LIIGA KARM, ET TÕSI OLLA? ⟩ Eesti räppar tegi laulu Estonia hukust?!

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Räppar Raias.
Räppar Raias. Foto: Kristo Kivi

Eesti rahva üks lemmikuid hiphopiprodutsente haaras mikri ja tuli välja esimese soolosingliga «Estonia». «See on võrdlus, kuidas Estonia laevavraki uurimist proovitakse tänapäeval vaka all hoida,» avalikustab Raias enda loo tagamõtte Elu24-le.

23-aastane Tallinnast pärit Raias on muusika produtseerimisega tegelenud juba kümme aastat. Ta on oma instrumentaalmuusikat müünud vähemalt 60 riigis ning teinud koostööd tuntud Eesti artistidega, nagu Arop, Azma, Rom, MC Kenny, Utoopia ja paljud teised. Raias on saanud ka Raadio 2 rahvahääletuse tiitli Eesti hiphopiprodutsent 2020.

Lõpuks on Raias mikri enda kätte haaranud ja tuli 14. juunil välja esimese singliga «Estonia», millele valmis ka tempokas ja värvikas muusikavideo.

Kuvatõmmis Raiase muusikavideost «Estonia».
Kuvatõmmis Raiase muusikavideost «Estonia». Foto: Kristo Kivi

«Aastate jooksul riimid lihtsalt jõudsid minuni. See on olnud orgaaniline protsess,» kirjeldab ta produtsendist räppariks kujunemise protsessi. «Ma tahan enda fantaasiat ja koomilist vaatenurka muusikas kajastada,» räägib Raias.

Iseseisvalt internetis muusikat õppinud Raiase jaoks on hiphop üks asjadest, mida ta elus kõige rohkem armastab. «Ma teen, mis mulle meeldib, ja ma teen seda kirega,» räägib Raias, kes oma muusikavideo ise kokku monteeris, et seda enda käe järgi kujundada.

Räppar Raias.
Räppar Raias. Foto: Kristo Kivi

Raias kirjutas loo «Estonia» humoorikate metafooridega. Loo sõnum on tema sõnul suunatud neile sõpradele ja tuttavatele, kellel pole enamasti midagi head öelda ning kes peale teiste kordaminekuid näitavad välja kadedust. Loo vältel saab kadedusele visata pilgu läbi huumoriprisma.

Muusikavideos on näha erinevaid sketše ning lõbusat ja hoogsat meeleolu. Üllatusesinejatena parodeeritakse videos ka Tiitu ja Teetu otse legendaarse «Võsareporteri» arhiivist.

«Ennast ei tasu alati liiga tõsiselt võtta,» ütleb varem ka teise nime alt naljalugusid teinud Raias.

Kuvatõmmis Raiase muusikavideost «Estonia»
Kuvatõmmis Raiase muusikavideost «Estonia» Foto: Kristo Kivi

Elu24 uuris räpparilt, kas lugu räägib tõepoolest Estonia hukust.

«See ei ole kindlasti võrdlus Estonia huku ja selle tragöödiaga, vaid võrdlus ja metafoor, kuidas selle laevavraki uurimist proovitakse tänapäeval vaka all hoida ja infot peale erinevaid uuringuid tuleb minimaalselt juurde,» räägib Raias, kes tunneb, et sellel teemal proovitakse vaikida.

Peale esimese singli avaldamist kavatseb Raias luua palju uut muusikat. «Ma plaanin järgneva loo koos muusikavideoga välja lasta nii kiirelt kui võimalik. See tuleb suvine ja mõnus,» räägib Raias oma tulevikuplaanidest muusikamaastikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles