Tähelepanelik tartlane päästis tüdrukutirtsu elu: päike sillerdas... väiksed käed paistsid vee alt

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig

«Õnnetus võib juhtuda sekunditega ja tagajärjed võivad olla ääretult nukrad...» räägib tartlane, kelle abikaasa kiire reageerimine ja tähelepanelikkus päästsid ilmselt ühe ujuma läinud tüdruku elu.

Tartus elav Aivar oli koos abikaasa ja lapsega Tartu lähistel veekogu ääres õhtust suplust tegemas, kui idüllilise õhtu katkestas šokeeriv vahejuhtum. 

«Lapsevanematena jätkub silmi oma laste jaoks, aga kunagi ei tea... murdosa sekund, kui laps liigub kuskile,» soovib ta kõigile selle loo jagamisega meelde tuletada.

Vee alt paistvad labakäed

Kuna oli esmaspäeva õhtupoolik, oli rahvast rannas vähem kui nädalavahetuseti. 

Aivar rääkis Elu24-le, et abikaasa läks lapsega veekogu äärde, kui äkitselt nägi naine taamal vees väikseid käsi. «Labakäed oli vee alt väljas, siputasid,» meenutas tol hetkel rannaliival lesinud Aivar. «Naine ei saanudki kohe aru... no ikka lapsed teevad nalja, kukerpalle jne. Päike ka sillerdas veepinnalt vastu.» Kuna laps oli üle pea vees, ei lasknud mehe abikaasa neid käekesi silmist. «Ühel hetkel ta taipas, et seal on midagi enamat kui nalja tegemine.» Nii tõttaski naine vees sipleva lapse juurde. «Võttis kätest kinni ja tõmbas välja. Tõi kaldale,» meenutas Aivar. Mehe sõnul oli laps umbes viieaastane. 

Juhtunu oli paras šokk nii lapsele kui tema elu päästnud naisele. «Laps ise nuttis, oli šokis, et ei teadnud, mida teha.» Aivar tõdes, et ka temal ja abikaasal käisid judinad üle kere. «Selline kerge šokk. Aga tänu jumalale, et ta ei jäänud ootele, et keegi teine midagi teeks, vaid kohe tegutses,» rääkis ta oma abikaasast.

See juhtum oli õnneliku lõpuga, ent Aivar soovib siinkohal inimestele südamele panna, et rannas rohkem üksteisel pilku peal hoitaks. «Kui vaatame enda lapsi, siis jälgime ka teisi inimesi ja lapsi. Kunagi ei tea, kellel võib abi vaja minna. Üksteist peab hoidma. Õnnetus võib juhtuda sekunditega ja tagajärjed võivad olla ääretult nukrad.»

Päästeameti kommunikatsiooniosakonna nõunik Silver Kuusik tõdes Elu24-le, et möödunud aasta suvekuudel (juunist augustini) kaotas Eestis uppumise läbi elu 24 inimest, neist kaks olid lapsed. Sel aastal on juunikuus uppunud kuus inimest. 

Viljandi rand.
Viljandi rand. Foto: Marko Saarm / Sakala

«Suvised ilmad ja soe vesi meelitavad suplema nii suuri kui ka väikseid. Selleks, et kosutav suplus ei lõppeks traagiliselt, tuleb lapsi hoolikalt jälgida ja selgitada neile juba varakult veega kaasnevaid ohte. Ettevaatlikkust ei tohi unustada ka täiskasvanud. Selleks, et karastusest ei saaks õnnetus, tuleb hinnata nii oma ujumisoskust kui ka veekogu eripärasid. Meeles peab pidama, et alkohol ja vesi ei käi kokku, sest saatuslikuks võib saada isegi väike kogus lahjat alkoholi. Lisaks tasub suplema minna juba tuttavasse kohta ning kindlasti tasub kaasa kutsuda sõber või seltsiline, et õnnetuse korral oleks abi lähedal,» tuletab Kuusik meelde.

«Iseäranis tähelepanelikult tuleb jälgida veerõõme nautivaid lapsi. Laste ohutunnetus on tihtipeale nõrgem kui täiskasvanutel ja seetõttu on ka õnnetused kiired tulema. Lapsevanematel tasub olla eriti hoolas ja hoida lastel pidevalt silm peal. Õnnetuseks piisab vaid hetkest ja seepärast ei tohi lapsi omapäi vette lubada, seda isegi siis, kui lapse ujumisoskus on väga hea. Ka vees mängides ei tohi unustada ettevaatlikkust. Laste lemmikud on täispuhutavad loomad ja kummimadratsid, millega on mõnus vees sulistada. Kerge tuulega kipuvad täispuhutavad rannamänguasjad aga kaugele triivima ja harvad pole juhud, kui lapsed on kummimadratsil sulistades kogemata avamerele jõudnud. Sealt omal käel ohutult tagasi jõudmine on aga keeruline, kui mitte võimatu. Seetõttu tulebki täispuhutavate mänguasjadega mängida madalas vees ja täiskasvanute pilgu all,» paneb ta kõigile südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles