Peale selle tekitas kuvand venelastes kindlasti usaldust: nii Lenin kui Stalin kuulusid ja kuuluvad tänaseni venelaste suure lemmiku hulka, aga kui keegi nii tähtsatele inimestele juba nii intiimselt ligi pääseb, näitab see isegi tema pojapoja kohta, et tegu on usaldusväärse inimesega, niiöelda "omaga". Kelle koht ong nomenklatuuris.
Putja vanaisa, meisterkokk
Putini vanaisast kui Nõukogude Liidu juhtide isiklikust kokast on Venemaal kirjutatud märkimisväärselt palju. Ja tehtud isegi "dokfilm", mille autoriks oli Andrei Kondrašov, sama vend, kes juhtis 2018. Aastal Vladimir Putini presidendikampaaniat. Aga see oli nii jabur film, et isegi Punni tänane pressiesindaja Peskov on öelnud, et selles “ei vasta kõik tõele”.
Tegelikult vangub legend savijalgadel. Tõsi. Punn Mutini vanaisa oli tõesti nomenklatuuri meisterkokk, ent puuduvad igasugused kindlad faktid, nagu kokanuks ta Leninile ja Stalinile. Võimalik, et Stalinile mõnel suuremal olengul, aga mitte igapäevaselt.
Hoopis tõenäolisemalt keetis Spiridon maitsvat putru nomenklatuuri "keskklassile", see, et tema valmistatu kuulus Kremli järgmise järgu kommunistide lauale, on küll tõene. Sealjuures võib nende hulka liigitada ka Lenini naise Krupskaja. Pärast sõda on ta olnud ka Nikita Hruštšovi peakokkade ringis.
Niisiis – jaanipäeval šaslõkki haugates ei pea me mõtlema Stalinile. Küll aga võin soovitada üht ägedat raamatut, mis kõneleb diktaatoritest, nende lemmikroogadest ja kokkadest. Raamat “Kuidas toita diktaatorit” (autor Witold Szablowski) ilmus mõni kuu tagasi kirjastuselt “Argo”.
Seniks aga, et Jaanipäev huvitav tuleks, võib endale meisterdada gruusiapärast šaslõkki, mida kindlasti mekkis ka diktaator Jossif Stalin.
Lõika parimast sealihast tükid, pane nad suurde kaussi ning lisa ohtralt sibulaviilusid. Sega kõik soola ja pipraga, lisa ka hakitud peterselli. Nüüd pressi peale kas sidrunimahla või lisa punast “Kindzmarauli” veini. Pärast seda las maitsestub ja marineerub kõik umbes 3 h külmpkapis, misjärel grilli šaslõkk sütel.