VIDEO ⟩ «Tuli jalanõud ära võtta ja autoni sulbata.» Äiksevihm pani läänemaalased varjualust otsima

Elu24
Copy
Äiksevihm Haapsalus
Äiksevihm Haapsalus Foto: Kuvatõmmis Facebooki videost

Ilmateenistuse prognoosi järgi on äikest oodata ka täna ning Läänemaa inimesed said äiksevihma sahmaka mitmes kandis juba kätte.

Haapsalus elav Eduard kirjutab Facebookis, et kolmapäevane äike tõi Haapsalu linnas kaasa lühikese ning tiheda vihmasaju. «Seda mahasadanud veehulka ei suutnud aga sadevee kanalisatsioon piisavalt kiiresti ära juhtida ja täituski Haapsalu Super Rimi maa-alune parkla päris kiiresti sadeveega. Nii mõnelgi tuli jalanõud ära võtta ja oma autoni sulbata. Kõik pargitud autod pääsesid omal jõul liikuma. Et edasist ohtu vältida, suleti maa-alusesse parklasse sissesõit allalastava turvavõrega,» kirjeldab Eduard olukord supermarketi parklas. Rimi Eesti pressiesindaja Katrin Bats selgitas, et Rimi on selles hoones rentnik, mitte omanikud. 

Haapsalu Rimi kirjeldas olukorda järgnevalt: «Vihamasadu oli sel päeval nii tugev, et ümber maja olevad sadeveekaevud muutusid purskkaevudeks. Hoone tagumise sissepääsu juures lõi kanalisatsiooni kaevul kaane pealt. Esimesed pool tundi pidasid äravoolud vastu, aga saju tugevnedes hakkas vesi kogunema. Teavitasime kliente müügisaalis, et tuleks igaks juhuks autod parklast ära viia. Ühe töötaja panime valvama lifti sest see oli ka vee all ja hoolimata valjust vee solinast üritasid kliendid seda edasi kasutada. Võtsime koheselt ühendust maja halduriga, et maa-aluse parkla uks sulgeda. Vesi valgus pärast vihma lõppu ära mõne tunniga, aga nii kaua hoidsime veel parklat kinni, kuni kuiva jalaga ühest otsast teise sai.» 

Elu24-le kommenteerib Eduard, et tahtis vahetult pärast suure vihma lakkamist Haapsalu suurde Rimisse SmartPostiga pakki saatma minna. «Harjumuspäraselt estakaadilt alla sõites põrkasin tagasi, metallvõre ette lastud. Ka peale mind saabunud politseibuss tagurdas peale trapist alla sõitmist uuesti üles tagasi. Parkisin mujale ja pärast paki saatmist läksin uurima, miks see suletud oli. Väljasõidu uks oli ju lahti, laskusin jalgsi alla vaatama. Suurem vesi oli juba taganenud, kui veejälgede järgi seinal oli näha, et maja maa-aluse parkla põrand oli peaaegu kogu ulatuses olnud veega kaetud. Nii umbes 10–15-sentimeetrine kiht,» kirjeldab Eduard.

«Just nii palju, et kuiva jalaga autosse poleks keegi saanud minna. Kui mina seda jäädvustamas käisin, oli veel alles üks turvafirma buss ja üks sõiduauto, rohkem sõidukeid polnud, olid lahkunud. Ilmselt õnnelik lõpp seega, liigvesi jõudis restidest alla minna selle ajaga.» Eduard tunnistab, et need aastad, mil ta on Haapsalu suure Rimi klient olnud, pole ta kordagi maa-aluses parklas vett näinud, ei suvise padukaga ega talvise suure sulaga. Ta tunnistab, et vihm tõmbas temperatuuri korraks ka kümme kraadi jahedamaks. 

Uputus Haapsalu Rimi maa-aluses parklas
Uputus Haapsalu Rimi maa-aluses parklas Foto: Eduard Laur

Teinegi Läänemaa elanik räägib, kuidas vihmavesi korraliku uputuse tekitas. «Minu abikaasa aitas inimesi kuiva jalaga autosse,» kirjeldab naine olukorda ühe kaubanduskeskuse juures.

«Kui oled öö läbi Osmussaare rannas äikest vaadanud, siis Haapsalu üllatab...» kirjutab Facebookis Anu, kes sattus suure paduvihma ajal Haapsalu promenaadil olema ja sellest ka ühismeediasse video postitas. «Vihm kestis tunnikese ja õhk oli pärast klaar,» ütleb naine, kes veetis vihmahoo mõnusalt varju all kuursaalis. Anu aga ütleb, et uputust ta pärast ei märganud. «Mõnus soe ja suvine padukas koos äikse ja müristamisega. Öösel, kui Osmussaarel olin, oli ka Haapsalu pool äikse sähvimist päris mitu tundi,» lisab ta.

Vaata videot, mis filmitud Haapsalu kesklinnas:

Ilmajaam kirjutab, et täna on õhutemperatuur 26 kuni 31 soojakraadi, meremõjuga rannikul ja sajuhoogude all kuni 23 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles