Jüri Pihel meenutab legendaarset telemeest: kõik, mida Toomas tegi, muutus kullaks

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Duo Media Networksi juht Jüri Pihel.
Duo Media Networksi juht Jüri Pihel. Foto: Tairo Lutter

Eile, 28. juuni õhtul lahkus meie seast 63-aastasena legendaarne teleprodutsent Toomas Kirss. Duo Media Networksi juht Jüri Pihel ütleb head sõpra meenutades, et Kirsil oli müstiline anne auditooriumi mõista.

Duo Media Networksi juht ja kunagine Toomas Kirsi kolleeg ETV päevilt, Jüri Pihel, võtab Elu24 kõne vastu Budapestis toimuvalt telemessilt. Kuigi ta tunnistab, et uudis on veel nii värske, leiab ta kohe paralleeli, kellega head sõpra võrrelda.

Kõige tootsilikum inimene

«Kui mõelda kirjandustegelaste peale, siis Toomas oli kõige tootsilikum inimene, keda mina olen oma elus teadnud,» alustab Pihel. «Aga lisaks sellele, et ta nalja tegi ja teistele vingerpussi mängis, oli ta oma südames ja hinges Arno, kuigi ta seda eriti kellelegi välja ei näidanud,» võrdleb Pihel Kirssi «Kevade» tegelastega.

«Toomas oli inimeste inimene! Inimestele meeldis temaga koos olla ja temaga koos tööd teha,» jätkub Pihelil vaid häid sõnu. «Võibolla on vale öelda, et ta oli meelelahutaja, aga ta oli kindlasti inimene, kes pigem hoolis sellest, et pärast lavastuse või sarja äravaatamist oleks inimesel hea olla. Ka näitlejad said temaga väga hästi läbi. Toomas tegi positiivseid saateid ja see tundus kuidagi loogiline olevat,» mõtiskleb Pihel.

Kuid Kirss alustas omal ajal televisioonis, tehes hoopis sügavaid kultuurisaateid. Selle kõrvalt hakkas ta tegema ka teleteatrit ehk Piheli sõnul «selliseid vanade komöödiate interpretatsioone».

Ent kuidas Kirss meelelahutusmaailma sattus? 

«Mina olin siis meelelahutusprogrammi juht ETV-s ja ma kutsusin Toomase meelelahutussaadetesse. Kuna me olime Tõnis Kasega («Õnne 13» esimene režissöör) leppinud kokku, et ta hakkab tegema sarja, mis alustas ikkagi sellest, kus inimestel ei olnud leiba ega raha ja kõik oli suhteliselt masendav, siis ma kutsusin Toomase tegema «Salmoneid»,» meenutab Pihel sarja, mis tegelikult sai alguse pooleldi naljast.

«See oli tema enda idee, aga selge oli meil see, et kui üks sari on kõige vaesematest inimestes Eestis, siis teine on kõige rikkamatest inimestest Eestis,» jagab Pihel muigega ja lisab, et niimoodi tuligi Kirss sügavate kultuurisaadete juurest ära ja hakkas hoopis meelelahutussaateid tegema. «Tal oli müstiline oskus aru saada, mida inimesed tegelikult vaatavad.»

Hoidis alati tuju üleval

Piheli sõnul Kirss ürgset Eesti ängi ei mõistnud ega osanud sellega midagi peale hakata. «Kõik, mida ta tegi, oli lõpuks positiivne ja viis positiivsete lahendusteni. Ta hoidis alati tuju üleval...» meenutab Pihel ja lisab, et kõik, mida Toomas aastate jooksul tegi, muutus kullaks ning seda oli näha ka vaatajanumbritest. «Vaatajad armastasid teda!»

Pihel ütleb, et oma tipphetkedel võistles «Kelgukoerad» pea iga nädal «Pealtnägijaga», mis on samuti aastaid reitingute tipus olnud. «Ka lõpuperioodi «Pilvede all» oli reitingute reiting ise,» arutleb Pihel Kirsi edu üle.

Oskus auditooriumi mõista

«See talent oli tal haruldane!» leiab Pihel ja märgib, et edu garantiiks oli Kirsi oskus inimestega läbi saada. «Ta meeldis inimestele, ta suhtles inimestega, ei olnud nurgatagune erak ja see võibolla andiski talle oskuse auditooriumi mõista ja teha neid asju, mis inimestele sel ajahetkel huvitavad ja vajalikud olid,» arutleb ta.

«Tegelikult olen ma tohutult kurb,» ütleb Pihel lõpetuseks ja meenutab veel Kirsi olemust: «Kui kohtusime, siis me alati naersime südamest. Ta julges kõik paika panna, tehes teadlikult selliseid avaldusi, mida tagasihoidlikum inimene ei teeks. Ta teadis, et tuleb kisa ja kära ja ta nautis seda täiega.» Pihel lisab nukralt, et jääb neid hetki väga igatsema.

Lahkus rahus, vihmasabina saatel

«Eile (28. juuni) õhtul lahkus meie seast Toomas Kirss. Oma kodus, rahus, vihmasabina saatel. Jäädes alatiseks meie mällu ja südamesse,» avaldati legendaarse teleprodutsendi ja -režissööri Toomas Kirsi Facebooki lehel 29. juuni hommikul.

Kirss töötas aastatel 1984–1995 Eesti Televisioonis režissöörina ning alates 1995. aastast teleprodutsendi ja režissöörina. Ta on tootnud ja lavastanud telesarjad «Miss Marple», «Salmonid», «V.E.R.I», «Kired», «Kelgukoerad», «Pilvede all», «Kartulid ja apelsinid» jt.

Kirss on teinud režissöörina ka dokumentaalfilmid «Jüri Järvet» ja «Avatud Eesti Fond» ning stsenaristina dokumentaalfilmi «Jackpot».

Ülieduka telesarja «Pilvede all» põhjal tegi Kirss ka täispika mängufilmi «Pilvede all. Neljas õde». Tema viimaseks suureks lavastajatööks jäi 2020. aastal valminud mängufilm «Salmonid. 25 aastat hiljem», mis oli tema sünnipäevakink Ita Everile.

Toomas Kirss.
Toomas Kirss. Foto: Raul Mee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles