ELU25 ⟩ Juku-Kalle Raid: Kas Putini vanaisa küpsetas Stalinile šaslõkki? Uuri ka retsepti.

Putini vanaisa, väidetavalt Stalini kokk, siin pildil šaslõkki ei tee. Foto: Internet
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Kohe pärast seda, kui Jeltsin oli Putini peaministriks upitanud ning Putinist seejärel president sai, hakkas visalt ringlema legend, justkui olnuks Putin vanaisa Stalini isiklik kokk, kirjutab Juku-Kalle Raid. Nagu ikka, on säherdustes juttudes ka päris paras annus tõtt.

Gruusiast pärit Stalin oli otse loomulikult Kaukaasia toitude suur austaja. Ja Kaukaasias juba osatakse teha. Kõik, kes piirkonda külastanud ja mõnel koosviibimisel käinud, teavad väga hästi, kui kurnav on Kaukaasia laud: alati lookas, nagu tahetaks auväärne võõras lõhki sööta. Stalini lauad olid umbes samalaadsed, peale selle harrastas vuntsikas vožd elik juht oma alluvad silmini täis joota ning nendega kõikvõimalikke vigureid sooritada. Mõneti kõlab nagu eestlaste Jaanipäev. Sadadest tuhandetest grillidest tõuseb taeva poole suitsu, sussutamine ja naps on täies hoos.

Kõlakad Putinist

Putinist käis pärast seda, kui ta presidenditaburetile istus, ringi kõikvõimalikke kõlakaid, osad neist päris jaburad. Aastal 2000 rääkisid mulle Briti ajakirjanikud tõsimeeli: "Nii noor inimene! Ja vaaa, käib tagiga ringi ja kuulab Scorpionsit! Sellest saab kindlasti normaalne president!" Väga vähesed läänes tahtsid midagi kuulda, et Punn Mutini vankumatu KGB-taust ei luba oodata ühtegi normaalset ega demokraatlikku arengut riigis, vaid kindlasti vastupidi.

Üks levinud legendidest – mida presidendi administratsioon kunagi ümber lükanud pole – väidab, et Punni vanaisa Spiridon tegutses Lenini ja Stalini kokana. Ajaloolane Einar Värä väidab, et otse loomulikult tuli sihukene kuvand Putinile kasuks. See asetas kusagilt Piiteri kangi alt pärit päti otsemaid "kõrgkihi" hulka. See tõestas otsekui, et Putinil on ladvikus ringitoimetamiseks põline õigus, kuna ta esivanemad on seda juba teinud. See vastab venelaste arusaamisele valitsevast ja alamast kihist, see näitab, et tegu on otsapidi justkui bojaariga.

Peale selle tekitas kuvand venelastes kindlasti usaldust: nii Lenin kui Stalin kuulusid ja kuuluvad tänaseni venelaste suure lemmiku hulka, aga kui keegi nii tähtsatele inimestele juba nii intiimselt ligi pääseb, näitab see isegi tema pojapoja kohta, et tegu on usaldusväärse inimesega, niiöelda "omaga". Kelle koht ong nomenklatuuris.

Putja vanaisa, meisterkokk

Putini vanaisast kui Nõukogude Liidu juhtide isiklikust kokast on Venemaal kirjutatud märkimisväärselt palju. Ja tehtud isegi "dokfilm", mille autoriks oli Andrei Kondrašov, sama vend, kes juhtis 2018. Aastal Vladimir Putini presidendikampaaniat. Aga see oli nii jabur film, et isegi Punni tänane pressiesindaja Peskov on öelnud, et selles “ei vasta kõik tõele”.

Tegelikult vangub legend savijalgadel. Tõsi. Punn Mutini vanaisa oli tõesti nomenklatuuri meisterkokk, ent puuduvad igasugused kindlad faktid, nagu kokanuks ta Leninile ja Stalinile. Võimalik, et Stalinile mõnel suuremal olengul, aga mitte igapäevaselt.

Hoopis tõenäolisemalt keetis Spiridon maitsvat putru nomenklatuuri "keskklassile", see, et tema valmistatu kuulus Kremli järgmise järgu kommunistide lauale, on küll tõene. Sealjuures võib nende hulka liigitada ka Lenini naise Krupskaja. Pärast sõda on ta olnud ka Nikita Hruštšovi peakokkade ringis.

Niisiis – jaanipäeval šaslõkki haugates ei pea me mõtlema Stalinile. Küll aga võin soovitada üht ägedat raamatut, mis kõneleb diktaatoritest, nende lemmikroogadest ja kokkadest. Raamat “Kuidas toita diktaatorit” (autor Witold Szablowski) ilmus mõni kuu tagasi kirjastuselt “Argo”.

Gruusiapärane šaslõkk

Seniks aga, et Jaanipäev huvitav tuleks, võib endale meisterdada gruusiapärast šaslõkki, mida kindlasti mekkis ka diktaator Jossif Stalin.

Lõika parimast sealihast tükid, pane nad suurde kaussi ning lisa ohtralt sibulaviilusid. Sega kõik soola ja pipraga, lisa ka hakitud peterselli. Nüüd pressi peale kas sidrunimahla või lisa punast “Kindzmarauli” veini. Pärast seda las maitsestub ja marineerub kõik umbes 3 h külmpkapis, misjärel grilli šaslõkk sütel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles