VIDEO ⟩ Kuulus arhitekt Frank Lloyd Wright projekteeris ka midagi väga kummalist

Inna-Katrin Hein
Copy
Arhitekt hoonet projekteerimas. Pilt on illustreeriv
Arhitekt hoonet projekteerimas. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Kuulus ameeriklasest arhitekt Frank Lloyd Wright (1867–1959) läks ajalukku mitme ikoonilise ehitisega, kaasa arvatud New Yorgi Guggenheimi muuseumi ja Fallingwateri majaga Pennsylvanias, kuid ka millegi sellisega, mida temalt oodata ei oleks osanud.

Nimelt selgus California Marini maakonna ajaloolistest dokumentidest, et tuntud arhitekt tuli vastu 12-aastase poisi palvele ja projekteeris koerakuudi.

Jim Berger kasvas üles Californias San Anselmos. Ta oli 1956. aastal 12-aastane, kui ta saatis Lloyd Wrightile kirja, et tal on vaja oma Labradori retriiveri Eddie jaoks kuuti, teatab cnn.com. 

«Oleksin tänulik, kui projekteeriksite koerakuudi, mida oleks lihtne ehitada ja mis sobiks meie majaga kokku. Põhjus, miks ma koerakuuti palun, on selles, et koeral oleks talvel kodu,» kirjutas poiss kuulsale arhitektile.

Poisi teatel oli ta koer Eddie nelja-aastane, mis koera eluikka ümber arvestatuna on 28-aastane, ning ta oli 76 sentimeetrit kõrge ja 90 sentimeetrit pikk. Laps lubas arhitektile ta töö eest ka midagi tasuda.

«Eddie maja on võimalus. Kunagi ma projekteerin selle, kuid praegu olen liiga hõivatud, et sellega tegeleda. Kui kirjutad mulle novembris Arizonasse Phoenixisse, siis võib-olla on mul midagi pakkuda,» kirjutas Lloyd Wright oma vastuses 28. juunil 1956.

Alles järgmisel aastal saatis arhitekt Bergerile kolmnurkse koerakuudi plaani, mis olid kirjutatud ümbriku tagaküljele ja seal oli ka teade, et see on tasuta. Koerakuut meenutas üldjoontes maja, kus Berger koos perega elas.

Arhitektuurifännid saavad koeramajaga tutvuda Marini maakonna kodanikukeskuses, kus see maakonna esindajate teatel 26. mail püsiekspositsioonile pandi. Kodanikukeskus on suurim Lloyd Wrighti projekteeritud hoone.

Näitusel olev koerakuut ei ole aga see, mida Labradori retriiver Eddie kasutas. Jim Bergeri isa Robert Berger ja vend Eric Berger ehitasid koeramaja 1963. aastal, kui Jim Berger liitus USA kaitseväega. See oli kuus aastat pärast Lloyd Wrightilt plaanide saamist. Kuid pere koer ei kasutanud koerakuuti ja 1970. aastal saatis Bergeri ema Gloria Berger selle maakonna teatel prügimäele.

2010. aastal ehitasid Jim Berger ja ta vend Eric Berger Wrighti plaanide järgi teise versiooni koerakuudist, seda on näha Lloyd Wrighti elust rääkivas dokumentaalfilmis «Romanza». Ja 2016. aastal kinkis Jim Berger ainulaadse ehitise Marini maakonnale.

Koeramaja on väikseim ehitis, mille Lloyd Wright eales projekteeris. Arhitekt suri 1959. aastal, vaid kaks aastat pärast seda, kui Bergerile koerakuudi joonised saatis.

Frank Lloyd Wright (sünninimi Frank Lincoln Wright; 8. juuni 1867 Richland Center, Wisconsin – 9. aprill 1959 Phoenix, Arizona) oli Ameerika Ühendriikide arhitekt, sisekujundaja, kirjanik ja lektor.

Ta projekteeris 70-aastase karjääri jooksul üle tuhande ehitise, millest 532 ehitati valmis. Tema loomingusse kuuluvad isikupärased ja uuenduslikud näited paljudest hoonetüüpidest, sealhulgas kontorihooned, kirikud, koolid, pilvelõhkujad, hotellid ja muuseumid. Ta kavandas oma hoonetele ka rohkesti sisekujunduselemente, näiteks mööblit.

Ta lähtus oma töös põhimõttest, et arhitektuur peab olema harmoonias inimlikkuse ja keskkonnaga, ning nimetas selle vaate orgaaniliseks arhitektuuriks. Selle mõtteviisi parimaks näiteks on 1939. aastal valminud elamu Fallingwater, mida on nimetatud Ameerika kõigi aegade parimaks arhitektuuriteoseks.

Ta kirjutas 20 raamatut ja palju artikleid ning pidas loenguid nii Ameerika Ühendriikides kui Euroopas.

Ta oli juba eluajal väga tuntud ja populaarne. 1991. aastal nimetas Ameerika arhitektide instituut ta kõigi aegade suurimaks USA arhitektiks.

Solomon R. Guggenheimi muuseum USA-s New Yorgis. Selle projekteeris maailmakuulus arhitekt Frank Lloyd Wright
Solomon R. Guggenheimi muuseum USA-s New Yorgis. Selle projekteeris maailmakuulus arhitekt Frank Lloyd Wright Foto: Kevin Hagen/Getty Images/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles