Sõbrad ja kolleegid mälestavad Toomas Kirssi: selliseid inimesi on siin elus vaid mõned üksikud

Elu24
Copy
Inga Lunge ja Toomas Kirss
Inga Lunge ja Toomas Kirss Foto: Inga Lunge/Facebook

Sotsiaalmeedias mälestavad mitmed näitlejad ja avaliku elu tegelased lahkunud Toomas Kirssi.

Hinnatud teleprodutsent ja filmirežissöör Toomas Kirss lahkus meie hulgast 28. juunil. 

Kirsi produtseeritud seriaalis «Pilvede all» mänginud näitleja Vladas Radvilavičius tõdes, et teab Kirssi nii kaua kui ennastki. Esimest korda kohtusid nad teadlikult seriaali «Kelgukoerad» võtteplatsil. «Sealt arenes meil tõsine sõprus...» meenutas ta.

Omavahel räägiti telefonitsi tunde ja käidi üksteisel ka külas. «Me olime ühel laine. Saime maailma asjadest ühtemoodi aru,» tõdes Radvilavičius, öeldes, et ka võtteplatsil kutsuti neid tihti korrale. «Öeldi, et kuulge, lõpetage see jutustamine, et teeme edasi.»

Kirsist rääkis Radvilavičius ülivõrdes. «Ta oli väga-väga hea inimene, kes omasid väga-väga hoidis. Ta hoidis neid ja hoolitses igas mõttes.»

Viimati kohtusid nad veebruaris. «Siis ta rääkis pikalt oma haigusest... Ta oli mitu ravikuuri läbinud, aga ikka oli reibas ja rõõmus. Ta oli elav hing.» Radvilavičius tõdes, et nägi täna öösel sõpra unes. «Ma näen tihti asju unes… näiteks vanasti, kui nägin sõpra unes, siis oli midagi pahasti ja ma helistasin. Nägin Tomi täna terve öö unes ja hommikul ütlesin naisele, et midagi on vist juhtunud.»

Samas seriaalis mänginud Inga Lunge meenutas Elu24-le oma esimest kohtumist Kirsiga. «Sattusin mängima episoodilist rolli «Kelgukoertes». Teine võttepäev lõppes hilja, olime kusagil kaubanduskeskuse parklas, ajasime veel Kirsiga juttu, kui režissöör Raivo Maripuu meie juurde tuli ja muiates aasis: «Kirss, meil on noor näitlejanna platsil ja sa ei ole teda kahe päeva jooksul veel solvata jõudnud, mis lahti on?»»

Sarja «Pilvede all» võtmetegelased Elisabet Reinsalu, produtsent Toomas Kirss, Inga Lunge ja Liis Haab.
Sarja «Pilvede all» võtmetegelased Elisabet Reinsalu, produtsent Toomas Kirss, Inga Lunge ja Liis Haab. Foto: Toomas Tatar

Ka Lunge tõdes, et Kirss hoidis väga omasid. «Ta oli aus, oli täpselt selline, nagu ta oli, ei teinud nägusid ega püüdnud kellelegi meele järele olla. Muidugi polnud tal alati õigus, aga temaga oli lihtne suhelda. Temas oli poisilik mängulust näha, kuidas inimesed reageerivad. Ta hoidis neid, kes olid talle kallid. Kätlinil oli tema elus väga eriline koht. Kirss sai väga hästi aru, et see naine on ta elus suur kingitus. Ta oskas seda hinnata.»

«Ta võis solvuda ja siis trotslikult kedagi vältida. Ta säras ja põles loominguliselt. Alati uued ideed, uued mõtted. Ja alati väga kindel, et see, mis ta välja on mõelnud, on kõige parem. Ta teadis alati täpselt. Pooltoone ta ei tundnud.»

Lunge sõnul suhtlesid nad Kirsiga nii rõõmsatel kui keerulistel aegadel. «Meil on olnud Kirsiga kilomeetritepikkuseid vestlusi nii rõõmsatel kui keerulistel aegadel. Olen alati tundnud, et ta mind hoiab ja ei jäta hätta. Temas oli eriline oskus olla delikaatne. Olen ta autos end välja karjunud ja nutnud – selliseid inimesi antakse elus vaid mõned üksikud.»

Sotsiaalmeedias mälestavad mitmed näitlejad ja avaliku elu tegelased lahkunud Kirssi. 

Raadiohääl Rauno Märks: «Kuidas sa, Toomas Kirss, julgesid lahkuda minu sünnipäeval? Ju saatus tahtis, et me selle läbi igaveseks kokku jääme. Nii kuradi kurb on…»

Tele- ja filmimees Urmas Eero Liiv: «Nii me ukerdame universumi suurimas mõistatuses, kuni kõigi ja kõige aeg saab siin planeedil otsa. Eile õhtul muutus see planeet neetult palju igavamaks, sest ära läks võluvalt ulakas ja särtsuandev mees, kes elas täie rauaga ja ei jätnud ükskõikseks mitte kedagi.»

«Aga ärge muretsege, kusagil on kõik alles ja Tom juba teab, et see polnud veel kõik. Kirjutada ei saa RIP, sest see lihtsalt ei tule tal välja. Kohtumiseni!»

Kertu Jukkum: «Toomas Kirss oli üks karismaatilisemaid teleprodutsente Maarjamaal. Kirglikkuse etalon, kes läks läbi tule ja vee ega jätnud kedagi ükskõikseks. Südamlik kaastunne lähedastele.»

Kirsti Valdstein-Timmer: «Kõige olulisem asi, mida Kirsilt õppisin: ükski saade ei tohi sündida tohutu pingutuse ja enesepiitsutamisega! Kui sa seda protsessi ise ei naudi, üritad jõhkralt tõestada midagi ja punnitad vere ninast välja, siis on saatel higilõhn küljes ja keegi ei naudi seda! Head saated sünnivad lihtsalt. Rõõmuga. Hea tujuga.»

«Kirss oli andega mees, temal lihtsalt kukkus ideid varrukast ja noorena ei pidanud ta ka eriti pingutama. Tema karisma, suhtlemisoskus ja kohati kohatu ja piinlik must huumor avasid talle kõik uksed. Tal lihtsalt õnnestusid kõik ettevõtmised. Just õnne oli talle antud kuhjaga. Ja annet. Ja oskus tunda ära õiged inimesed. Aitäh, Kirss, et mul oli võimalus sind tunda ja sinult õppida!»

Facebookis jagatud foto on klõpsatud 22. juunil 1992 ETV kohvikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles