USA president Biden lubab, et naised, kes peavad abordiks reisima, on kaitstud

Elu24
Copy
Biden virtuaalsel kohtumisel
Biden virtuaalsel kohtumisel Foto: EPA/Scanpix

USA ülemkohus võttis 24. juunil naistelt põhiseadusliku õiguse otsustada abordi tegemise üle. USA president Joe Biden ütles, et valitsus kaitseb naisi, kes reisivad aborti tegema, vahendab BBC

Konservatiivide enamusega kohus tühistas ajaloolise 1973. aasta otsuse Roe versus Wade, mis sätestas naiste õiguse abordile ning andis osariikidele loa ise otsustada, kas lubada või keelata vastavat protseduuri.

Tegemist on ülimalt vastuolulise otsusega, mis rebib tükkideks pool sajandit kehtinud konstitutsioonilise kaitse ühel kõige vastuolulisemal ja vihaselt võideldud teemal Ameerika poliitilises elus.

Google on öelnud, et astub samme, et eemaldada kasutajate asukohaajaloost andmed, mida saaks kasutada USA abordikliinikute visiitide eest süüdistuse esitamiseks.

Osariikides, kus abort on keelatud või piiratud, võivad naised olla sunnitud ületama piire osariikidesse, kus protseduur on endiselt seaduslik.

Rääkides virtuaalsel kohtumisel demokraatliku osariigi kuberneridega, ütles president Biden, et ta usub, et mõned USA osariigid püüavad arreteerida naisi, kes ületasid abordi tegemiseks osariigi piire. «Ma arvan, et inimesed ei usu, et see juhtub. Aga see juhtub,» ütles ta.

President lisas, et valitsus tagab juurdepääsu abordiks vajalike tablettidele osariikides, kus need keelatud on.

Lõuna Metodisti Ülikooli politoloogiaekspert Matthew Wilson rääkis BBC-le, et valitsuse sekkumine võib kaasa tuua rohkem juriidilisi väljakutseid, mis võivad ulatuda kuni ülemkohtuni. Eriti kui osariigid usuvad, et valitsus on aktiivselt töötamas riigi seaduste õõnestamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles