Rita Rätsepp lahkunud Toomas Kirsist: ilma temata poleks ma see, kes ma täna olen

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Rita Rätsepp.
Rita Rätsepp. Foto: Raul Mee

Eile, 28. juuni õhtul lahkus meie seast 63-aastasena legendaarne teleprodutsent Toomas Kirss. Läbi pisarate meenutab teda näitleja, menuseriaalist «Pilvede all» Sirje Jakobsonina tuntud Rita Rätsepp.

Menuseriaalist «Pilvede all» Sirje Jakobsonina tuntud Rita Rätsepp tõstab telefonitoru läbi pisarate. «Seda on küll praegu väga raske teha,» ohkab Rätsepp raskelt vastuseks palvele Toomas Kirssi meenutada. 

«Kirss oli Kirss! Üks ja ainus ja kordumatu!» jääb ta oma järelehüüdes napisõnaliseks, ent sellesse mahub palju.

«Mina võin küll julgelt öelda, et ilma Toomas Kirsita ei oleks mina täna see, kes ma olen, ja seal, kus ma olen,» lausub Rätsepp, et võlgneb oma karjääris paljugi just Kirsile.

«Saime tuttavaks, kui olime noored, väga noored. Mina õppisin lavakas ja Toomas pedas (praegune Tallinna Ülikool). Tegelikult ma olen terve oma elu Kirsiga seotud olnud,» jätkab ta mõtet, mida ei suuda lõpetada.

Mõistagi on tegemist suure kaotusega kogu Eesti rahvale. «Absoluutselt! Ma ei kujuta ette, mida tema perekond praegu tunneb...» lõpetab Rätsepp vaikselt kõne, jäädes leinama kordumatut sõpra.

Kaastundeavalduse on näitlejatar jätnud ka Toomas Kirsi Facebooki lehel avaldatud teate juurde: «Südamest kaastunne kogu perele! Tom jääb igavesti meie kõigi südametesse. Kirsilikku jalutamist taevastel radadel! Aitäh sulle kõige eest!»

«Eile (28. juuni) õhtul lahkus meie seast Toomas Kirss. Oma kodus, rahus, vihmasabina saatel. Jäädes alatiseks meie mällu ja südamesse,» avaldati legendaarse teleprodutsendi ja -režissööri Toomas Kirsi Facebooki lehel 29. juuni hommikul.

Kirss töötas aastatel 1984–1995 Eesti Televisioonis režissöörina ning alates 1995. aastast teleprodutsendi ja režissöörina. Ta on tootnud ja lavastanud telesarjad «Miss Marple», «Salmonid», «V.E.R.I», «Kired», «Kelgukoerad», «Pilvede all», «Kartulid ja apelsinid» jt.

Kirss on teinud režissöörina ka dokumentaalfilmid «Jüri Järvet» ja «Avatud Eesti Fond» ning stsenaristina dokumentaalfilmi «Jackpot».

Ülieduka telesarja «Pilvede all» põhjal tegi Kirss ka täispika mängufilmi «Pilvede all. Neljas õde». Tema viimaseks suureks lavastajatööks jäi 2020. aastal valminud mängufilm «Salmonid. 25 aastat hiljem», mis oli tema sünnipäevakink Ita Everile.

Toomas Kirss.
Toomas Kirss. Foto: Raul Mee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles