Lugeja küsib: miks on netiühendus rongis nii aeglane?

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Elroni rong.
Elroni rong. Foto: Elmo Riig

Nii mõnedki meist valivad transpordivahendiks rongi või bussi just selleks, et saaks sõidu ajal tegeleda tööasjadega. Elu24 poole pöördunud lugeja palus meil uurida, mis põhjusel on rongis internetiühendus kehvem kui bussis.

«Sõidan tihti rongiga Tartust Tallinnasse just seetõttu, et hoida kokku aega ja sõidu ajal tööd teha. Kuid isegi äriklassis sõites on internetiühendusega probleemid. Näiteks kui veebikoosolekul olla, siis vahepeal ühendus kaob ning koosolek jääb minu jaoks seisma,» rääkis Kati Elu24-le. «Näiteks mul on üks tuttav, kes seepärast eelistab bussi rongile, kuna rongis on katkev internetiühendus töö tegemist takistanud,» lisas ta. 

Naine rongis tööd tegemas. Pilt on illustreeriv.
Naine rongis tööd tegemas. Pilt on illustreeriv. Foto: Jaanus Lensment

Vastab Elroni esindaja   

Uurisime rongi internetiühenduse kohta Elroni turundus- ja kommunikatsioonijuhilt Katrin Kulderknupilt. 

«Elroni rongides kasutame me kolme Eesti mobiilioperaatori teenust samal ajal ning seda liikuvas rongis, kus levi ja andmeside kiirused pidevalt muutuvad. Reisijate jaoks võib probleeme tekkida siis, kui sessioon liigub ühe operaatori pealt teise peale ning siis võib sessioon ka katkeda,» selgitab Kulderknup. 

«Lisaks tavaklassis olevale WiFile kasutame interneti liikluse optimeerimiseks RebelRoami teenust. Nende poolt pakutav teenus proovib põhimõtteliselt andmeside mahtu vähendada läbi videovoo mahu vähendamise ning blokeerides taustaprotsesside andmesidet. Taustaprotsesse piiratakse aga sellepärast, et inimene ei pruugi aru saada ega isegi teada, et näiteks olles telefoniga puhkuse ajal teinud palju pilte, siis vaikimisi neid ei sünkroniseerita, kuni seade on mobiilse interneti küljes.»

«Niipea kui inimene tuleb rongi ja telefon ühendub WiFiga, hakkab telefon hoogsalt pilte pilve laadima. Kuna kiirus ühe kliendi kohta on rongis piiratud, võibki kliendile tunduda, et internet on aeglane. Sama lugu on ka süsteemivärskendustega, mida tavaliselt üle mobiilse ühenduse ei tehta, aga olles WiFis, hakatakse alla laadima,» räägib Elroni esindaja. Samuti juhib ta tähelepanu sellele, et Elroni rongides sõidab korraga tunduvalt rohkem reisijaid kui bussides. 

Inimesed rongis. Pilt on illustreeriv.
Inimesed rongis. Pilt on illustreeriv. Foto: Lugeja foto

«Elroni rongides sõidab korraga tunduvalt rohkem reisijaid kui bussides.»

«Ühtlasi meenutame ja palume kõikidel rongireisijatel kaasreisijatega arvestada. Muusika kuulamiseks või filmi vaatamiseks kasutada kõrvaklappe. Pikki ja häälekaid telefonivestluseid on kindlasti mugavam pidada kontoris või privaatsemas keskkonnas,» ütleb Kulderknup.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles