Inglismaa vangid saavad vabanedes joomise ennetamiseks elektroonilise jalavõru

Elu24
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Michael Ruff/Caro

Inglismaal pannakse esimest korda vanglast lahkuvatele kurjategijatele külge alkoholitarbimise kontrollimise seade. Ligi 2000 kurjategijat saavad vanglast lahkudes elektrooniline jalavõru, et piirata joomist ja vähendada kuritegevust, vahendab Telegraph.

Ligi 2000 kurjategijat, kelle kuritegelikku käitumist on seostatud alkoholiga, hakkavad kandma elektroonilist jalavõru. Selle saavad nad kahe aasta jooksul kas vanglast vabastamise otsuse või katseaja tingimusena. Kui nad vabastamisotsuse tingimusi rikuvad, võidakse nad vanglasse tagasi saata.

Elektrooniline jalavõru võtab iga 30 minuti järel kurjategijalt higiproovi ja hoiatab kriminaalhooldusteenistust, kui tuvastatakse seeditud alkoholi. Seade suudab seeditud alkoholi eristada keskkonnas olevast alkoholist, näiteks kätepuhastusvahendis või parfüümis leiduvast alkoholist.

Sellised seadmed on suunatud kurjategijatele, kelle kuritegu oli seotud joomisega, olgu selleks alkoholist põhjustatud rünnak, perevägivald, sissemurdmine, vargused või joobes juhtimine.

Seni on neid kasutatud ainult Inglismaal kurjategijate puhul, kellele on määratud karistusena üldkasulik töö. Nüüd laiendatakse seda ka vanglast lahkujatele.

Briti justiitsministeeriumi andmetel on sellise elektroonilise jalavõruga kurjategijad alkoholipiirangutest kinni pidanud 97 protsendil juhtudest. Praegu on seade umbes 900 rikkujal, kuid see arv kahekordistub 2024. aastaks 1900ni.

Briti justiitsminister Dominic Raab ütles: «Oleme näinud, et jalavõrud töötavad. Seetõttu kahekordistame järgmise kahe aasta jooksul nende kandjate arvu 900-lt 1900-le, keskendudes neile, kes lahkuvad vanglast loa alusel.»

«See on suur samm edasi, kasutades uusimat tehnoloogiat, et vähendada seost alkoholi kuritarvitamise ja kuritegevuse vahel ning muuta meie tänavad turvalisemaks.»

Briti riikliku statistikaameti andmetel põhjustab joomine seal umbes 39 protsenti vägivaldsetest kuritegudest, kusjuures alkoholiga seotud sotsiaalne ja majanduslik kahju on hinnanguliselt 21,5 miljardit naela aastas.

Swanseast pärit 37-aastane Arthur tegi oma kaootilises elus kannapöörde pärast seda, kui 2021. aasta jaanuaris kästi tal pahatahtliku suhtluse eest üldkasuliku töö karistuse osana sellist elektroonilist jalavõru kanda.

«Kuus kuud kainust aitas mul kõiki emotsioone vaos hoida. Ma mõtlesin selgelt ja see oli üks parimaid asju, mis minuga kunagi juhtunud on. See aitas mul mõista, et homne oleks alati hullem, kui ma täna emotsionaalselt jooksin,» ütles Arthur.

Inglismaa politseiminister Kit Malthouse 2022. aasta 16. mail, Peterburis.
Inglismaa politseiminister Kit Malthouse 2022. aasta 16. mail, Peterburis. Foto: Joe Giddens

Briti politseiminister Kit Malthouse võttis samuti sel teemal sõna. «Kui ma esimest korda üle kümne aasta tagasi Ühendkuningriiki tuvastamistehnoloogia tõin, teadsin, et võimaluse korral võivad need seadmed kuritegevust tohutult mõjutada,» rääkis politseiminister.

«Seni saavutatud suurepärased tulemused ja sel nädalal välja kuulutatud laienemine tähendavad, et märgistamistehnoloogia kasutamine on rikkujatega tegelevate ametnike jaoks kriitilise tähtsusega tööriist, mis on rikkujate jaoks tohutu stiimul muutuda.»

«See samm on osa valitsuse plaanist vähendada kuritegevust, laiendades uuenduslike tehnoloogiate kasutamist avalikkuse kaitsmiseks ja kuritegude kordumise vähendamiseks,» ütles Malthouse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles