Esimest korda 133 sõjapäeva jooksul: Venemaa ei väitnud, et oleks vallutanud meetritki Ukraina maad

Inna-Katrin Hein
Copy
Vene sõdurid Ukrainas Luhanski oblastis Štšastjas
Vene sõdurid Ukrainas Luhanski oblastis Štšastjas Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY/Scanpix

Esimest korda 133 päeva kestnud Ukraina sõja jooksul pole Venemaa väitnud, et on Ukrainas uusi territooriume hõivanud.

See pole lihtsalt paus teadetes, sest see on ka esimene kord sõja ajal, kui USA mõttekoda Institute for the Study of War (ISW) on jõudnud samale järeldusele: Venemaa ei vallutanud päeva jooksul uusi territooriume, mitte meetritki Ukraina maad. 

«See toetab meie hinnangut, et Vene väed on operatsioonipausil,» kirjutab ISW.

Venemaa president Vladimir Putin õnnitles 4. juulil oma vägesid «Luhanski vabastamise» puhul pärast seda, kui riigi kaitseminister Sergei Šoigu teatas, et Lõssõtšanski linn on Venemaa sõjaväe kontrolli all.

Putin teatas samas, et Lõssõtšanski hõivamisel osalenud üksused peaksid puhkama.

Kuigi Venemaa ei teatanud uutest territoriaalsetest vallutustest, pole lahingud Ukrainas täielikult katkenud.

ISW teatel tegid Vene üksused 6. juulil kõikidel rinnetel väiksemaid rünnakuid, mille Ukraina väeüksused peatasid.

«Selline tegevus on kooskõlas Venemaa tegevuse pausiga. See ei nõua ega tähenda, et vaenutegevusest täielikult loobutaks,» nentis ISW.

«Antud juhul tähendab see, et tõenäoliselt piiravad Vene väed oma tegevust üsna väikesemahuliste rünnakutega,» jätkas ISW.

ISW tõi esile Venemaa rünnakud Kirde-Ukrainas Harkivis ja Ida-Ukrainas Bahmuti, Siverski ja Slovjanski oblastis ning Lõuna-Ukrainas Hersoni suunas.

Ekspertide teatel tahab Venemaa nende väikesemahuliste rünnakutega luua tingimused suuremateks rünnakuteks, säilitades ja tugevdades samal ajal oma vägesid.

Lahingutegevuse teatud määral rahunemisele viitab ka fakt, et Ukraina armee igapäevased hinnangud Venemaa sõjaväe ja varustuse kaotuste arvu kohta on olnud tavapärasest väiksemad. Neid arve pole teised allikad kinnitatud.

Veebruari lõpus Venemaa käivitatud Ukraina anastussõda kestab viiendat kuud. Venemaa esialgne plaan vallutada riik paari nädalaga kukkus läbi.

Alates aprillist on venelased keskendunud Ida-Ukraina Donbassi vallutamisele.

Ukrainast on teistesse riikidesse põgenenud üle kaheksa miljoni inimese, umbes sama palju on Ukraina sisepõgenikke.

Vene võimud tegid valearvestuse, kui arvasid, et läänt ei huvita, mis Ukrainast saab. Lääs abistab Ukrainat nii humanitaarabi, raha kui relvadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles