Itaalia Dolomiitide liustikuvaring: vähemalt kuus mägironijat hukkus, kadunuid otsitakse

Inna-Katrin Hein
Copy
Päästekopter lendamas 4. juulil 2022 Põhja-Itaalias Dolomiitides Marmolada mäe kohal, kus osa liustikust ära kukkus. Hukkus vähemalt kuus mägironijat ning 15 mägironijat otsitakse
Päästekopter lendamas 4. juulil 2022 Põhja-Itaalias Dolomiitides Marmolada mäe kohal, kus osa liustikust ära kukkus. Hukkus vähemalt kuus mägironijat ning 15 mägironijat otsitakse Foto: Photo by Pierre TEYSSOT / AFP/Scanpix

Itaalia võimude sõnul leidis Dolomiitide mäestikus Marmolada mäel aset liustikuvaring, milles hukkus senistel andmetel vähemalt kuus mägironijat. 15 mägironijat on kadunud ja neid otsitakse. Üheksa mägironijat said libisemise tõttu vigastada, neist kahe seisund on raske.

Nad lisasid, et õnnetus leidis 3. juulil aset populaarses ronimispaigas, kus on alati palju mägironijaid, teatab theguardian.com.

Itaalia päästeteenistuse pressiesindaja Michela Canova ütles meediale, et kannatada saanud mägironijate koguarv ei ole teada, sest liustikutükk kukkus ajal, mil mitu mägironijat olid köite küljes ja nende saatus on teadmata.

Ta ei täpsustanud ohvrite kodakondsust, kuid Itaalia meedia teatas, et nende hulgas on ka välismaalasi.

Itaalia riiklik Alpi ja koobaste päästeüksus edastas sotsiaalmeedias telefoninumbri, kuhu saavad helistada mäel olnute lähedased info saamiseks.

Päästjad kontrollisid parklas olnud autosid, et nende järgi teha kindlaks, kes veel mäel on. Päästeüksuse pressiesindaja Walter Milani sõnul võtab autode seostamine kindlate isikutega aega.

Päästeotsingutesse kaasati vähemalt viis helikopterit ja päästekoer. 3. juuli hilisõhtul operatsioon peatati, kuna glatsioloogide teatel oli oht, et veel üks liustikutükk võib ära murduda. Pääste- ja otsimisoperatsioon jätkus 4. juuli varahommikul kohaliku aja järgi. 

Päästeüksuse teatel tabas mägironijaid serac, mis on Šveitsi prantsuskeelne termin liustiku tipu kohta.

Päästja Luigi Felicetti ütles Itaalia riigitelevisioonile: «Nägime surnuid ning tohutuid jäätükke ja kive.»

Põhja-Itaalias Dolomiitides asuv Marmolada mägi, kus osa liustikust ära kukkus. Elu kaotas vähemalt kuus mägironijat, 15 mägironijat otsitakse
Põhja-Itaalias Dolomiitides asuv Marmolada mägi, kus osa liustikust ära kukkus. Elu kaotas vähemalt kuus mägironijat, 15 mägironijat otsitakse Foto: Photo by Pierre TEYSSOT / AFP/Scanpix

Marmolada on Dolomiitide idaosa kõrgeim tipp ja selle kõrgus on umbes 3300 meetrit.

Ei ole selge, mis põhjustas liustikuosa lahtimurdumise, kuid seda võis mõjutada kuumalaine, mis on Itaalias olnud alates juuni lõpust. Dolomiitides mõõdeti +10 kraadi, mis on sealne soojakrekord. 

Itaalia meteoroloogide sõnul on üle 35-kraadised temperatuurid Itaalia põhjaosas juuni lõpus ja juuli alguses ebatavalised.

Itaalia riikliku CNR-i uurimiskeskuse eksperdid ütlesid, et Põhja-Itaalia Dolomiitide liustikud kaovad kliimamuutuse tõttu järgmise 25–30 aastaga ja osa liustikest on juba nüüd kadunud.

Dolomiidid on mäestikuala Kirde-Itaalias Alpide lõunaosa lubjakivivööndis.

Dolomiidid on suurelt jaolt tekkinud triiase ajastul Tethyse ookeanis kasvanud korallide korallrahudest.

Dolomiidid on nime saanud prantsuse mineraloogi Deodat de Dolomieu (1750–1801) järgi, kes kirjeldas esimesena dolomiiti, mis annab Dolomiitide mäetippudele roosaka varjundi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles