VIDEO ⟩ James Webbi kosmoseteleskoop tegi sügavaima pildi, mis meie universumist kunagi tehtud on

Inna-Katrin Hein
Copy
NASA James Webbi kosmoseteleskoobi sügavaim ja üksikasjalikem pilt, mis on universumist tehtud
NASA James Webbi kosmoseteleskoobi sügavaim ja üksikasjalikem pilt, mis on universumist tehtud Foto: Photo by Handout / NASA / AFP/Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA ja USA president Joe Biden avalikustasid kosmoseteleskoobi James Webb tehtud esimese täisvärvilise kujutise ning see on sügavaim ja kõige üksikasjalikum pilt universumist, mis on kunagi jäädvustatud.

«Webbi esimeseks sügavaks väljaks» nimetatud suurejooneline foto näitab meie universumit vaid paarsada miljonit aastat pärast Suurt Pauku, just siis, kui galaktikad hakkasid moodustuma ja valgus esimestest tähtedest vilkuma. Sellel tähevalgusel kulus meieni jõudmiseks umbes 13,5 miljardit aastat ehk suurem osa universumi vanusest, jõudes James Webbi kosmoseteleskoobi (JWST) juurde pärast seda, kui galaktikaparve SMACS 0723 aegruumi väänav gravitatsioonijõud juhtis fookusesse ka nõrgema ja kaugema valguse, kirjutab livescience.com.

«James Webbi kosmoseteleskoop viib meid 13,5 miljardi aasta tagusesse aega. Teame, et universum on 13,8 miljardit aastat vana, seega läheme tagasi peaaegu algusesse,» sõnas NASA juht Bill Nelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles