Suri Potsataja tegelaskuju teleekraanile toonud režissöör Leonid Švartsman

Elu24
Copy
Gena ja Potsataja
Gena ja Potsataja Foto: Ekraanitõmmis

Suri kunstnik, multiplikaator ja režissöör Leonid Švartsman, kes tõi Eduard Uspenski legandaarsed krokodill Gena ja Tšeburaška ehk Potsataja tegelaskujud teleekraanile. Mees suri 2. juulil vaid paar kuud enne oma 102. sünnipäeva. Surma üksikasjad on selgitamisel, vahendab TASS.

Leonid Aronovitš Švartsman oli Nõukogude ja Venemaa animaator ja kujutav kunstnik. Ta veetis suurema osa oma loomingulisest karjäärist Moskvas stuudios Sojuzmultfilm, kus töötas kunstilise juhina filmides «Tšeburaška», «38 papagoid», «Kuldne antiloop», «Scarlet Flower», «Lumekuninganna» ja paljud teised.

Teda tuntakse enim just Tšeburaška ehk Potsataja visuaalse kuvandi loojana, kuna ta ise valmistas ja animeeris tegelase. Potsataja on tuntud Vene lastekirjaniku Eduard Uspenski loodud tegelane. Esmakordselt oli temast juttu raamatus «Krokodill Gena ja sõbrad». Potsataja on väike, suurte kõrvade, suurte sõbralike silmade ja pruunika karvaga teadusele tundmatu loomake, kes elab troopikametsades.

Juba esimese multifilmi ilmumise järel said Potsataja ja Gena populaarseks kogu Nõukogude Liidus, nendest on tehtud tohutu hulk anekdoote. 2004. aasta suveolümpiamängudel oli Potsataja Venemaa olümpiakoondise maskott.

Potsataja populaarsus on põhjustanud vaidlusi autoriõiguste üle. Kuigi kirjanik patenteeris Чебурашка nime ja kirjelduse, on Potsataja üldsusele tuntud välimus Leonid Švartsmani looming. Švartsman aga joonistas Potsataja filmistuudio Sojuzmultfilm töötajana ning seega kuulub loomakese väljanägemine stuudiole, õigemini selle õigusjärglasele.

Segadustest hoolimata on Potsatajast saanud staar Jaapanis, kus tema käekäigu eest kinolinal ja mänguasjapoes seisab hea Petit Grand Publishing Inc. Tokyo televisioon kavatseb valmistada veel 50 jagu Potsataja ja tema sõprade seiklustest. Stsenaariumi autor on taas Eduard Uspenski ning kunstnik on Leonid Švartsman.

Vladimir Putin kirjeldas teda 100. sünnipäeval oma kirjas kui rahvusliku animatsiooni koolkonna patriarhi ja erakordse kingitusega meest. Švartsman pidas Moskvas oma 100. sünnipäeva puhul tseremoonia, kus teda õnnitles animatsioonistuudio, kus ta aastaid töötas.

2002. aastal omistati talle 82-aastaselt Vene Föderatsiooni rahvakunstniku tiitel. 2016. aastal pälvis Švartsman oma teise auhinna, presidendi auhinna laste ja noorte kirjutamise ja kunsti eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles