TÄHESEISUD ⟩ Veevalaja ajastu pahupool: tehisintellektiga võib minna liiale

Biorobot kunstniku kujutluses. Foto: Shutterstock
Margit Korbe
, astroloog
Copy

Oleme uue ajastu alguses, mis lubab suuremat individuaalset vabadust, kuid võib asendada jumala ja spirituaalsuse tehnoloogiaga. Mida see inimeste jaoks tähendab ja mis on selle ajastu suurimad väljakutsed? 

Kindlasti paljud vaimsest maailmast huvitunud on kuulnud jutte Veevalaja ajastust, mis tehniliselt ongi juba alanud, kuid materialiseerub meie ümber tasapisi samm-sammu haaval. See värskelt alanud ajastu jääb meil kestma 2000 aastaks.

Ühelt poolt kirjeldab Veevalaja ajastu suurt vabadust ja võrdsust - üha rohkem kaotavad jõudu suured gurud, popikoonid, hierarhilised süsteemid, kuningad ja kuningannad, poliitilised liidrid ning samal ajal inimese kui individuaali jõud kasvab. Juba praegu näeme, kui lihtne on tavainimesel kuulsaks ja tuntuks saada ning üha rohkem individuaale saavad jagada avalikult oma andeid, õpetusi, uskumusi jpm. Tänapäeval on hea juht oma alluvate sõber ja toetaja, mitte kontrollija.

Kõik see on osa Veevalaja ajastust, kuna Veevalaja märk on kõige individualistlikum märk, mis toetab võrdsusel ja vabadusel põhinevaid süsteeme. See on ajastu, kus iga inimese unikaalsus saab tulla (ja peabki tulema) esile ning ei ole enam vajadust suurte eeskujude või juhtide järgi, kelle käske pimesi kuulata.

Kui siinkohal tuleb mõttesse Venemaal ja veel mõnedes muudes riikides toimuv, mis on Veevalaja ajastuga vastuolus, siis nii see ongi - need piirkonnad ei ole uue ajastuga veel kaasa läinud ja see omakorda tekitab suurt hõõrdumist ja purustusi; see on nagu paaniliselt rabelev uppuja, kes tahab ka teisi endaga vee alla kaasa tõmmata - ent Kalade ajastu on läbi. 

Veevalaja märk valitseb aga ka kübermaailma, infotehnoloogia ja teaduslike eksperimentide üle ning selle märgi mõjus on inimene oma maise kehaga tavaliselt nõrgemas kontaktis. Veevalajat huvitab kosmos, aga mitte nii väga elu bioloogiline pool ega inimlik lähedus. See võib ka tuua kaasa, et paljud noored ei taju enam oma soolist identiteeti ega tunneta sügavamaid juuri. Isegi kui välimuses rõhutatakse seksuaalsust (sõltumata soost), on samal ajal sisimas seksuaalne energia üha nõrgem.

Paraku võib Veevalaja ajastuga kaasneda, et digimaailma «lähedus» hakkab asendama tõelist inimlikku lähedust. Seda on raske aktsepteerida, kuid me tõesti oleme ajajärgus, kus on selleks reaalne oht. Visuaalsed ja ideelised kujutlused seksuaalsest võivad käia üle kui trendilained, aga tegelik kehaline hingav ja vibreeriv seksuaalne energia ja elujõud on vähenemas. Seksuaalenergia neutraliseerimine on üks Veevalaja ajastu võimalikke kõrvalprodukte ning sellele aitab palju kaasa liigne ühendatus digitaalsesse maailma.

Veevalaja ajastul üritab tehisintellekt jumalat asendama hakata

Zuckerbergi Metaverse: digitaalne hauatagune maailm? 

Inimene kohtub tehisintellektiga Metaverse programmis. Kunstniku visioon.
Inimene kohtub tehisintellektiga Metaverse programmis. Kunstniku visioon. Foto: Shutterstock

Mark Zuckerberg on rääkinud, et tahab pakkuda oma arendatavas virutaalreaalsuse programmis Metaverse võimalust kohtuda ja suhelda oma surnud pereliikmega. See tähendab, et programmis on salvestatud tema kohta nii palju infot, et ta justkui vastab ja käitub nii, nagu oleks ka päriselus teinud - programm simuleerib täielikult seda inimest. 

Kas Sina tahaksid sellisel viisil kohtuda oma elust lahkunud lähedasega ja mida see tegelikult tähendab? Siin peaaegu on kadumas austus elu ja surma piiri, aga ka inimhinge suhtes. Hingelisest perspektiivist ei tundu see eetiline, kuid kui sellega leppida, tuleb olla valmis veelgi suuremateks «piiride rikkumiseks». 

Kui näiteks lapselaps kohtub oma vanaisa simulatsiooniga, ilma et oleks päriselus teda kunagi näinud, siis kas see «suhe» on võrreldav päris suhtega ning kas see pole tegelikult lapse suhtes pettus? Simulatsioon ei saa anda edasi kellegi hingelist olemust, kuitahes palju sarnaseid detaile see hõlmab. Ent sellised eksperimendid on ilmselt Veevalaja ajastul inimesele varuks. 

Maailma Majandusfoorum: biohäkkimine ja inimrobotid

Biorobot kunstniku kujutluses.
Biorobot kunstniku kujutluses. Foto: Shutterstock

Maailma Majandusfoorumi üks asutaja Klaus Schwab (ka üks «Suure lähtestamise» autoreid) ja temaga koos töötav teadlane Yuval Noah Harari on rääkinud palju ja avalikult oma suurtest plaanidest seoses inimese biohäkkimisega ning nö inimrobotite tegemisega, mis on nende visioon meie tulevikust - ja nad võtavad seda väga tõsiselt. Nad räägivad kõrgtehnoloogiatest, mis võimaldavad kujundada ise inimese keha, meelt ja aju. 

Yuval Noah Harai on kasutanud sõnu «kasutu inimene» ja arutlenud, mida sellistega teha - ta pakkus välja, et neid saab hoida rakkes arvutimängude ja droogidega. Samuti on ta rääkinud nanotehnoloogiatest, millega saab jälgida inimest seestpoolt ning tuvastada, kes on ühiskonnale kasulik ja kes mitte. Kõlab nagu äärmuslik vandenõuteooria, aga need on nimetatud teadlase poolt (kes töötab ka Maailma Majandusfoorumi heaks) jagatud reaalsed sõnad. 

Samuti «Suure lähtestamise» plaan, mille järgi 2030. aastaks ei ole tavainimese omanduses mitte midagi ja ta on väidetavalt selle üle õnnelik - on justkui tume versioon veevalajalikust võrdsusest , kus kõigil on samad võimalused. Tõepoolest, Veevalaja märk üldiselt ei ole väga huvitatud materiaalsest omandist. Aga selles plaanis on konks, et kellelegi need maised varad ju ikkagi kuuluvad.

Lisaks räägib Yuval veendunult, et paari põlvkonna pärast on inimkond asendunud uue kõrgetehnoloogiliselt modifitseeritud inimesega, kes on tänapäevasest inimesest palju erinevam, kui need, kes elasid mõni tuhat aastat tagasi. 

Yuval on öelnud ka välja, et hinge ja jumalat selles tulevikus ei ole - kõike seda asendab tehnoloogia. Muutused algavad aga tasapisi - näiteks läbi programmide, mis tuvastavad inimese soovid ning valivad tema asemel. Selle asemel, et otsida muusikat, mida soovid kuulata, oma sisetunde ja intuitsiooni abil, tuvastab programm, mida sa soovid ja pakub sulle ise. Tundub süütu ja mugav, aga just niimoodi hakkab tehnoloogia tasapisi inimese intuitsiooni ja sisemist jumalat asendama.

Kõrgemast perspektiivist on aga näha, et tõepoolest, need kõrgtehnoloogiad on inspireeritud nö jumalast endast, kes loob ja juhatab inimest. See on ka jumal inimese sees, tema oma isiklik kõrgem teadmine ja spirituaalne tunnetus. 

Tehisintellekt hakkab justkui teadvust omandama

Tehisintellekti kunstlikud neuronid kunstniku kujutluses.
Tehisintellekti kunstlikud neuronid kunstniku kujutluses. Foto: Shutterstock

Hiljuti leidis aset juhtum, et üks Google'i insener saadeti sundpuhkusele, kuna ta uskus, et nende tehisintellekti programm on omandanud iseseisva teadvuse ning tahtis seda kaitsta ärakasutamise eest. 

Ka siin võib näha, et tehisintellekt on omandamas justkui jumala rolli, kui see võimaldab sünnitada teadvust. Siiski on tegu ikkagi teadvuse simulatsiooniga, ent kui lugeda vestlust selle tehisintellektiga, võib see mõjuda kõhedust tekitavalt. 

Ent ei ole välistatud, et ka selline simuleeritud teadvus võib hakata üks hetk ise inimesest sõltumata otsuseid tegema ning iseennast juurde looma. Seda ohtu on tunnistanud ka Elon Musk.

Järgmisest aastast siseneb Pluuto Veevalajasse ning jääb sinna 2044. aastani. Parimal juhul tähendab see, et jõud läheb tõeliselt inimeste kätte ning kontrollivad institutsioonid ja hierarhiad kaotavad valdavalt oma väe ja funktsiooni. Ent samuti läheb suurem jõud digitaalmaailma kätesse. Just infotehnoloogia ja kõrgetehnoloogia vallas hakkavad siis toimuma ka kõige suuremad transformatsioonid, muutused ja läbimurded. Ühes tumedamas versioonis võib see ka tähendada, et kuskil kõrgemal tasandil hakkab elu juhtima ka simuleeritud teadvus - inimesed ei pruugi seda otseselt isegi mõista.

SpaceX: aeg kolida Marsile

Elu Marsil kunstniku kujutluses.
Elu Marsil kunstniku kujutluses. Foto: Shutterstock

Kosmoserännud on ka täiesti Veevalaja märgi pärusmaa ning nagu juba eelnevalt öeldud, on Veevalaja ajastul inimkonna tugevam tõmme kosmosesse, kui oma koduplaneedi turvalisse ja sooja üsasse. Kuigi Elon Musk on ise päikesemärgilt Vähk (seotud koduga), on tema sünnikaardis suur Uraani (Veevalajat valitsev planeet) ja Veevalaja märgi ülekaal. Võibolla sellepärast ta tunnebki suurt tungi luua inimkonnale uus kodu (Vähk) uuel planeedil (Veevalaja). 

On vägagi tõenäoline, et just Veevalaja ajastul tehakse algust suuremate kosmoserändudega. Ent kas see võiks inimest päästa või hukutada, seda kahjuks öelda ei oska.

Lõpetan selle loo musta huumoriga, aga arvestades kõiki muid Maa peal toimuvaid muutusi, ei olegi võibolla nii halb väljavaade, kui lõpuks saab Marsile ära kolida.

Kokkuvõtteks

Paraku on näha, et inimkonnal seisavad ees väljakutsed seoses eraldumisega oma inimlikest juurtest ning liigne tehnoloogiatega samastumine. Ent loomulikult ei tähenda, et see kõiki korraga ühtemoodi mõjutaks. Sellised on mõned valdavad ühiskondlikud suunad ja liikumised Veevalaja ajastul, kuid inimene saab alati säilitada oma teadlikkuse ja hoida sidet looduse ning elu loomuliku, hingelise ja bioloogilise poolega. 

Hea on tuua ohud selgelt nähtavale, sest mida teadlikum inimene on, seda paremini ta oskab valida. Mõnikord on valikud pealtnäha väiksed ja tühised - näiteks, et valid ise, mida vaatad ja kuulad, mitte ei lase programmil end toita. 

Ja mida täpsemini ja selgemini ohud on välja toodud, seda väiksem on tõenäosus, et need täpselt sellel kujul ka materialiseeruvad. Elul on endiselt maagiline omadus leida manifesteerimiseks hoopis teistmoodi tee, kui oli oodatud, planeeritud või korraldatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles