Toomas Kirss enda viimasest suurest lavastajatööst: olen iseendaga 90 protsenti rahul

Getter Trumsi
, Tegevtoimetaja
Copy
Toomas Kirss «Hommik Anuga» saates 2020. aasta märtsis.
Toomas Kirss «Hommik Anuga» saates 2020. aasta märtsis. Foto: Kuvatõmmis «Hommik Anuga» saatest/ERR

2020. aastal vestles teleprodutsent ja filmirežissöör Toomas Kirss koos Merle Palmiste ja Guido Kanguriga saates «Hommik Anuga» oma viimaseks suureks lavastajatööks jäänud filmist «Salmonid. 25 aastat hiljem».

Märtsi keskel 2020. aastal eetris olnud saate «Hommik Anuga» avalugu keskendus samal aastal esilinastunud suurfilmile «Salmonid. 25 aastat hiljem». Saatejuht Anu Välba vastas istusid diivanil näitlejad Merle Palmiste ja Guido Kangur, nende kõrval hinnatud teleprodutsent ja filmirežissöör Toomas Kirss.

28. juunil 2022 siitilmast lahkunud Kirsi jaoks jäi «Salmonite» teleseriaalile järjefilmina valminud linateos viimaseks suurimaks projektiks. See oli Kirsi sünnipäevakink Ita Everile.

Enam kui kaks aastat tagasi tutvustati Kirssi «Hommik Anuga» saates kui Salmonite tõelist isa. «Mis isa ma olen?» muigas Kirss.

Selle filmi tegemisest rääkides tunnistas Kirss, et vahepealseid aastaid justkui poleks olnudki. «Seltskond oli selline, et kui me uuesti kokku saime, oli tunne, et seda 25 aastat pole vahepeal olnudki. Oli uskumatu, kuidas see seltskond omavahel klappis.»

«Ma olen põhimõtteliselt iseendaga 90 protsenti, aga filmiga olen 99 protsenti rahul. Ma saan paremini.» – Toomas Kirss filmist «Salmonid. 25 aastat hiljem». 

Ta tõdes, et filmiga tõsteti latt telesarjaga võrreldes kõrgemale. «Selles mõttes kõrgemale, et kui me esimest varianti tegime, seda 36 osaga televarianti, siis oli oh ja ah selles, et Eesti oli saanud just vabaks. Toyotat nähes kukkusid inimesed tänaval pikali [...]. See kõik oli nii uus ja huvitav. Selles filmis on see asi, et rikkust ja vara on nähtud, siin on see võim.»

«Salmonite» filmi eesmärk oli Kirsi sõnul näidata, et sa võid olla rikas, aga kui sul ei ole võimu... «Nagu praegu juba on: mingisugused rikkurid, ma nimesid ei nimeta, ta on küll rikkur, aga et saada endale tiitel, selleks on vaja saada kuskile presidendiks. Puhtalt rahaga ei tee enam midagi.»

Intervjuu lõpus küsis Välba, kas Kirss jäi enda filmiga rahule. «Ma olen põhimõtteliselt iseendaga 90 protsenti, aga filmiga olen 99 protsenti rahul. Ma saan paremini.» 

«Miks sa ei teinud siis paremini?» küsis Välba seepeale. Kirss vastas ausalt: «Ma olen väsinud ka natukene.»

Vaata täispikka intervjuud SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles