsa kõrvale õlut või Coca-Colat... see sobib kindlasti hästi ka siia. Ma ise eelistan maitsevett, sest magusad gaseeritud joogid pole mu esmavalik,» muigas ta raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!». 

Kuula intervjuud SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles