Kuidas ülikoolieluga harjumine lihtsamaks muuta?

Copy
Foto: Pixabay

Ülikooli sisseastumisavalduste tähtaeg tuleb jõudsalt lähemale. Koos sellega ka selgus, kus siis septembrikuus oma eluga jätkatakse. Põnev aga ka stressirohke periood. Vaja on harjuda loenguplaani ja ülikoolieluga; tutvuda kursusekaaslastega ning kohaneda muutunud elukorraldusega. Tark tulevane tudeng alustab sellele mõtlemist juba nüüd, et septembrikuus lihtsam oleks.

Finantsmaailmaga tutvumine

Suvi on ka viimane aeg saada selge ülevaade oma finantsilisest olukorrast. Oma elu peale kolimine võib olla hirmutav ja täis teadmatust. See kehtib ka rahamaailma kohta. On ju nii palju, millega end kurssi viia. Täitsa võimalik, et pead esimest korda vastutama, et igakuised kulud saaksid makstud ning raha jaguks ka söögi ja muu vajaliku jaoks. Aga kuidas seda tagada? Mis on õppelaen ja mis väikelaen, mis on tagatiseta laen ja kas seda on tingimata vaja võtta?

Uuri perekonnalt, mis mahus nad sind toetada saavad ja kasuta saadud infot edasiste otsuste tegemiseks. Kas pead kooli kõrvalt tööle minema või jõuad suvega piisavalt kõrvale panna; kas vajalik on mõni tagatiseta laen nagu väikelaen või õppelaen või tuled toime säästudega? Laen ei ole iseenesest halb otsus, sest sa investeerid siiski enda tulevikku. Ent nagu sa kindlasti õpid, kõik finantsidega seotu on vaja hoolikalt läbi mõelda.

Tutvu elukoha võimalustega

Isegi kui sa ei tea veel, kuhu sa täpselt õppima asud, saad end võimalustega kurssi viia. Esimesena mõeldakse tavaliselt ülikooli pakutavatele variantidele. See on täitsa loogiline samm, sest tihtipeale pakutaksegi majutus esmajärjekorras esimese kursuse tudengitele ja neile, kes on pärit kaugemalt.

Järgmiseks vaata linna üüriturgu. Muidugi ei ole mõtet hakata veel üürilepingut sõlmima, ent vii end kurssi sellega, millised on üldse võimalused ja variandid. Tasub liituda ka erinevate sotsiaalmeediagruppidega, kus levib tihtipeale märkimisväärselt rohkem infot, kui ametlikes üüriportaalides. Näed ka ära, mis sisustusega üürikorterid reeglina tulevad ja tead, millist mööblit peaksid ise juurde soetama.

Praegu on sul veel aega ka maad uurida. Ehk on sul sõpru või tuttavaid, kes otsivad elukohta samas piirkonnas ja kellega võiks koos elukoha otsinguid jätkata. Nähes, et üüriturg on tühi, mis tühi, on sul aega otsingupiirkonda laiendada. Muidugi on mugav elada koolist lühikese jalutuskäigu kaugusel, ent alati pole see võimalik.

Möödapääsmatud söögikulud

Kuludega jätkates, siis elukohakulude kõrval kujuneb teiseks suureks väljaminekuks söök. Kuigi aegajalt võid ju keha kinnitada mõnes ägedas söögikohas, ei saa sa selle peale lootma jääda, sest väljas söömisega kaasnevad kulud kerkivad kiiremini, kui oskad karta. Märkimisväärselt odavam lahendus on ise toidu valmistamine ja selle kaasavõtmine.

Miks mitte praegu uusi retsepte katsetada? Või valida välja mugavad korduvkasutatavad karbid ja termosed? Kui pole siiani harjunud toitu kaasa võtma, siis vähemalt proovi ümber harjuda. Võid olla kindel, et rahakott on sulle tänulik!

Vaata üle üliõpilasorganisatsioonid

Üks asi, mida ülikooli järel kahetsetakse, on erinevate võimaluste kasutamata jätmine. Sinna alla lähevad ka kõiksugu akadeemilised organisatsioonid ja seltsid, erinevad üritused ja ettevõtmised. Kindlasti ei pea liituma kõige ettejuhtuvaga, ent oleks kahju, kui saad mõnest põnevast võimalusest teada alles pärast ülikooli lõpetamist.

Piisab ühest õhtupoolikust ja jõuad end kurssi viia, millised kodumaised üliõpilaskorporatsioonid on olemas, kas sinu eriala lõpetanud on organisatsiooniliselt koondunud ja millised rahvusvahelised üliõpilaste seltsid on leidnud tee Eestisse. Põhiinfo käes, saad täpsemalt edasi uurida ja anda oma üliõpilaselule kindel start.

Copy
Tagasi üles