Soome meedia: Tallinn ei ole enam paradiis (1)

Getter Trumsi
, Tegevtoimetaja
Copy
Peamine teenuste ekspordipartner selle aasta teises kvartalis oli Soome, kuhu osutati kõige rohkem reisiteenuseid. Illustratiivsel pildil on Soome turist Tallinnas ja see pärineb aastast 2019.
Peamine teenuste ekspordipartner selle aasta teises kvartalis oli Soome, kuhu osutati kõige rohkem reisiteenuseid. Illustratiivsel pildil on Soome turist Tallinnas ja see pärineb aastast 2019. Foto: Mihkel Maripuu

Suve saabudes on pealinnas märgata üha enam turiste, nende seas palju soomlasi. Kuid Soome meedia sõnul pole Tallinn enam see hinnaparadiis, mis ta oli mõned aastad tagasi.

Soome meediaväljaanne Ilta-Sanomat avaldas sel nädalal põhjaliku loo Tallinnast, sest pealinnast on saanud pärast koroonareeglite leevendamist taas soomlaste meelispaik.

«Pea kaks aastat ei käinud siin ühtegi välismaalast. See olukord hakkas muutuma mais ja nüüd käib siin palju soomlasi,» kirjeldas Rimi juustuletis töötav Jüri. 

Route 33 baari teenindaja Kristina sõnul on samuti turistide osakaal viimastel kuudel tõusnud ning kõige enam on just soomlasi. «Turistide arv on silmnähtavalt tõusnud. Soomlased külastavad meid kõige rohkem. Palju on ka Briti turiste ja üllatuslikult palju turiste ka Indiast.»

Hinnaparadiisi enam ei ole

Paljud soomlased tulevad Eestisse ning Tallinnasse odavama alkoholi järele. Siit saab odavamalt osta ka ravimeid. Lisaks valuvaigistitele ja aspiriinile saavad soomlased Eestist odavamalt kätte allergiaravimeid ja silmatilku.

Kuid olgugi et alkoholi- ja ravimihinnad on võrreldes Soomega Eestis odavamad, on põhjanaabrid märganud hinnatõusu. «Mais oli alkoholi hind Eestis madalam kui koroonapandeemia alguses, nüüd paari kuuga on hinnad tõusnud 2018. aasta tasemele, isegi kõrgemale,» kirjutab Soome meediaväljaanne. 

Tuuakse välja, et mõnda alkoholi saab odavamalt osta isegi laeva pealt kui maismaalt. 

Turistid Tallinna vanalinnas. Foto pärineb aastast 2019.
Turistid Tallinna vanalinnas. Foto pärineb aastast 2019. Foto: Tiina Oja

Kokkuvõttes avaldab Soome meediaväljaanne, et Eesti ei olegi enam soomlaste jaoks see paradiis, mis oli paar aastat tagasi. «Tavatoidukaubad poodides on kallimad mitmekümne protsendi võrra ja on juba Soome hindadega samaväärsed, vahel isegi kõrgemad.»

Kuid see ei tähenda, et põhjanaaber Tallinna külastama ei tule.

Helsingist Tallinna reisinud soomlannadest õed Jaana ja Anita aga ütlesid, et kes otsib, see leiab. «Te ei pea siia tulema sellepärast, et see on taskukohane. Hinnatase on peaaegu sama, mõnes kohas isegi kallim. Hotellides ööbimine on aga odavam. Öö Tallinnas maksab 80 eurot, aga kui sa lähed paar kilomeetrit kesklinnast kaugemale ja ei vaja luksust, saad 60 euroga hakkama.»

Jaana ja Anita tulid Tallinna riideid ostma. «Siin on teistsuguseid riidepoode ja siit saame riideid, kotte ja jalanõusid, mida me mujalt ei saa,» lisasid õed.

Ka Juha ja Juha-Pekka abikaasad korraldasid puhkusreisi just Tallinna. Samal ajal kui naised poodlesid, jõid mehed ilusa ilmaga söögikoha terrassil õlut. «Vaatasime reise kaugemale, Itaaliasse ja Prantsusmaale, aga need olid kuradi kallid. Lükkasime selle reisi sügisesse ja tulime hoopis siia,» lisas Tallinna külastanud soomlane.

Soome väljaanne kõrvutas ka erinevate toodete hindu aastal 2007, 2018 ja 2022. Tänavu aasta oli jaotatud kaheks, aprilli ja juuni hinnad. Hindu käidi neil aastatel vaatamas samades kauplustes, peamiselt Rimis. Hinnavõrdlust näed lähemalt SIIT.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles