Pirita rannas astuti jalga merisiilik. Kohalik: jälle üks oht juures, miks ei saa randa minna

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Pirita rannaline. Pilt on illustreeriv.
Pirita rannaline. Pilt on illustreeriv. Foto: Gert Tali/Postimees/Scanpix Baltics

Terviseameti sõnul oli see vaid aja küsimus, millal merisiilik ka meie randadesse jõuab.

Neljapäeval sai terviseameti mürgistusteabekeskus kõne Pirita rannas viibinud kodanikult, kes oli jalga astunud väikese merisiiliku.

Tegu on esimese juhtumiga, kus meresiilikut on nähtud Eesti rannas. Küll aga oli terviseameti sõnul vaid aja küsimus, millal see ka meie randadesse jõuab.

«Inimene märkas okkalist kerajat loomakest ja tundis tugevat valu (võib kesta mitu tundi) ja koheselt tekkis ka torkepiirkonnas tugev paistetus,» täpsustas terviseamet oma Facebooki tehtud hoiatavas postituses.

Söödav okkaline?

Merisiiliku juhtum Pirita rannas on sotsiaalmeedia kihama pannud. On neid, kes siiliku üle nalja viskavad, ja neid, kes tunnistavad, et randa enam väga ei kipu.

«Hea teada, delikatess otse merest nüüd,» naljatleb üks Pirita elanike Facebooki grupis. Viimasel leidus ka mõttekaaslasi: «Söön ära!»; «Need kaovad seal kolme päeva jooksul kõik restodesse ära.» Mürgistusteabekeskus selgitas kommentaariumis, et kuigi mõned merisiilikud on tõesti söödavad, siis veel ei ole teada, kas ka need, mis on meie randa maabumas.

«No nii, need siis ka juba kohal,» väljendas aga üks Facebookis kurvastust. «Kui nii edasi läheb, peab suvel ka sussides surfama.» Pirital elav Katariina tunnistas samuti Elu24-le, et on nukker, et kodurannas ei saa enam ujuda. «Ei olnud väga meeldiv lugeda, et jälle üks oht juures, miks ei saa randa minna,» vihjas ta esmaspäeval ilmunud uudisele, et Pirita rannas on taas sinivetika oht. «Pühapäeval käisime rannas ja järgmine päev tuli teade sinivetikatest...»

Terviseameti meediasuhete spetsialist Kirsi Pruudel sõnas Elu24-le, et kuna see oli esmane juhtum, paluvad nad olla tähelepanelikud ning merisiilikut nähes kutsuvad inimesi üles sellest teavitama.

«Uurime koos terviseameti keskkonnaspetsialistidega veel merisiilikute võimalikku paiknemist meie randades. Tõenäoliselt pole nende kogum sel aastal veel märkimisväärne, aga tasub rannas olla tähelepanelik ja lisaks sinivetikatele pöörata tähelepanu ka merisiilikutele,» lisas ta.

Mida teha?

Meresiiliku okkad võivad kergesti murduda ja põhjustavadki kudedesse tungides tugevat valu ja nahapunetust. Esmaabina tuleks nahka pesta kohe rannas soolase ja sooja mereveega. Kestva valu (päevi), iivelduse, oksenduse tekkimisel tuleb pöörduda EMOsse. Ravi on sümptomite kohane (antidooti pole), ent tavapäraselt jääbki ainukeseks kaebuseks tugev valu.

Kui märkad merisiilikut – helista 16662 ja anna selle asukohast teada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles