«Saate vanduda oma abikaasa nimel?» – «Õnneks mul on abikaasa!» Riigikogus läks Kotka ja Kersna vahel sõneluseks (17)

Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy
Siret Kotka ja Liina Kersna
Siret Kotka ja Liina Kersna Foto: Mihkel Maripuu/Eero Vabamägi/Elu24 kollaaž

Neljapäevasel riigikogu istungil küsiti haridusminister Liina Kersnalt seoses umbusaldusavaldusega küsimusi kiirtestide riigihanke kohta. Umbusaldamise poolt hääletas 39, vastu oli 33, seega kukkus umbusaldamine läbi. Küll aga jäi silma Kersna terav torge Siret Kotka pihta. 

Keskerakonna ridadesse kuuluv poliitik Siret Kotka esitas Liina Kersnale istungil küsimuse ning süüdistas teda valetamises. «Mul on kahju, et te täna olete siin valetanud. Kas te saate panna käe südamele ja vanduda oma abikaasa nimel, et...» ei saanud Kotka küsimust lõpetadagi, kui Kersna ohkas vahele: «Tule taevas appi!»

Kotka aga ei lasknud end häirida ning jätkas: «...te ei ole saanud isiklikku kasu praegu ega tulevikus sellest korruptiivsest riigihankest ning Reformierakond ei ole saanud ega saa tulevikus sellest hankest korruptiivset raha?»

Kersna alustas vastust üsna rahumeelselt, kuid siis torkas teravalt: «Austatud Siret Kotka, panen käe südamele ja oma abikaasa nimel – õnneks mul on abikaasa – ei mina ega Reformierakond ei ole saanud sellest hankest mingit kasu.»

Sinna vahele hüppas aga EKRE liige Helle-Moonika Helme, kes astus Kotka kaitseks välja. «See, mida ta Siret Kotkale tegi, oli väga lubamatu ja isiklik. Kähvata «Õnneks minul on abikaasa!». Mida ta sellega öelda tahtis? Siin riigikogu saalis sellist teemat tõstatada. Piinlik ei ole või?»

Seejärel Kersna täpsustas: «Ma ütlesin, et õnneks minul on abikaasa, seetõttu, et minu abikaasa põeb juba aastaid väga rasket haigust ja ma olen väga tänulik, et ta on elus ja ta on minu abikaasa.» 

Nimelt sai Liina Kersna abikaasa Vahur Kersna 2007. aastal diagnoosi, et põeb müeloomtõbe, mis on sageduselt teine diagnoositav verevähi vorm. See on pahaloomuline kasvaja, mida iseloomustab plasmarakkude kontrollimatu paljunemine nii luuüdis kui ka mujal organismi kudedes. Müeloom pole ravitav, kuid seda on võimalik erinevate ravimeetoditega kontrolli all hoida.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liige Martin Helme andis teisipäeval riigikogus üle haridus- ja teadusminister Liina Kersna umbusaldamise avalduse. Avaldusele kirjutasid alla EKRE ja Keskerakonna saadikud.

Umbusalduse põhjustena toodi välja, et Kersna on riigihangete nõudeid rikkudes pannud toime võimaliku kuriteo, tekitanud riigile majanduslikku kahju, loonud põhjendamatuid eelistusi ühele konkreetsele ettevõttele, halvendanud ettevõtluskliimat ja Eesti riigi usaldusväärsust.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles