MIS JUHTUS? ⟩ Probleemid Weekendi festivali korraldusega ei lõppe – Post Malone tühistas enda esinemise

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Weekendi festival Soomes, teine päev
Weekendi festival Soomes, teine päev Foto: Madis Sinivee

Weekendi festival teatas reedese peaesineja Post Malone'i kontserdi ärajäämisest vähem kui nädal enne ürituse algust. Fännid on endast väljas, sest piletiraha tagasi ei saa. Festivali korraldaja Hardi Loogi luhta läinud ürituste ja pankrotistunud firmade tõttu spekuleeritakse, et tegelik probleem on rahapuuduses. Loog lükkab väited ümber ning ütleb, et tema elu on kallim kui negatiivsus, mis Eestis korraldatud Weekendi festivaliga kaasneb.

Juuli esimesel nädalal Soomes Häämenlinnas toimuv Weekendi festival teatas oma Facebooki lehel, et reedese peaesineja, ameeriklasest räppari Post Malone'i esinemine jääb ära. Põhjuseks on logistilised probleemid, vahendab Ilta-Sanomat.

Muudatused ajakavas

Festivali logistiliste väljakutsete tõttu tuleb kahjuks ära jätta nii Post Malone'i, Rezzi kui ka A1 x J1 esinemine. Öeldakse, et Post Malone'i asendab Ameerika hiphopiduo Rae Sremmurd.

Info tühistamisest saabus vaid mõni päev enne festivali algust ning ajas sotsiaalmeedias inimesed marru. Weekendi festivali Facebooki ürituse värskenduse kommentaarid blokeeriti, kuid raha tagasi nõudvad inimesed on pettumust väljendanud festivali lehtedel teistel sotsiaalmeedia platvormidel.

Kahtlustatakse, et logistikaprobleemid tühistamise ettekäändena on vale ning tegelik põhjus on see, et piletitulu ei ole piisavalt suur ning just seetõttu pidi festival hinnalise peaesineja tühistama.

Festivali korraldaja ja All Things Live tegevjuht Hardi Loog lükkab süüdistuse tagasi. «See pole tõsi. Meil olid tootmis- ja logistilised väljakutsed, mis osutusid liiga keeruliseks,» räägib Loog Ilta-Sanomatile.

«Seda kontserti poleks saanud täies mahus korraldada,» sõnab korraldaja, kelle sõnul sündis otsus kontsert ära jätta koos Post Malone'i meeskonnaga.

Loog ütleb, et logistilised põhjused on seotud sellega, et kontserdi produktsioonitiim peab Soome asukoha tõttu tulema riiki laevaga ning see on suure varustusega keeruline. «Ajakavad lihtsalt ei mänginud praegu välja,» ütleb Loog.

Piletiraha tagasi ei saa

Loog ütleb, et kahjuks piletiraha ei tagastata. «Need on festivalipiletid, mitte üksiku artisti kontserdipiletid. Päevapileteid saab erinevatel piletikanalitel vahetada teiste päevade vastu, kuid raha tagasi ei maksta. Olukord oleks teine, kui tegu oleks Post Malone’i enda kontserdiga. Sel juhul tagastataks piletiraha automaatselt piletipoest, kust piletid osteti,» märgib Loog.

Ta jätkab, et festivali puhul on muidugi kahju, kui paljud tulevad vaatama ainult ühte artisti ja tema esinemine jääb ära. «Meil ​​on veel umbes 80 artisti, nii et sellest saaks kohutav tsirkus, kui saaksime pärast tühistamisi piletitega edasi-tagasi sõita. See on levinud praktika kogu Euroopas.»

Kontsertide tühistamise tegelikud tagamaad

Elu24 uuris festivali korraldaja Hardi Loogi käest, mis on esinejate kontsertide tühistamise tõelised põhjused.

«Post Malone'i kontsert jäi päriselt ka logistiliste põhjuste pärast ära, ma ei tea, kust see rahajutt üldse tuleb,» kommenteeris Loog olukorda Elu24-le.

«Post Malone'i tehnika ja meeskond tuleksid laevaga. Tavaliselt kõik lendaksid, aga probleem on see, et tavaliselt toovad artistid oma tehnika. Ma ei tea, kas nad jäid sellega hätta või ei tegelenud sellega. Me proovisime leida tehnikat, aga kahjuks on kõige kiirem aeg Euroopas, toimub lihtsalt nii palju festivale ja kontserte ja siis pole seda mitte kusagilt leida,» vastab Loog.

Ta selgitab ka teiste esinejate ärajäämise põhjuseid. «Rezz tõmbas terve Euroopa cancel'isse, temal olid omad põhjused. A1 x J1-l olid lennupiletitega probleemid. Nad ei pääse õigeks päevaks festivalile ega saa liigutada ka teisi kontserte, mis neil on,» rääkis Loog.

«Nüüd me vaatame, kas suudame leida artistidele asendused, aga graafikuga on keeruline, sest praegu on hästi palju üritusi, aga midagi tõenäoliselt tuleb järgmine kuu,» lubab Loog.

Festivali korraldaja minevikus on võlad ja luhta läinud üritused

Hardi Loogi juhitud Weekendi festival jõudis Pärnu rannas toimuda neli korda, enne kui firma pankroti välja kuulutas.

Weekendi festivali juhatuse liikmete esitatud pankrotitaotluses toodi põhjusena välja püsiv maksejõuetus, mis tekkis 2018. aasta festivali valearvestustest. Oodatust väiksemaks jäi nii piletimüügitulu ning luhta läks ka sularahavaba festivaliala ostude sooritamise süsteem, mis külastajate oste langetas, kirjutas Postimehe Majandus 2019. aasta alguses.

Loogi korraldatud Sweet Spoti festival sai samuti elektroonilise raha süsteemi kohta kriitilist tagasisidet, sest inimestel oli raske oma kiibile pandud raha tagasi saada. 

Weekend Festival Balticu pankrotimäärusest ilmnes, et ettevõte on võtnud kahe viimase aasta jooksul välja sularaha summas ligikaudu 40 000 eurot ning maksnud tagasi võlad festivali asutajate Hardi Loogi ja John Rugemalira teisele ettevõttele RL Entertainment Baltics. 247 000 eurot maksis korraldajafirma tagasi enda juhatuse liikme Rugemalira ja festivali asutaja Loogi firmale. 

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) maksis Weekendi festivali korraldajafirmale ära festivali toetuse ning ettevõte sai pankrotivarast üle 70 000 euro, kirjutas 2019. aasta kevadel Äripäev.

«See raha nüüd ei ole üldse siin praegu probleem,» kommenteerib Loog süüdistusi. «Aga see on lihtsalt huvitav, et pannakse kokku asju, millel pole omavahel üldse mingisugust tegemist. Näiteks Weekendi koha peal nimi,» kommenteerib Loog.

Weekendi pankrotimenetlusest selgus, et suurimad nõuded olid ettevõttel Rootsi Weekendi filiaalile, mis oli samuti pankrotis. Sama muster kordus Sweet Spoti muusikafestivaliga, vahendab Eesti Päevaleht.

«Weekendi Soome pool ei ole kunagi olnud muul moel Eestiga tegelemises, kui et Weekend Soome on laenanud raha Eestisse, et Eesti festivali teha. Ma esimesel aastal tegin seda ja peale seda ei ole ma seal olnud,» seletab festivali korraldaja.

Eesti ettevõte Weekend Festival Baltic andis Rootsi ettevõttele laenu, aga küsis ise omakorda laenu Soomes festivali korraldanud emafirmalt WKND Festival OY. Võlg Soome emafirma ees on Weekendi pankrotihaldur Martin Kruppi sõnul ligikaudu 500 000 eurot. Festivali on korraldatud kolmes riigis – Eestis, Soomes ja Rootsis –, ning väidetavalt on rahahädad kaasnenud kõigiga.

«Weekend on müüdud All Things Live'ile, kes on kontserdi korraldaja. Kõik, mis puudutab raha, on All Things Live'i vastutada,» seletab Loog.

All Things Live korraldab üle tuhande kontserdi aastas ning tegutseb Soomes, Rootsis, Norras, Taanis ja Belgias. «Meil on hetkeseisuga tulemas mitu Justin Bieberi, Celine Dioni, Rammsteini ja Andrea Bocelli kontserti jne,» räägib Loog.

Loogil toimub praegu festivalinädal, mistõttu on tal käed tööd täis, sellegipoolest lubab ta tulevikus täpsemalt selgitada Weekend Balticu kohta levivaid jutte, et lükata ümber väide, et ettevõttel on kaks miljonit eurot võlgu. «See ei ole see tõsi. Kõik võivad vaadata üle need numbrid.»

Tema sõnul on summad alla miljoni, millest suurema osa on ta ise kinni maksnud. «Kahest miljonist pole kunagi olnud juttu,» väidab Loog.

Elu24 uuris, kas tal on tulevikus plaanis ka Eestis Weekendi festivali korraldada.

«Never say never (ära iial ütle iial – toim), aga ütleme nii, et Eesti turg on väike ja minu elu on kallim kui see negatiivsus, mis sellest tuleb,» tunnistas Loog.

«Ma investeerisin nii palju raha Eesti turgu, see ei olnud väärt seda, et teha Eestis maailmatasemel festivale,» kommenteerib Loog Eestis korraldatud Weekendi festivale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles