INTRIIG Taara korjamine viis külastaja Retrobestil ööseks lageda taeva alla

Chrislin Metsanurm
, Elu24 suvereporter
Copy
Plasttaara
Plasttaara Foto: Ludovic Marin/Scanpix

Otepääl toimunud suvine festival Retrobest viis taas kõik ajarändurid seiklema, kuid üritus ei kulgenud sekeldusteta. Festivalil tekkinud intriig küttis palava ilma veelgi kuumemaks. Nimelt läks üks külastaja taara korjamise tõttu turvamehe ja korraldajaga raksu, nüüd kommenteerib ta olukorda Elu24-le.

Otepääl toimus 1.-2. juulil suvine Retrobest, kus peolistele pakkusid üllatusi nostalgiliste erikavadega Eesti ansamblid, kuid ühele külastajale jäi üritusest mõru maik. Anonüümseks jääda sooviv külastaja oli läinud suvisele festivalile tööd tegema, ent läks turvafirma ja korraldajaga raksu. Mis siis täpsemalt toimus? Külastaja kommenteeris olukorda Elu24-le.

Festivalil käinud isik lasi ka facebooki gruppi «Märgatud24 Tartus» postitada sellel teemal postituse. Temaga ühendust võttes selgus, et postituses viidatud tööandjaga said asjad klaaritud, kuid turvafirmaga mitte. Postitus kustutati 12 tunni jooksul. 

Külastaja, kes oli tol päeval festivali alal tööl, sattus enda sõnul turvameeskonna ehmatava kohtlemise ohvriks. Peale pikka tööpäeva festivali üldalal tekkis tal koristajaid nähes idee ulatada abikäsi taara korjamisel, teadmata, et sellest tekib probleem. Samuti tekitas peavalu telkla käepael, mis tuli ujudes lahti, kuna oli valesti paigaldatud.  

Olukord ei jäänud märkamatuks turvameestele, kes ütlesid külastajale, et ta pilet on võetud prügikastist ja taara korjamine on väärtegu. Külastaja oli hämmingus, sest ta korjas ka esimesel päeval üldalal taarat, kuid ei leidnud infot selle kohta, et tegemist oleks väärteoga.

Elu24 küsimusele, kas pilet oli tõesti prügikastist leitud, vastas ta: «Telkla pilet tuli ujudes liimist lahti, see ei tahtnud kuidagi käe ümber jääda, sest tugev vihmasadu leotas pileti üha uuesti ja uuesti lahti, kuna vihm oli niivõrd tugev ja sadas läbi riiete.»

Väidetavalt lubasid turvamehed külastajale politsei kutsuda, kui ta taara korjamist ei lõpeta. Viimane ei jäänud aga vastust võlgu: «Ma ütlesin neile, kas neil häbi ei ole, ma olen raske puudega, kas ei ole häbi puudega inimest solvata ja mõnitada. See on kriminaalkorras karistatav.»

Nimelt kannatab külastaja enda sõnul raskekujulise epilepsia all, mille kutsuvad esile närvilised ja pingelised olukorrad.

Kui turvamehed hakkasid külastajat festivali alalt välja suunama, sekkus korraldaja, kes teadis öelda, et sama isik käib juba mitmendat aastat Pühajärvel varastamas. Külastaja sõnul on ta aga alles teist korda elus Pühajärvel.

Niisiis visati külastaja enda sõnul telklaagri alalt välja ning ta pidi otsima endale varjulisema koha, kus öö üle elada. Ta ütles, et tol õhtul oli tema magamisasemeks pargipink. «Pingi juures olles tuli mul hoog peale, seal panin omale dressika alla, jope alla ja koti asetasin pea peale, et ma ära ei külmuks,» väitis külastaja.

GSG turvafirma teenistusjuht Joonas Trolla kommenteerib juhtunut

«Minu turvatöötajad, kes sel õhtul festivalil töötasid, on sellel alal töötanud kaheksa aastat ning nad käituvad väga professionaalselt,» sõnab Trolla ja lisab, et on nõus nende eest pea pakule panema. Teenistusjuhi sõnul ei ole võimalik, et käepael ujudes lahti tuleb: «2500 inimest külastas festivali ja mitte ühelgi polnud probleemi käepaelaga ja kõik käisid ujumas.» Trolla ütleb, et turvamehed ei käitunud kindlasti külastajatega halvasti ning nende eesmärk ei ole minna üritusele ennast välja elama, et töökoht kaotada.

«Antud kaupleja väljanägemine oli kahtlane, sest tema käe ümber asetses töötaja käepael ja kaelas rippus VIP-kaelakaart, sellist kombinatsiooni meil festivali alal kindlasti näha ei ole,» sõnas Retrobesti korraldaja Tanel Samm.

Elu24 võttis ühendust Retrobesti korraldajaga ja uuris, miks too sõimas väidetavalt festivali alal külastajat. Korraldaja sõnab, et sellist intsidenti ei ole juhtunud ning ta magas sel ajal kodus.

Kõnealust kauplejat ei olnud palganud festivali korraldaja, vaid ta oli tulnud sinna teenusepakkuja kaudu, kes müüs üritusel oma kaupa. Töötajatele kehtivad samuti reeglid ning neil on vastavad käepaelad, millele on märgitud täpsed kellaajad, sest väljaspool tööaega ei tohi ürituse alal konutada. «Meil pole selle vastu midagi, et keegi festivali alal taarat korjab, kuid asjad peavad olema organiseeritud. Inimene oleks meile võinud ettepaneku teha, et soovib taarat korjata, oleksime olnud kahe käega selle poolt, kuna vajasime koristamiseks lisatööjõudu,» sõnab Samm.  

Korraldaja teeb lõpetuseks rõõmsal toonil üleskutse järgmiseks aastaks: «Palun tulge meile järgmise aasta festivalile appi taarat korjama, tulge aidake koristada ja võtke kõik taara endale.»

Retrobesti teine päev
Retrobesti teine päev Foto: Martin Dremljuga
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles