Video: kas märk jumalatelt või iPhone´i viperus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas märk jumalatelt või iPhone´i viperus?
Kas märk jumalatelt või iPhone´i viperus? Foto: Youtube

Kui mehhiklane Hector Siliezar külastas 2009. aastal koos naise ja lastega maiade iidset linna Chichen Itzad, siis tegi ta oma iPhone´iga kolm fotot El Castillo püramiidist, mis kunagi oli maiade jumala Kukulkani tempel.

Samal ajal oli äikesetorm ja Siliezar püüdis saada ka pikselööki fotole, kirjutab Yahoo News.

Kahel esimesel fotol ei ole äikest näha. Kolmandal on aga näha jõulist heledat valgussähvatust El Castillo püramiidi tipus.

Siliezari sõnul ei näinud ta fotot tehes, et pikselööki oleks olnud. Ta sai valgussähvatusest aimu alles iPhone`ist fotosid vaadates.

Ta näitas fotot perele ja teistele turistidele. Mitte keegi ei olnud varem midagi sellist näinud.

Siliezar riputas fotod intrenetti. Sealt on need jõudnud ka 2012. aasta maailmalõpu kuulutamise lehekülgedele ja blogidesse.

Mitu kommentaatorit on küsinud, kas tegemist oli märgiga maiade jumalatelt.

«See võib olla kindel hoiatus, et 21. detsembril 2012 kõik muutub, maailm ei ole pärast seda enam endine. Samas aga ei saa välistada, et tegemist võis olla mingi iPhone`is tingitud tehnilise viperusega,» arvati.

Siliezari fotot näinud Arizona ülikooli kosmoseteadlase Jonathon Hilli arvates ei olnud tegemist millegi müstilise, vaid tänapäeva tehnika probleemiga.

«Valguskiir maiade püramiidi tipus on tehnikaviperuse heaks näiteks. Kolmest fotost vaid ühel on see. Valguskiirt on näha vaid sel fotol, kus taustal on ka pikselöök. Selline pilt sai tekkida vaid lisavalguse tõttu, mis mõjutas piksleid,» selgitas.

Ka kahtlustati, et foto tegija kasutas pildi muutmise Photoshopi või mõnd muud pilditöötlusprogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles