Mehed lõhnavad juustu, naised sibula järele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed lõhnavad juustu, naised sibula järgi
Mehed lõhnavad juustu, naised sibula järgi Foto: SCANPIX

Teadlaste arvates lõhnavad mehed juustu, naised aga sibula järele

Šveitsis Genfis asuv lõhnu uuriv firma Firmenich tegi uuringu, kus võeti 24 mehe ja 25 naise kaenlaalustest naha- ja lõhnaproovid, kirjutab Sciencedaily.com.

Proovid võeti pärast seda, kui katsealused olid olnud 15 minutit saunas või sõitnud velotrenažööril.

Lõhnanäidete uurimisel selgus, et naise kaenla all on suur hulk lõhnatut, väävlisarnast ainet sisaldavat ühendit. Kui see aga pandi kokku kaenla all tavaliselt leiduvate bakteritega, siis tekkis kemikaal nimega tiool, mida tuntakse tema sibulat meenutava lõhna järgi.

Meestelõhn oli aga erinev. Teadlased leidsid nende kaenla alt lõhnatuid rasvhappeid, mis reageerivad kaenlaaluste bakteritega, tekitades juustulõhna.

«Meie arvates lõhnavad mehed juustu ja naised sibula või ka greifruudi järele,» selgitas uuringu juht Christian Starkenmann.

Teadlased palusid teistel vabatahtlikel katsealustel saadud lõhnu nuusutada ja paljud pidasid naiste sibulalõhna ebameeldivamaks.

Uuringu teinute arvates saab nende katset kasutad uute deodorantide väljatöötamisel.

Samas oli sellel uuringul ka kritiseerijaid. Paljude arvates ei ole tulemused väljaspool Šveitsi adekvaatsed, kuna teistes paikades elavate inimeste toitumisharjumused ja geenid on erinevad.

«Tuleb arvesse võtta faktoreid nagu toitumine, millega end pesed, mida seljas kannad ja geneetika,» nentis Cardiffi ülikooli professor Tim Jacob.

USAs Texases Rice`i ülikoolis tehtud katse aga näitas, et meest higi lõhn muutus vastavalt sellel, millises tujus nad olid ning naised suutsid tajuda mehe lõhnast, kas mees on neist huvitatud või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles