Taani ringhääling: kahtlusalune postitas Instagrami vägivaldseid pilte mõni päev enne tulistamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Inimeste emotsioonid pärast 3. juulil 2022 Taani pealinnas Kopenhaagenis ostukeskuses aset leidnud tulistamist
Inimeste emotsioonid pärast 3. juulil 2022 Taani pealinnas Kopenhaagenis ostukeskuses aset leidnud tulistamist Foto: Ritzau Scanpix/Olafur Steinar Rye Gestsson via REUTERS/Scanpix

Taanit šokeeris Kopenhaageni ostukeskuses aset leidnud tulistamine, milles hukkus kolm inimest ja mitu sai vigastada. Kolme kannatanu seisund on kriitiline.

Kahtlusalune isik on 22-aastane etniline taanlane, kes on politseile varasemast tuttav.

Taani ringhäälingu teatel kuulsid Taani suurimas kaubanduskeskuses Field's olnud inimesed laske 3. juulil kella 17.30 ajal kohaliku aja järgi. Politsei sai juhtunu kohta teate natuke aega hiljem.

Korrakaitsjad tabasid tulistamises kahtlustatava kiiresti ostukeskuse tagant.

«Tegime kindlaks, et kinnipeetud isik on tulistamise taga. Tal oli käes relv ja tal oli laskemoona. Ta ei hakanud vastu, midagi dramaatilist temaga ei toimunud,» sõnas Kopenhaageni politseijuht Søren Thomassen.

Kopenhaageni politseijuht Søren Thomassen pressikonverentsil pärast 3. juulil 2022 Taani pealinnas Kopenhaagenis ostukeskuses aset leidnud tulistamist
Kopenhaageni politseijuht Søren Thomassen pressikonverentsil pärast 3. juulil 2022 Taani pealinnas Kopenhaagenis ostukeskuses aset leidnud tulistamist Foto: Ritzau Scanpix/Emil Helms via REUTERS/Scanpix

Politsei praegusel hinnangul tegutses kahtlustatav üksi. Kahtlustatavat süüdistatakse mõrvas, kuid uurimise edenedes võib süüdistusi lisanduda.

«Praegune olukord on selline, et kolm inimest on surnud. Neljakümnendates mees ja kaks noort inimest. Lisaks on mitu inimest viga saanud, kuid kolm neist on kriitilises seisus,» kinnitas Thomassen.

Taani meedia teatel on Kopenhaagenis olnud jõukudevahelisi arveteõiendamisi, kuid praegune juhtum ei ole seotud mõne jõuguga ning see ei ole ka tüüpiline terrorirünnak.

Taani ringhääling teatas viitega politseile, et kahtlusalune mees postitas mõned päevad enne tulistamist Instagrami vägivalda sisaldavaid videoid.

Politsei uurib postituste sisu ja võimalikku seotust tulistamisega ning kas see oli kahtlusaluse mehe võimalik appikarje enne, kui ta valis äärmusliku viisi ja vahendi oma mõne probleemi lahendamiseks. 

Juhtum leidis aset ajal, mil Taanis on palju turiste, sest seal toimuvad rattavõistlus Tour de France ja Roskilde muusikafestival.

Nii nende sündmuste kui juhtunu tõttu on Taani avalikes kohtades rohkem politseinikke.

Taani peaminister Mette Frederiksen esitas kaastundeavalduse lähedase kaotanud inimestele ja kannatada saanutele.

«Kena suvi sai traagilise pöörde. Juhtum on arusaamatu ja südantlõhestav. Mõttetu,» teatas Taani peaminister oma avalduses.

Frederikseni sõnul muutus seni väga turvaliseks peetud Kopenhaagen sekundite jooksul. «Julgustan taanlasi sel raskel ajal kokku hoidma ja üksteist toetama,» edastas Taani peaminister.

Sama sõnumi edastas ka Taani kuningakoda.

«Me ei tea veel tragöödia täielikku ulatust, kuid juba praegu on selge, et mitu inimest on kaotanud elu ja veelgi rohkem on saanud vigastada,» edastasid Taani kuninganna Margrethe II, kroonprints Frederik ja kroonprintsess Mary oma avalduses.

«Meie sügav kaastunne ohvritele, nende perekondadele ja kõigile, keda see tragöödia puudutab. Praegune olukord nõuab ühtsust ja hoolt,» jätkus nende teade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles