Migrandid märgistatakse jalavõruga! Boris Johnson: oleme väga helde ja külalislahke riik

Chrislin Metsanurm
, Elu24 suvereporter
Copy
Sellise elektroonilise jalavõruga saab kriminaalhoolduse all olevat isikut jälgida.
Sellise elektroonilise jalavõruga saab kriminaalhoolduse all olevat isikut jälgida. Foto: Peeter Langovits

Ühendkuningriiki saabusid sisserändajad, kes võidakse siseministeeriumi uue korralduse alusel elektrooniliselt märgistada. Migrandid jõudsid riiki nii väikeste paatidega kui ka veoautode kastis.

Täiskasvanute suhtes võidakse rakendada kuni 12-kuulist katseaega, mille jooksul valitsus püüab kindlaks teha, kes võib ohtlikuks osutuda ning tuleb riigist välja saata. Juhistes on märgitud, et seadet ei paigaldata lastele ega rasedatele naistele. Ühendkuningriigis kasutatakse elektroonilisi seadmeid ka kohtu- ja vanglamääruste korral ning liikumikeelu puhul.

Siseministeerium teatas neljapäeval, et Inglismaal ja Walesis alanud kohtuprotsessi käigus testitakse, kas jalavõrude paigaldamine aitab säilitada migrantidega kontakti. Ministeeriumi sõnul peaks jalavõru lihtsustama inimeste elu, sest nende elukoha taotlustega tegeletakse kiiremini ja tõhusamalt. Samuti annab märgistamine infot selle kohta, kui palju inimesi hoiab kõrvale immigratsioonikautsjonist. Kriitikute sõnul kohtleb valitsus põgenikke nagu kurjategijaid.

Kohtuprotsessiga on algust tehtud, kuid siseministeerium ei väljasta infot, kas mõni migrant on juba jalavõru saanud. Neile võidakse kehtestada ka liikumiskeeld ning korra rikkujaid võib ees oodata kinni nabimine ja vastutusele võtmine. 

Ametnikud peavad ka kaaluma, kas seadme paigaldamine võib tõsiselt kahjustada inimese vaimset või füüsilist tervist. Seade võib tekitada inimeses tunde, et ta on piinamise või kaasaegse orjuse ohver. Kuid juhistes on kirjas, et need tegurid ei mängi rolli ja jalavõru paigaldamist ei keela.  

Suurbritannia peaminister Boris Johnson ütles: «Oluline on tagada, et sisserändajad ei saaks teise riiki kaduda.»

Peaminister ütles laupäeval BBC ajakirjanikele, et Ühendkuningriik on «väga-väga helde, külalislahke riik», viidates hiljutistele süsteemidele Hongkongist, Afganistanist ja Ukrainast saabuvate sisserändajate jaoks. «Kui inimesed tulevad siia ebaseaduslikult, siis nad rikuvad seadust ning siis on oluline sellele lõpp teha,» sõnas Johnson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles