Elva elanik mures: tundub, et rattavargused on tellimustöö

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Jalgrattad. Foto on illustreeriv.
Jalgrattad. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Rattavargused teevad inimestele muret mitmes Eesti piirkonnas, nii ka Elvas, kus elanikud kurdavad rattavarguste arvu suurenemise üle ning soovitavad kaaslinlastel oma jalgrattaid eriti hoolsalt valvata.

«Tundub, et Elvas on tellimustööna rattavargused. Mitmes ratas juba sama tüüpi. Ilmselt lähevad need pigem Lätti-Leetu müüki terve kaubikutäiena, seega tasub hoida oma (laste) ratastel eriti tähelepanelikult silm peal. Tavaline trosslukk paraku varast eemale ei hoia,» kirjutab Elvas elav Piret Facebooki grupis ELVA.

Piretile vastab Alger, kes leiab, et Lätti või Leetu rattad ilmselt siiski ei lähe, sest seal on rattad odavamad ja järele tulemine ka maksab. «Pigem jäävad need kuhugi Eestisse. Väikesesse maakohta ja neid meil Eestis jagub. Odav trosslukk jah ei hoia paraku vargust ära,» kirjutab Alger. 

Kommentaari jätnud Pille küsib murelikult, mis küll viimastel päevadel toimub, et ainult rattad lähevad. Laura mainib, et Tartus juba ammu varastatakse rattaid ja tõukse massiliselt ning varguselaine on nüüd ka Elvasse jõudmas.

ELVA grupis sõna võtnud Illimar soovitab olla kaaskodanikel tähelepanelik ning kahtlastest kohtadest omale ratast mitte osta. «Need varganäod ei hangi ju neid endale! Ikka edasimüügiks. Nii et oleneb ikka inimesest endast, kes saab rattaomanikuks kusagil nurga taga, on tegelikult samasugune varas! Äkki rohkem tähelepanelikkust, head kodanikud,» ütleb Illimar.

Viimaste päevade jooksul on ELVA grupis antud teada mitmest varastatud rattast. Jalgrattaid on varastatud Verevi rannast ning Puiestee 5 kortermaja eest. 

«Meie perest on kaduma läinud sinine Merida laste jalgratas. Otsime!» kirjutab Katrin.

Elvast on kaduma läinud samasugune Merida ratas, kuid sinist värvi.
Elvast on kaduma läinud samasugune Merida ratas, kuid sinist värvi. Foto: Erakogu

Suvesooja saabumisega suureneb varguste arv

Elu24 uuris politseilt, kas rattavarguste arv on oluliselt suurenenud ning kuidas oma rattaid kaitsta.

«Möödunud nädalal on politseile teatatud Elvas kahest rattavargusest. Kui vargusi on olnud rohkem, siis pole nendest politseile veel teatatud, kuid kindlasti võiks iga varguse ohver seda teha,» ütleb Elva piirkonnapolitseinik Jaana Toode ning lisab: «Tavapäraselt aga suvesooja saabudes, mil rohkem ka rattaga sõidetakse, leiabki aset ka rohkem rattavargusi.»

Rattavargusest tuleks kindlasti politseile teada anda, kuna alati on lootust varastatud ratas tagasi saada. «Aeg-ajalt saab politsei varastatud rattaid kurjategijalt mitmete kaupa tagasi ja kui keegi pole vargusest teatanud, ei osata neid rattaid ka omanikele tagastada. Aasta möödudes, kui omanik jääbki tuvastamata, antakse politsei hoiulaos seisvad rattad üle kohalikule omavalitsusele, kes need oma äranägemise järgi realiseerib,» räägib politsei esindaja Elu24-le. 

Jalgrattad. Foto on illustreeriv. 
Jalgrattad. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Ostu-müügiportaalide jälgimine võib aidata varast tabada

«Pilk tasub peal hoida ka ostu-müügiportaalidel, kuhu vargad teinekord varastatud kraami edasimüügiks üles riputavad. Kui keegi avastab, et temalt varastatud ratas või muu tehnika ongi selliselt müügiks pandud, tuleb sellest politseile teada anda, kes saab korraldada müügitehingu selliselt, et ratta tagasi saamise kõrval ka varas reaalselt kinni peetud ja vastutusele võetud saaks,» avaldab Toode. 

Kuidas rattavargusi ennetada? 

Politsei esindaja räägib, et rattavargusi saab ennetada ning selleks tuleb kasutada korralikku rattalukku. Samuti tasub oma ratas märgistada, et teha see erinevaks teistest ratastest.

«Hoolitseda võiks ka selle eest, et jalgrattal oleks mõni eripära või märgistus, sest see võib vargaid peletada ning aidata politseil hiljem ratast leida. Samuti on tänapäeval võimalik jalgrattaid kindlustada. Kui aga on juhtunud, et ratas on varastatud, siis tuleks sotsiaalmeedias sõna levitada ja süüteoavaldus teha. Süüteoavalduse tegemiseks ei pea minema jaoskonda kohale, seda saab teha ka politsei veebilehel ning seal lisada kõik vajalikud detailid,» annab Toode nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles