Armuafäär allveelaevas seadis ohtu Briti laevastiku

Elu24
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: UK MOD CROWN/SWNS

Kaks kuningliku mereväe ohvitseri vallandati, kuna nad seadsid salajase seksuaalsuhte ajal saadetud meilidega ohtu Briti laevastiku, vahendab Daily Mail.

Kahel kuningliku mereväe ohvitseril oli Suurbritannia tuumaallveelaevadel teenides suhe. Mõlemad vallandati, kuna nad ohustasid riiklikku julgeolekut e-kirjadega, mida nad saatsid üksteisele enda salajase seksuaalsuhte ajal.

30-aastast leitnant Sophie Brooki peeti teerajajaks, sest ta on esimene naissoost tuumaallveelaeva ohvitser riigis. Naistel on seal lubatud allveelaeval teenida alles alates 2011. aastast. Teda soovitati isegi edutada mereväe allveelaeva esimeseks naiskapteniks.

Kuid tema ja kaptenleitnant Nicholas Stone (37) seadsid Ühendkuningriigi Tridenti tuumaheidutusmeetme saladuse ohtu, jagades allveelaevade liikumise kohta salastatud infot, mille vaenlane oleks võinud kätte saada.

Nende sõnumid sisaldasid Vanguard-klassi allveelaeva HMS Victorious väljumisaega ning reisi suunda, kiirust ja sügavust. Kohtuistungil öeldi, et kõik see oleks vaenlasele kasulik ja võib põhjustada riigi tuumaheidutuse nurgakivi nõrgenemist.

Yahoo kontole saadetud sõnumid olid osa paari salajasest seksuaalsuhtest, hoolimata sellest, et Stone oli abielus ja tal on kaks last.

Nädala alguses purunes lugupeetud ohvitseride karjäär ja maine. Stone vallandati sõjaväest ja talle määrati neljakuuline tingimisi vanglakaristus. Brook lahkus pärast sõnumite paljastamist ametist ja läks tööle pereautode esindusse. Ka tema vabastati nüüd ametlikult teenistusest ja talle määrati viiekuuline tingimisi vanglakaristus.

Wiltshire'i Bulfordi sõjaväekohtus öeldi, et Brook liitus mereväega 18-aastasena 2011. aastal. 2020. aastal oli ta pardal HMS Victoriousi valvejuht. Stone teenis mereväes alates 2003. aastast ning oli HMS Ambushi pardal turvaohvitser.

Mõlemad allveelaevad baseerusid Clyde'is Faslane'is, umbes 40 kilomeetri kaugusel Glasgow'st. Sel ajal olid nad salajases seksuaalsuhtes, ütles süüdistuse esitanud komandör Peter Barker.

Sama aasta juulis hakkas HMS Victorious tegema operatiivpatrulli. Sõjaväekohus kuulis, et sellel päeval saatis Brook Stone'ile mitu e-kirja, kasutades oma turvalist MODNeti kontot tema Yahoo meiliaadressile sõnumite saatmiseks.

Rikkumised avastas teine ​​ohvitser enne allveelaeva lahkumist, kuid Brookil lubati pardale jääda. Brooki kaitsev Jonathan Lynch ütles, et ta oli olnud mõnevõrra teerajaja kuninglikus mereväes, kuid tundis tähelepanu all olles suurt survet ning kasutas Stone'i emotsionaalse toena.

Stone'i kaitsnud David Richards ütles, et ta oli olnud rumal ning tegi vea Brookile mõtlematult vastates.

Brook ja Stone võtsid kõik süüdistused omaks. Peakohtunik Darren Reed ütles paarile karistust määrates Brookile, et tema süü on suurem, kuna ta avalikustas selle teabe tahtlikult.

Mõlemad vallandati mereväest ja neile anti korraldus teha 60 tundi üldkasulikku tööd.

Kuningliku mereväe pressiesindaja ütles, et kõigilt töötajatelt nõutakse parimat võimalikku käitumist. Ta lisas, et teateid ebasobivast tegevusest võetakse väga tõsiselt, neid uuritakse põhjalikult ja nendega tegeletakse vastavalt vajadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles