FOTOD Priit Võigemast koolikiusust: oskus vabandust paluda ei ole populaarne

Chrislin Metsanurm
, Elu24 suvereporter
Copy
16.06.2022, Tallinn. Eesti Draamateatris filmitakse SA Kiusamisvaba Kooli uut videoklippi
16.06.2022, Tallinn. Eesti Draamateatris filmitakse SA Kiusamisvaba Kooli uut videoklippi Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Eesti Draamateatris filmiti neljapäeval SA Kiusamisvaba Kool uut videoklippi. Selle eesmärk on suurendada teadlikkust koolikiusamisest ja leida juurde annetajaid, kelle abiga saaks Eesti uutesse koolidesse viia kiusuennetusprogrammi. Elu24 käis näitlejatega vestlemas ja kaadritagust elu uurimas.

Programm on suunatud eelkõige koolidele ning see sisaldab tegevusi ja juhendeid nii kiusamise ennetamiseks kui kiusujuhtumite lahendamiseks. Uue videoklipi kandvaks sõnumiks on «Kiusamine võib jääda sind saatma kogu eluks». Tegevuse keskmes on näitleja Priit Võigemast ja kümneaastane Remi Leek. Klipp avalikustatakse juba selle aasta sügisel, mil lapsed taas kooliteed alustavad. 

Elu24 käis draamateatris kohapeal ja uuris, kuidas täpselt käib uue video filmimine. 

Režissöör Henrik Kalmet ja näitleja Priit Võigemast. 
Režissöör Henrik Kalmet ja näitleja Priit Võigemast. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Kui olime jõudnud draamateatri ruumidesse, siis valitses võtetel täielik vaikus, kõikidel osatäitjatel olid käed-jalad tööd täis. Ruumid olid pimedad ja võttemeeskond tegutses kaamera taga hiirvaikselt. Kostus ainult režissöör Henrik Kalmeti näpunäiteid, mida järgisid nii näitlejad kui meeskond.

​Priit tõdeb, et tema kooliajal ei olnud nutitelefone ning internetti, mis tegi olukorra rahulikumaks, sest kiusamise mänguväljak ei olnud nii suur. «Oskus vabandust paluda ei ole tänapäeval populaarne, ehk selles osas on kõige tähtsam tõsta lastevanemate, laste ja kooliõpetajate teadlikust, et keegi ei peaks kannatama vägivalla all,» sõnab Priit. Tuleb märgata sõpru enda ümber, et keegi ei jääks oma murega üksi. 

16.06.2022, Tallinn. Eesti Draamateatris filmitakse SA Kiusamisvaba Kool uut videoklippi
16.06.2022, Tallinn. Eesti Draamateatris filmitakse SA Kiusamisvaba Kool uut videoklippi Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

«Tugevust ei näita füüsiline üleolek, vaid enda vigade märkamine ja nende tunnistamine,» sõnab Henrik. Režissööri arvates tuleb kiuslikud olukorrad läbi lõigata, et ei tekiks sündmuste ahelat, sest laps, keda ühes olukorras kiusatakse, on järgmine hetk kiusaja.

16.06.2022, Tallinn. Eesti Draamateatris filmitakse SA Kiusamisvaba Kool uut videoklippi
16.06.2022, Tallinn. Eesti Draamateatris filmitakse SA Kiusamisvaba Kool uut videoklippi Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Mõlemad mehed sõnavad, et nende kooliajal oli olukord rahulikum, sest lapsed käisid koolis ära ja mis iganes seal toimus, oli koju alati hea turvaline minna. Lapsed, kes jäävad tänapäeval kiusamise hammasrataste vahele, tunnevad end kui vangis, sest kiusust pääsu pole kuskil. Sellised olukorrad tuleb lõpetada, et ei tekiks sündmuste ahelat, ning märkama peab neid, kes vajavad tuge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles