UNESCO kultuuripärandi nimekirjas on esindatud ka Eesti – suitsusaunaga ning ühepuupaadi ehk haabjaga. Küsimus ei olegi selles, kes ja kuna mille «leiutas» – nii suitsusauna, haabjat kui borši on omaks pidanud mitmed rahvad; küsimus on selles, et supp sõjavankri ette rakendatakse. Ja muidugi ka selles, et venelased on läbi ajaloo silmagi pilgutamata ajanud putru, kuidas kõik tsivilisatsioonile oluline pärineb Venemaalt ja ei kuskilt mujalt. Mäletate Popovi raadioleiutamist? Selliseid näiteid on kümneid.
Teeme ise suvise borši
Eelpoolmainitud Stalini truu alluva Anastass Mikojani raamatus «Maitsvast ja tervislikust toidust» (Moskva, 1936) räägitakse igal juhul ukraina boršist, mitte «vene boršist». Pingutagu Zahharova ennast või kolmeks tükiks, nii jääb.
Kuna aga borš tundub olevat sõjas sama oluline relv nagu raketid või droonid, oleks paslik pakkuda endale ning sõpradele üks ukrainlaste külm borš, mis sobib sooja suve ajal kõigile ideaalselt ning kipub keele alla viima.
Vot nii, seltsimees Zahharova. Head isu ning magusat kaotust sõjas, olgu selleks kasvõi boršisõda.
Tsiteerime külma borši asjus sedasama Mikojani: «Tarvitada varajasi (kimpudes) peete, millel lõigata ära lehed ja varred. Puhastatud noored peedid lõigata peenteks ribadeks või õhukesteks lõikudeks, varred aga lühikesteks kangikujulisteks tükkideks, panna koos porganditega keedunõusse, valada peale keev vesi või seenepuljong ja keeta 10–15 minutit. Seejärel lisada tükeldatud ja kupatatud peedilehed, kooritud ja tükeldatud kabatšokid, kartulid, tomatid, murulauk, selleri lehevarraed, soola, pipart, nelki, loorberilehte ja keeta borš valmis. Laualeandmisel lisada boršile hapukoort, keedetud rõõska piima või hapupiima. Ühe peedikimbu kohta tuleb arvestada 3–4 kartulit, 1 porgand, 1 selleri lehevars, 200 grammi kabatšokke, 1–2 tomatit, 50–75 grammi sibulalauku.»
Omalt poolt täiendan seda kõike veel keedetud veise või sealihaga. Pane kraam mõneks ajaks kenasti külmkappi ning valmis ta ongi. Kui borš on relv, siis külm borš on külmrelv! Aga et see supp on sama hea ka kuumalt, võib ta olla ka kuumrelv!
Vot nii, seltsimees Zahharova.
Head isu ning magusat kaotust sõjas, olgu selleks kasvõi boršisõda.